Citind-o pe Petronela Rotar. Cartea „Orbi”

Autoarea Petronela Rotar s-a născut la Brașov, a fost jurnalistă timp de 18 ani la mai multe stații locale ale celor mai importante televiziuni de la noi din țară, printre care: Pro TV, Antena 1 și Realitatea. În 2017 a apărut „Orbi”, primul său roman, și cea de-a cincea sa carte, care s-a vândut extrem de bine.

Imagini pentru cartea orbi de petronela rotar

O scurtă descriere a cărții: 

O avem ca personaj principal al romanul pe Alexa, cea care este o jurnalistă cunoscută și apreciată în Brașov, o femeia modernă a timpurilor noastre, independentă, inteligentă şi de succes, dar cu foarte mari probleme în viața personală, de la o iubire imposibilă cu un bărbat însurat până la o iubire ce o va duce în pragul psihoterapiei. Dar să încep cu începutul.

După despărțirea sa de Andrei merge la mare pentru a se recrea, astfel îl cunoaște pe Călin, și se simte extrem de atrasă de el. După momente pline de pasiune și atracție neterminată iau o decizie pripită, și, astfel, se căsătoresc. Mda, întortocheate sunt căile vieții nu glumă….

„Îndrăgostirea nu e altceva decât îngustarea câmpului conştiinţei, ce fiinţă imperfectă s-ar putea amoreza atât de nebuneşte de altă fiinţă imperfectă, dar perfect necunoscută, să-şi încredinţeze nu doar sufletul, ci şi întregi prezentul, trecutul şi viitorul, doar pentru a se chinui apoi reciproc (…) dacă creierul nu ar amorţi din cauza exploziei de amine?”

După căsătorie, Alexa își dă seamă că a făcut o greșeală extrem de mare, se luptă să scape de un Călin alcoolic, plin de el, gelos, abuziv, manipulativ și obsedat de control. Una peste alta își dă seama că nimic din ce a trăit cu el nu a fost cu adevărat, iar pe parcursul discuției cu Bogdana își dă seama că „s-a căsătorit cu prototipul tatălui ei”, mai exact cu un abuzator.

Întotdeauna, un abuzator va fi atras de o potențială victimă, care, la rîndul ei, își caută călăul, pentru ca, apoi, dinamica dintre ei să se schimbe încontinuu, ei devenind, pe rînd, și una și cealaltă, cînd agresor, cînd victimă. Cauzele sunt mult mai adînci, de obicei în copilăria mică… Le vom descoperi cînd vom ajunge acolo, le vom înțelege și integra. Împreună. Ce spun acum este că tu ai ales această relație inconștient, că ai avut beneficii de pe urma ei, oricât de rău ți-ar suna.”

Relația cu Călin scoate din Alexa părțile cele mai întuncate din ea, de la agresivitate și ură, până la respingere și degenerare. Ar fi o explicație, ea și-a conectat fără să vrea toate mecanismele de apărare. Astfel luptă din ea copilul speriat, cel care vrea să iasă la liman dar este trasă în cea mai sălbatică beznă.

,,Călin era singurul om din viața ei care îi apăsa butonul ăla și isca în ea un adevărat tsunami de violență și ură. Mai târziu, în terapie, avea să înțeleagă că, în clipele alea, sistemul ei limbic, animalic, prelua complet controlul, în timp ce partea rațională a creierului ei, cortexul prefrontal, adică, se retrăgea. În momentele alea, Alexa nu mai era o femeie de 30 de ani, educată, ci un copil speriat, în fața agresorului-tată. Regresia se făcea în câteva milisecunde, Călin nu mai era bărbatul de care divorțase, ci tatăl ei, violent, puternic, iar ea micuța abuzată care își ura abuzatorul, pe care l-ar fi șters cu o singură lovitură de pe fața pământului, dacă ar fi putut. De câte ori îl lovise pe Călin, cu vorbe sau chiar cu pumnul de două ori, în timpul scurtei și nefericitei lor căsnicii, Alexa își lovise, pedepsise și se apărase de tatăl ei, de fapt. Însă în clipa aia cortexul nu funcționa, nici dacă ar fi știut toate astea. ”  

Mi-a plăcut alegerea tinerei de a merge la psiholog, probabil cea mai înțeleaptă alegere pe lângă toate cele greșeli pe care până la urmă le-a recunoscut, cert e că tot ce a descoperit pe parcursul terapiei i-a înseninat viața. Și una peste alta această poveste e oglinda a multe alte povești asemănătoare, e realitatea goală și dură a existenței multor femei. Viața nocivă și plină de o copilărie desfigurată a făcut din Alexa un adult cârpit pe bucăți și care au dus-o acolo unde a ajuns, trist, dar realist. Această poveste mi-a cutremurat sufletul dar și m-a pus într-o furtună de critici chiar dacă nu e corect, însă mi-a deschis ochii la orbirea noastră atunci când „parcă” am găsit iubirea vieții.

Tot ce ni se imprimă emoțional de mici, toate lucrurile cu care trebuie să ne confruntăm, plus ce preluăm de la părinți fără să știm, sunt ca niște programe care rulează în subsidiar și ne controlează viața, până la urmă. Ca să le putem schimba, trebuie să devenim conștienți de ele. Apoi încercăm să le schimbăm cu tipare mai sănătoase.”

„Fiindcă alegem emoțional întotdeauna, raționalul îl folosim doar ca să ne justificăm alegerile emoționale.”

„….nu te poți vindeca dacă nu privești adevărul în față, dacă rămâi în negare, dacă alegi să dai vina pe altcineva pentru ceea ce ți se întâmplă.”

Finalul cărții este un nou început, pentru Alexa dar și pentru multe alte femei care trec sau au trecut prin astfel de situații. Vă îndemn să citiți această carte, deoarece ne va deschide ochii asupra impactului vieții de copil față de adultul cel care trece prin blocajele emoționale, care se constrânge, cel care luptă cu morile de vânt dar și cu fantomenle trecutului. Cartea este despre puterea de a merge înainte dar și despre dorința de a corecta ceea ce a fost călcat în picioare.

Sursa foto: pinterest.com

 

 

 

3 gânduri despre „Citind-o pe Petronela Rotar. Cartea „Orbi””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s