Citind-o pe Barbara Robinson. Cartea „Cea mai nereușită serbare de Crăciun”

Barbara Robinson s-a născut și a crescut în Portsmouth, Ohio, fiind unicul copil. Mama lui Robinson, profesoară de școală în Portsmouth de patruzeci și nouă de ani, i-a trezit interesul pentru cărți astfel autoarea a început să scrie încă din vârstă fragedă. Robinson a participat la Allegheny College, unde a primit o diplomă de licență în teatru. Pe lângă cărțile pentru copii, Robinson a scris numeroase povești în publicații precum McCall’s, Redbook și Ladies Home Journal și are câteva cărți de poezie.

Această carte a venit cadou din partea învățătoarei băiatului meu, ca dar de Crăciun, astăzi îi sunt încă o dată recunoscătoare, lucrarea e o încântare, o să vedeți pe parcurs de ce. Deci istorioara „Cea mai nereușită serbare de Crăciun” pe lângă că este o poveste ce îmbrățișează spriritul Crăciunului e și cu o morală aparte.

Cea mai reușită serbare de Crăciun

„Cea mai nereuşită serbare de Crăciun” este povestea fraţilor Herdman, cunoscuți și drept „cei mai răi copii din istoria lumii” , unii dintre cei mai obraznici și șotioși copii din şcoală, cunoscuţi de toată lume pentru răutăţile pe care le fac. Închipuițivă o serbare de Crăciun și șase copii gata să facă totul cu susul în jos, copii care sunt în stare să bată pe ceilalți, să fumeaze în incinta bisericii, să fure din cutia cu donații, să bea vin din împărtășanie, să își necăjească colegii și să nu înceteze să uimească pe toată lumea pentru mintea ageră pe care o au. Poate o fi ei mai rămași în urmă cu studiile dar cine poartă această vină? Minunea se întâmplă atunci când sunt aleși să fie în toate rolurile principale din serbarea de la biserică, de ce zic minune, deoarece pentru toată comunitatea e o „minune” să-i vadă pe Herdmani făcând ceva la comun și nu distrugând ci învățând, începând cu istoria Crăciunului, despre Isus, Maria, Iosif, chiar și despre Irod. Tocmai frații Herdman ajung să fie Maria, Iosif, magii și îngerul Crăciunului. Pătărăniile curg lanț, iar copii mei au râs cu lacrimi la toate replicile și întorsăturile care se produc în carte, însăși eu am avut o plăcere literară.

Într-un final rezultă o poveste și amuzantă, și emoționantă, și cu învățăminte, cu personaje cu totul neașteptate: Cei Trei Magi, un înger încrezut, o bucată de șuncă, niște păstori speriați și șase copii neastâmpărați care au făcut o serbare „reușită”- o reinventare în propriul lor stil, al Herdmanilor.

Cea mai nereuşită serbare de Crăciun reușește să transmită copiilor un mesaj frumos despre semnificația Crăciunului și cred că ar fi o lectură plăcută pentru orice copil, mai ales că se adresează unor cititori de nivel intermediar, textul nefiind extrem de dificil.

Critici literare: 

  • „Țepoasă, delicată, nesentimentală și nostimă foc.“ The London Sunday Times

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s