Maturitatea ca unealtă!

Am auzit vehiculându-se și întocmindu-se dogme precum maturitate este egală cu  bătrânețea! Este cea mai mare confuzie pe care o fac unii oameni. În special imaturii! Și am auzut și din expresii precum, ești așa tânăr dar gândești ca un bătrân. După mine maturitatra în general nu vine cu anii, nu vine cu părul sur și nu vine cu ridurile. Ea vine o dată ce treci de anumite praguri ale propriilor experiențe și e specifică de la caz la caz. Ea vine o dată ce treci  de un anumit prag al conștientizării, al durerii, al unor morale de viață, sau al cestora la un loc, răspunsurile vin mai uşor, ca şi cum ai aprinde o lampă într-o încăpere întunecată, ochii parcă îți sunt mai eschiși și inima mai sigură pe ea. Nu mai zbori. Poate puțin…

Revenind la maturitate, e chiar haios cum se raportează unii la acest cuvânt și cum din autoritate aruncă replici acide, parcă le-ar ști pe toate, păi ce mai, au ani în spate, cică bătrânețea și anii pe care îi poartă în cârcă îi fac înțelepți maturi, în realitate, matur înseamnă un om responsabil de propria viață, dar mai ales de propriile emoții (auto-control), un om copt în ale gesturilor și „vechi” în conduite și respect, nu în anii care de fapt nu înseamnă nimic, îi ai și trec. După mine vârsta chiar nu contează pentru a fi matur emoțional-comportamental iar „maturitatea forțată” nu trebuie folosită pe post de unealtă de „a scoate ochii” celor tineri prin simplul fapt că nu arată bătrân, că nu am trecut prin ani de politică specifică, sau nu au trăit „vremea ceea”, poate o-m fi noi tineri dar nu suntem proști. Uite că am spus-o!

Și vreau să subliniez că o persoană matură, este un om capabil să-și ia viața în mâini și să-și asume deciziile, să fie pregătit pe toate planurile chiar dacă uneori nu ies așa cum s-ar dori – este o persoană care a atins un anumit nivel de înțelepciune, iar asta nu depinde neapărat de vârstă, ci de lecțiile învățate pe parcursul zilelor nu a întregii vieți. Cum îmi zicea cineva, „poți trăi toată viața ca o buruiană fără un scop” sau poți fi un strop care să umpli paharul cu harul tău. În plus, o mare calitate a maturilor este autenticitatea, să fii așa cum ești și să te accepți în propria piele. De ce este atât de importantă autenticitatea? Pentru că betonează încrederea! Poți avea încredere într-un om care care nu este autentic? Nu prea cred…

Care este diferența dintre matur și imatur? Imaturul nu-și asumă nimic, e incert, poartă măști și are o mentalitate dusă la extreme prin incoerență. În plus, este un puternic consumator de energie și resurse. Mai mult, pentru el, puterea înseamnă fizic și statut, acel show-off de care ne-am obișnuit în secolul unde a deveni matur înseamnă a fi boring/ plictisitor!

O persoană matură are o bună relație cu sine însăși. Aceasta înseamnă că se cunoaște suficient, atât din interior (ceea ce psihologii numesc „percepție subiectivă), cât și din exterior (aceasta fiind percepția obiectivă) și anume felul în care ești perceput de ceilalți. Totodată, nu se ferește să accepte critici, nu le evită și nu reacționează vehement împotriva lor, ci le acceptă, le analizează și acționează pentru a schimba acele elemente care fac obiectul criticii. Prin urmare, autoevaluarea corectă este un indicator al maturității. Incapacitatea de a accepta păreri diferite este un semn de imaturitate. De asemenea, tendința de a lua totul personal, de a interpreta criticile ca fiind malițioase, este o dovadă clară de imaturitate. O persoană matură deține controlul emoțiilor sale. Acceptă emoțiile negative, își permite să le simtă și nu le reprimă, având capacitatea de a le gestiona. Să luăm ca exemplu furia: a fi matur nu implică absența furiei. Maturitatea înseamnă să îți permiți să simți furia, să înțelegi ce anume a generat-o și să adopți un comportament adecvat acelei emoții, s-o dresezi. Persoanele mature nu exteriorizează vina. Ele au responsabilitatea propriilor alegeri și își asumă consecințele ce derivă din alegerile făcute. Sunt cu picioarele pe pământ chiar dacă nu sunt iluștri și le știu pe toate, toți clacăm, dar maturitatea e ceea ce ne face oameni cu suflet mare, gata pregătiți pentru a ajuta, a întinde o mână la nevoie și de a cuprinde orice informație și a o transforma în resursă. Exact asta încerc să fac, să uneltesc o modalitatea de a mă maturiza materializând cunoștințele, să le dau valoare rescriindu-le și redând prin ele dorința mea de a maturiza prezentul!

Illustrations of 2015 on Behance

Sursa foto: pinterest.com

 

4 gânduri despre „Maturitatea ca unealtă!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s