Citindu-l pe Edgar Feuchtwanger. Cartea „Hitler, vecinul meu „

Edgar Feuchtwanger își aduce aminte la 88 de ani cum era pe când avea doar 5 ani și era vecin cu Hitler. A fost vecinul său din 1929 până în 1939. În 1929 avea 5 ani. Și o memorie și o capacitate de înțelegere de invidiat pentru că volumul de față conține atâtea detalii încât ai impresia că a fost scris chiar atunci. Din acest punct de vedere probabil că volumul scris de Feuchtwanger este de o importanță istorică covârșitoare pentru cei care doresc să afle cum se simțeau vecinii lui Hitler, mai ales dacă erau la vârsta copilăriei și evrei. Feuchtwanger, care a scris autobiografia „Am fost vecinul lui Hitler”, consideră că azi nu ar mai fi în viaţă, dacă Hitler ar fi ştiut cine era el. Mai ales că Edgar era nepotul lui Lion Feuchtwanger, un scriitor renumit care a devenit un „inamic personal” al lui Hitler.

Deci, cel a cărei memorie am aflat-o citind această carte este, Edgar, unicul fiu al unui editor evreu. Are o copilărie fericită în orașul München, cu bonă, cu vacanțe în diverse regiuni, cu posibilități materiale excelente. Tânărul este lipsit de griji, răsfățat de părinți și de dădacă, până când, în blocul de vizavi, se instalează Adolf Hitler, șeful Partidului Național-Socialist.

Hitler, vecinul meu

Mai exact în 1933, atunci se declanșează treptat evenimente care duc la degenerarea statului și asuprirea prin putere din partea lui Hitler, acesta este numit cancelar al Germaniei. Părinții lui Edgar, lipsiți de drepturile lor, încearcă să-și protejeze fiul de umilințe. La școală, învățătoarea îl pune să deseneze svastici, iar colegii intră în rândurile tinerilor hitleriști. Iar tânărul Edgar vrea să se facă invizibil. 

De la fereastra casei lui, Edgar va asista la pregătirea unor evenimente tragice: Noaptea Cutitelor Lungi, Anschlussul, Noaptea de Cristal. Evreii sunt arestați, chiar și tatăl lui Edgar a fost dus în primul lagăr din Dachau. Şase săptămâni mai târziu a fost eliberat, dar viaţa lui de atunci s-a schimbat pentru totdeauna. La fel ca mii de evrei, au decis să plece din Germania. La cei mai mulţi care au rămas statul le-a confiscat averea, nici ei nu au fost scutiți de asta. În 1939, Edgar este trimis singur în Marea Britanie, unde își va vedea mai departe de viață.În Marea Britanie, a devenit profesor universitar respectat.

„Am crescut într-un cartier bogat din Munchen, Germania. Timp de nouă ani am trăit alături de Adolf  Hitler, în anii ’30. Prima dată când am văzut viitorul genocid a fost în 1932 – cu un an înainte de a fi numit Hitler cancelar. Ieşise să se plimbe cu asistenţa lui, când l-am văzut involuntar. A trecut pe stradă s-a uitat direct la mine, dar nu a schiţat nici o emoţie”, spunea Edgar.

Deosebit de marcantă cartea mi s-a părut, de fapt ca multe alte mărturii a persoanelor care au trecut prin genocidul hitlerist. Din fericire, după cum ve-ți vedea citind cartea, marea parte a familiei lui Edgar supraviețuiește, unii pentru că sunt scriitori marcanți, precum Lion Feuchtwanger, alții pentru că au avut tablouri cu care l-au putut mitui pe Göring.

Cartea a developat amintiri care trebuie să ne atenționeze unde poate ajunge nebunia unui om, cum se poate de știrbit o nație care nu a greșit cu nimic, această dezvăluirea a lui Edgar e cât se poate de interesantă pentru orice cititor pasionat de viața evreilor din timpul celui de-al treilea Reich.

Sursa foto: pinterest.com

4 gânduri despre „Citindu-l pe Edgar Feuchtwanger. Cartea „Hitler, vecinul meu „”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s