Citind-o pe Lisa Taddeo. Cartea „Trei femei”

Lisa Taddeo a fost colaborator la revista New York, la Esquire, Elle, Glamour și la multe alte publicații. Scrierile sale de nonficțiune au fost incluse în antologiile Best American Sports Writing și Best American Political Writing, iar povestirile ei au câștigat două Premii Pushcart. Trăiește cu soțul și fiica în New England. În prezent, Taddeo lucrează la adaptarea cărții într-o serie limitată pentru Showtime, precum și un proiect pentru Netflix, Beautiful Babies.

Nota autoarei…

Aceasta este o operă de nonficțiune. Vreme de opt ani, mi‑am petrecut mii de ore cu protagonistele din această carte – comunicând în persoană, la telefon, prin sms‑uri și e‑mailuri. În două dintre cazuri, m‑am mutat în orașele unde locuiau acestea, ca să înțeleg mai bine viața lor de zi cu zi. Am asistat la multe dintre episoadele pe care le‑am inclus în carte. Pentru întâmplările care au avut loc în trecut sau la care n‑am fost prezentă, m‑am bazat pe amintirile femeilor, pe jurnalelor acestora și pe informațiile pe care ele mi le‑au oferit. I‑am intervievat pe prietenii și pe membrii familiilor fiecăreia și le‑am urmărit profilurile pe rețelele de socializare. Dar, în cele mai multe cazuri, am păstrat punctul de vedere al celor trei femei…. Sunt convinsă că aceste povestiri transmit adevăruri deosebit de importante despre femei și despre dorință. Cu toate acestea, până la urmă, aceste trei femei sunt cele care și‑au modelat propriile povestiri. Ca întotdeauna, orice poveste poate fi văzută din mai multe perspective, aceasta însă este cea care le aparține.

Cartea ne incită la o poveste adevărată despre viața sexuală a trei femei americane, avânt la bază aproape un deceniu de documentare jurnalistică. Istorisiri ce lasă un gust amar, răni duse în timp și frici care nu au fost lecuite de nici o consolare a vremii.

„Rănile nu dispar, dar se schimbă. Și se transformă în culoarea acceptabilă a unei vânătăi.”

Trei femei - Lisa Taddeo

Cartea le are ca eroine pe Lina, casnică şi mamă, prizonieră într-o căsnicie care şi-a pierdut pasiunea, poate și mai mult de atât; pe Maggie, o elevă de liceu de 17 ani care are o relaţie cu profesorul ei de engleză, o tânără acuzată de orice numai nu acceptată ca ființă și Sloane proprietara frumoasă, rafinată şi plină de succes a unui restaurant, căsătorită cu un bărbat căruia îi place să o urmărească făcând sex cu alţi bărbaţi şi cu femei, un instrument a unei minți distorsionate. S-ar părea că între acestea nu există semnul egalității, iar situațiile lor sunt, prin definiție, diferite, extrem de diferite, însă în crusta anilor se ascund violențe, abuzuri, tentative de agresiune, neînțelegri la ordin familiar și multe alte necesități ale lor care pur și simplu au fost călcate în picioare. Cu toate că toată lumea le face să se simtă cele mai murdare și nesocotite femei, Lisa Taddeo distruge această aparență, ea scoate în fața noastră o poveste din spatele cortinei și a zâmbetelor fugare. Aici ve-ți parcurge niște dezvăluiri ale unor destine cu greu închegate cu mediul format aleatoriu, iar aceste trei femei ajung să fie prinse în mrejele dorinței, deși aș merge până la extrema afirmației că viața acestora reprezintă trei posibile scenarii pentru evoluția oricărei femei. Autoarea a atins note psihologice sensibile, chiar mult prea scârțâitoare, pe care unii pur și simplu nu le acceptă, cum s-a făcut în cazul profesorului, dar aceasta ve-ți descoperi în carte, deoarece aici nu o să redau fiecare poveste în parte. Doar voi adăuga că scopul cărții e de a ieși din zona de confort, de a privi adevărul în față, de a încerca să ne facem o părere și de partea stângă a lucrurilor, să nu ne incubăm în austeritatea societății. 

Întreaga narațiune se construiește pe necesitatea acută de a fi iubită și de a adora, nevoi firești ale fiecăruia dintre noi, însă aceste femei simt o lipsă care doare până la sânge, necesitate de care sunt private majoritatea reprezentantelor sexului frumos. Aici chiar nu putem nega. Cu empatie şi cu o îmbinare reuşită între jurnalism şi tehnici narative, Lisa Taddeo a reuşit să vorbească într-un mod inedit despre erotism, defecte şi dorinţă.

Nu e o carte ușoară, e una care se cere gândită, însă o recomand pentru a vă deschide ochii că poate în spatele unui zâmbte frumos e o durere acută, poate în urma unei priviri provocatoare e o urmă a unei brutalizări, sau în spatele unui machiaj și a unei ținute bine aranjate e cineva care strigă după ajutor. Îmi doresc să cred că, odată luată în mână, o să palpați valoare psiho-emoțională a ei, o să percepeți valoarea inestimabilă a relaționării și implicării familiale în tot ce înseamnă „eu”, deoarece totul pornește din familie.

Critici literare:

  • „Cea mai fierbinte carte a verii… Taddeo a petrecut opt ani documentându-se despre această carte revoluţionară, cutreierând ţara în timp ce a sondat un subiect cutremurător de intim: viaţa sexuală şi dorinţele a trei femei obişnuite. Tragedia şi disperarea se ivesc în spatele fiecărei pagini, iar scrierea dinamică a lui Taddeo le aduce la viaţă!“ Entertainment Weekly
  • „O privire revoluționară asupra dorinței feminine, această realizare jurnalistică ne dezvăluie trei femei carnale, curajoase și cu defecte minunate.” People
  • „Trei femei este portretul onest al dorinței feminine pe care îl cere anul 2019.” Marie Claire
  • „Extraordinară… O capodoperă de nonficțiune. De multă vreme nu am mai fost atât de profund marcată de o carte…” Elizabeth Gilbert

"THE PARTY"~~ The worst part was the hiding. Smiling widely. Smiling brightly. Please don't notice; my eyes would plead. Please don't acknowledge anything amiss. He will be angry that I let the mask slip. He will make me pay, later, when there is no one to see. He will show me how sorry I can be. So help me, won't you? I beg of you, please? Help me by taking that pity from your eye, because I cannot bear to see myself through it. ~ K

Sursa foto:  pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s