Citind-o pe Sandra Coroian. Cartea „Origami: Omul de hârtie”

Autoarea Sandra Coroian este o pasionată de scris, volumul de debut a apărut din dorinţa autoarei de a lăsa ceva în urma ei, şi a-şi demonstra că poate face acest lucru. „Romanul «I.R.En» a venit, oarecum, ca o demonstraţie că pot face ceva şi în literatura română contemporană. A început să scrie undeva pe la 14 ani, având mereu uz de imaginaţie, ceea ce a determinat-o să scrie o carte. După cum menționează autoarea, prima sa carte scrisă a fost un amalgam de «Harry Potter» cu „The Lord of de Rings», puse la un loc, însă nu a publicat-o şi nici nu dorește să o publice niciodată. Sandra a absolvit Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ şi este licenţiată în Limbi Moderne Aplicate, specializare Engleză – Franceză, la Universitatea de Vest din Timişoara. 

Imagini pentru sandra coroian origami

Volumul „Origami: Omul de hârtie“, după cum a declarat autoarea, este cel mai bun produs de până acum, deşi ştie că vor mai exista şi altele, pentru că nu îşi doreşte să se oprească aici. Numele volumului este sugestiv, dar nu este ceea ce pare la prima vedere, de fapt imaginea mi-a trezit mai multe semne de întrebare decât termenul „origami”. Cartea este un roman SF, un cumul de patru poveşti pline de suspans și delirium, poveşti începute, dar nefinalizate, şi pe care într-un final le așteaptă un comun dus la extremități, un punct care îi aduce în acelaşi loc.

Nu voi încerca să redau poveștile din spatele foilor, însă vă asigur că ve-ți parcurge cartea cu o repeziciune aparte, deoarece aici ve-ți simți o interactivitate care oferă posibilitatea cititorului de a face propriile interpretări și direcții, aici vei putea să îți pui întrebări, de ce, cu ce scop, în urma la ce, aici vei putea revedea începutul într-un final greu de imaginat.
O poveste care te duce cu gândul la alte dimensiuni, și care îți iuțește spiritul de imaginație. Un roman complex, conceput să se muleze pe preferințele oricărui cititor, fără a pica, însă, într-un clișeu tipic.

Tot ce pot să spun e că este vorba de experimente, ani pierduți, memorii șterse, ceață existențială, nelămuriri, frică, traume ce duc la dezbinarea emoțională în pragul nebuniei, totul se țese într-o notă de suspans, mister, groază, știință, toate acestea adunate într-o poveste tip puzzle, ale cărui piese trebuie să le culegi pe parcursul paginilor răsfoite, pentru a putea forma imaginea finală. Iar finalul e controversat exact ca scopul termenului origami. Dacă ai curajul necesar pentru a ajunge până la ultima pagină a unei cărți ce mulează tehnica armei prin hârtie te îndemn să o citești, îți va plăcea cu siguranță! Eu am rămas încântată!!

Critici literare: 

  • „Leila Sandra Coroian este stăpână pe semnificația fiecărei povești și, desigur această carte este doar o etapă din destinul ei literar, pe care-l prevăd unul de anvergură internațională, atât prin talentul său, cât și prin originalitatea sa ce a impus-o în breasla tinerilor scriitori care îmbină și dezvoltă literatura SF având la bază erudiția unui mare scriitor ce poate să se joace cu personajele sale în orice timp, în orice spațiu.” Anca Bica Bălălău, Radio România Reșița
  • „Leila e o autoare al cărei stil cinematografic captivează de pe prima pagină. ORIGAMI nu oferă peisaje descrise pe zeci de pagini ori personaje a căror psihologie e disecată până la absurd. Leila Sandra Coroian e un autor pe jumătate regizor, care își pune eroii să joace pur și simplu, să ne arate totul, un autor care ne garantează o experiență vizuală aproape egală cu ecranizarea propriei cărți. Sunt convins că într-o zi Leila Sandra Coroian va reuși să-și ducă poveștile în Lumea Nouă. Stilul ei este foarte apropiat de ceea ce se publică acum în SUA. Până atunci, să profităm de versiunea în limba română și să o citim!” Liviu Surugiu, autorul volumului Pulsar

Sursa foto: pinterest.com

4 gânduri despre „Citind-o pe Sandra Coroian. Cartea „Origami: Omul de hârtie””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s