Făgăduința. Povestea calului!

Odată, demult, calul trăia pe o pajiște verde, mărginită de stânci semețe printre care susurau pâraie limpezi și răcoroase. Liniștea lui era tulburată doar de cerb care, în goana lui nebună, strivea iarba și murdărea apa. Dar, cum nu avea iuțeala cerbului, calul nu se putea răzbuna.

Într-o zi, pe la amiază, pe pajiște își face apariția un vânător care, tăcut și gânditor, ascultă nemulțumirea calului, iar după câteva clipe se oferă să îl ajute:

– Făgăduiesc să-ţi îndepărtez dușmanul, dacă mă lași să-ţi pun căpăstru și să mă urc pe spinarea ta.

Calul, fără să stea prea mult pe gânduri, este de acord, iar vânătorul îi pune frâul și îl încalecă. Curând, cerbul zace străpuns de suliţe, fără suflare, în schimb calul își dă seama prea târziu că a devenit sclavul vânătorului, din nemulțumire, din trufie, din mândrie că nu a fost la fel de bun ca cerbul.

Morala: Din naivitate copilărească, din înfumurare, din instict de apartenență vom ajunge sclavii unor persoane care se dau drept prieteni, drept ajutori. Din lipsă de judecată vom atreage după noi doar eșecuri pe care le vom conștientiza foarte târziu și care ne vor da morale grele de viață. Multe astfel de situații am întâlnit și în viața mea, unele le-am pășit, altele au încercat să-mi „pună frâu” felului meu de afi, a libertății pe care o am în suflet și mai ales asupra judecății, totul făcut doar ca să mă subjuge. Însă cu timpul am învățat să nu mă transform în sclavul nimănui, să nu critic, să nu-mi marchez teritoriul și să nu fac greșeala care l-a pândit pe „cal”.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s