Binele ca formă toxică!

Sunt unii oameni care pur și simplu uită să-și trăiască viața; motivează că trăiesc pentru copii, slujbe și alte acareturi existențiale. Dar astea sunt doar motive. Astfel zilnic își îmbracă măști, forme ale unor frustrări adunate în ani. Și am auzit nu o dată de ”oameni buni la toate” sau „oameni ai binelui”, dar ce mai bine. Vezi părinți care trâmbițează „pentru binele copilului”, sau „de dragul lui”, sau un prieten care îți tot bagă în față „m-am gândit la tine și ți-am făcut un bine”, care mai târziu îți iese pe ochi. Un bine toxic, asumat din toate resturile comportamentelor denaturate! Persoane care întotdeauna spun ” da „, din nevoia de a fi acceptați, sau „vreau să-ți fiu de folos”, sau „te susțin” din necesitatea de a se face plăcut unor persoane. Orice ai cere sau nu, te dau jos prin „stai să te ajut”. Nu zic nimic, e bine să ajuți, dacă o faci într-o manieră dozată și să nu explodezi și exploatezi psihicul celeilalte persoane. Și să recunoaștem, pentru toate este o măsură.

E normal să vrei să ajuți un prieten sau un membru al familiei care e într-o criză, sau suferință, dar primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-l întrebi, are nevoie de ajutor, sau e pregătit pentru a fi ajutat, pur și simplu din stimă și respect pentru acea persoană și pentru partea privată pe care o reprezintă. Și mai sunt și din cei care îți bagă cu de-a sila noțiunea de stai „să te ajut”, și nici nu știi ce să-i răspunzi, să fii ferm și să-i explici că nu ai nevoie de ajutorul lui și să pari dur, sau să-l lași să-și creeze falsa iluzie că te ajută ca să te sufoce prin grija constantă care duce la extreme.

Acele persoane care sunt cu înclinația binelui, sunt de fapt niște dependenți ai unor comportamente de manipulare, astfel încearcă să se impună prin diverse încercări până nu-ți găsesc punctele slabe, o dată aflate te atacă în mod consistent dus până incomodități ce te fac să te simți stânjenit, sfios în ale comportamentului, cu o frică nemotivată, cu o senzație că le ești dator prin efortul lor de a-ți fi alături. Te fac să te simți dependent de prezența lor în viață.

Dependenții sunt marii maeştri ai încălcării graniţelor altor oameni, care este deja un act agresiv. Ei fac acest lucru într-un mod complet nevinovat, chiar și prin faptul că sunt capabili să le provoace altora vină și trădare. Cele mai tipice forme de agresiune la persoanele dependenți: „sunt doar îngrijorat pentru tine”. Cu astfel de motive se crează un bine toxic care înnegurează din start pornirea unei relații de iubire, sau de prietenie, sau colegelială, toate acestea nu fac bine nici într-o formă, aceasta îţi poate afecta toate palierele vieţii. Îţi poate afecta grav inclusiv sănătatea fizică şi psihică. De aceea, ideal este să eviţi o astfel de relaţie. Niciodată să nu preferi o relaţie de acest tip doar pentru a scăpa de singurătate sau de a umple un gol, sau din milă pentru cealaltă persoană! Îţi va aduce mai mult rău decât bine.

Poţi evita o astfel de relaţie de „bine toxic” fiind atent la tipul de oameni cu care te înconjori. Caută-i mereu pe cei optimişti, sociabili şi deschişi. Nu înseamnă că trebuie să îi eviţi pe cei interiorizaţi. Dar când observi semne de manipulare emoţională, nu-i lăsa să pătrundă prea departe în viaţa şi sufletul tău. Și, foarte important, consolidează-ți foarte bine nivelul stimei tale de sine și încrederea în tine.

Este evident de ce!

Tips on handling the omniscient POV in fiction - The Writer - Is "playing god" the right POV for your story?Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s