Citindu-l pe Paulo Coelho. Cartea „Vrăjitoarea din Portobello”

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 81 de limbi şi editate în peste 170 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 225 milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de aproape un milion și jumătate de exemplare.

Cartea a trecut întâmplător prin fața ochilor mei și mi-a trezit interesul, îmi ziceam, vrăjitoare, v-a fi intrigant, fierbinte și cine știe, mistic, însă nici de cum nu mă așteptat ca cartea să exprime un astfel de erodaj al vieții cu aura și vraja prin redescoperire.

Romanul „Vrăjitoarea din Portobelllo” prezintă povestea unei tinere de origine romă din Transilvania, România, dată spre adopţie de mică unei familii din Beirut, Liban. Tânăra, pe numele ei, Sherine Khali apoi Atena, după numele zeiței înțelepciunii, va simţi că scopul ei principal în viaţă este găsirea căii spirituale; de mică părinții observă că fata lor e altfel, are vedenii, tot ce zice se adeverește. Crescând Sherine se căsătorește devreme, născând un fiu, cum viața de familie nu-i prea merge ajunge să divorțeze, asta făcând-o să descopere noi forțe, noi tărâmuri spirituale care o fac vrăjitoare.

„Noi toţi avem o putere necunoscută, care va rămâne ca atare pentru totdeauna. Dar ea ne poate deveni aliată. Cum această putere nu poate fi măsurată, nici evaluată din punct de vedere economic, ea nu e luată în considerare.”

După nefasta despărțire de soț, se regăsește inițial într-o legătură cu Biserica Catolică, însă nici aici nu este înțeleasă, așa că Sherine caută conexiunea ei prin misticism. Descoperă dansul ca legătură spirituală, ”suplinire a spațiilor albe”, şi ca linişte sufletească, însă totul nu se oprește la asta. Noi provocări o duc pe tărâmurile natale, însă nici aici nu se simte împlinită, călătorește în toată lumea, căutându-se pe sine, și află mult mai mult decât sperase – află adevărul despre lumea în care trăiește. Și devine Vrăjitoarea din Portobello.

”Găsește curajul de a fi tu însuți, chiar dacă nu știi cine ești.”

Atena pare a fi o enigmă greu de prins din urmă. De-a lungul vieții sale reușește să schimbe viața părințelor adoptivi, viața soțului, viața unui ziarist londonez, chiar și viața unei actrițe. Cu toate acestea, nici unul nu reușește să o înțeleagă pe deplin. Și nici chiar eu.

Nu pot spune că mi-a plăcut cartea aceasta în mod deosebit, deși am mai citit și alte lucrări ale lui Paulo Coelho, nu m-a impresionat ca altele, ceea ce a însemnat să tot întind lectura. Pe la jumătatea cărții trebuie să recunosc că mi-am cam pierdut răbdarea și am făcut o pauză. Sfârșitul romanului este unul neașteptat de mine, tot ce ne pregătește autorul pentru final, ce personaje ne creionează portretul Atenei, în ce relație se afla acestea cu ea însăși și cu cei ce o înconjoară urmează să descoperiți singuri, cert e că autorul a întortocheat o scriere pentru a da naștere unui mistic literar. Lecrută cât mai plăcută vouă!

Sursa foto: pinterest.com

4 gânduri despre „Citindu-l pe Paulo Coelho. Cartea „Vrăjitoarea din Portobello””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s