Citindu-l pe Petru Racolţa. Cartea „Metamorfoza”

  Petru Racolța și-a început activitatea sa literară încă din 2011, când și-a deschis primul blog. Prima carte a fost pentru copii: „Revolta din ogradă”, publicată în 2014. Au urmat „Povestirile unui maramureșean” vol. I și II la Editura Eurotip, Baia Mare, 2016; apoi „Planeta Paradis”, publicată în 2016, primul său roman de ficțiune. În paralel, a publicat constant pe blogul dumnealui cât și în ziarul Graiul Maramureșului, epigrame, cugetări, poezii. Recenta cartea citită a autorului „Versuri pentru suflet și cuget” m-a impresionat enorm, prin închegarea versului cu firescul existențial, artisticul și natura lăuntrice din spatele unei coperți ce atrage atenția.

Următoarea carte cu care mi-am delectat câteva seri e „Metamorfoza”, un conținut de 4 povestiri fantastice superbe, care demonstrează încă o dată că operele SF românești, scrise de oameni talentați, sunt la fel de bune ca cele ale scriitorilor mediatizați din străinătate. Când l-am întrebat pe autor ce l-a îndemnat să treacă de la poezie la ficțiune și de unde a pornit dorința pentru acest gen literar, dumnealui mi-a răspuns: „m-au fascinat dintotdeauna povestirile de ficțiune, iar Jules Verne mi-a fost printre cei mai citiți scriitori, de când eram elev. Din motive subiective, nu prea am avut șansa să călătoresc și să văd multe locuri. De aceea mă bazez mai mult pe imaginație, care mă poartă în locuri extraordinare și creează oameni uimitori.”

Ar putea fi o imagine cu text care spune „BOOKS EXPRESS PETRU METAMORFOZA RACOLTA patru povestiri fantastice PAVCON FICTION”

Cartea începe promiţător, de la tangențial la metamorfoză, de la psihoză la fantasticul misterios ascuns într-o cochilie a unei uneltiri literare de excepție. Petru Racolţa îmbină o minte strălucită cu o imaginație dusă în culmile extazului scriitoaresc, pe lângă mistica pronunțată și evenimentele de domeniul fantasticului autorul dezvoltă o poveste de iubire între personaje, le dă posibilități și explorări fără margine.

Nu o să încerc să vă redau fiecare poveste în parte deoarece aș știrbi din munca autorului, însă ca mici repere aș putea adăuga că aici veți avea parte de planete mistice și tehnologii avansate, de fenomene inexplicabile și revederi de peste ani, povestea unui tată cercetător și preschimbarea, cea care de fapt e și parte din numele cărții, și mai exact, „metamorfoza”.

„Metamorfoza” vă aduce în prim-plan un cuplu, care trece prin evenimente teribile după ce tânărul se rănește la picior călcând “pe o scoică marină dintr-o specie necunoscută. Organismul s-a încorporat în talpa piciorului, a realizat o simbioză” cu corpul lui, “producând schimbări ireversibile”). Corpul eroului principal se transformă treptat într-o scoică umană uriașă, care-i oferă calități deosebite, dar și îl depărtează de oameni, deoarece devine interesant din punct de vedere științific. Corpul străin a devenit o a doua inimă, de fapt și la salvat de câteva ori iar pielea lui Paul se întărește precum a unei scoici cu cruste nemaivăzute. Evenimentele avansează și o dată cu preschimbarea lui Paul se pornesc un lanț de fantasmogorii care incită cititorul să nu lase cartea din mână. Acțiunea și suspansul predomină și te cuceresc garantat.

„Metamorfoza” lui Petru Racolța se încheie justiţiar, binele învinge într-un final, și cu ideea că în lupta pentru o cauză dreaptă și în numele iubirii, oricâte obstacole ar trebui omul să depăşească, noțiunea de adevăr şi corectitudine sunt suficiente ca să motiveze orice înclinație a eroilor cărții. Partea plăcută a lucrurilor și a mersului firului narativ este iubirea, cea care a încununat opera, a dat continuitate așteptărilor mele și a făcut ca lirismul să curgă într-o manieră plăcut fantastică!

Recomand cu ardoare carte, am avut o deosebită plăcere să o citesc!! Pentru asta un mare mulțumesc autorului!

23 de gânduri despre „Citindu-l pe Petru Racolţa. Cartea „Metamorfoza””

 1. Petru Racolța este pentru mine ca un far de orientare în blogosferă. Ține lumina calității și a bunului simț. Când m-am înfiripat și eu cu pagina mea de blog, temător de public asemenea unui ghiocel când scoate capul în zăpadă, el m-a primit foarte colegial și m-am simțit încurajat. Dacă mă aprobă un om ca el, mi-am spus, pot să merg mai departe. Și mulți dintre prietenii pe care îi am, ne sunt prieteni comuni. Ceea ce înseamnă că i-am câștigat cumva pe principiul vaselor comunicante din prietenie: „Dacă ești prieten prietenului meu, atunci îmi poți fi și mie prieten” 🙂 Mă simt enorm de câștigat pentru aceste prietenii, datorită cărora am primit acel plus de căldură de care atâta aveam nevoie aici. Așa cum se bucură un beduin la aflarea oazei de verdeață în pustiul deșertic, la fel simt și eu când mă regăsesc în acest cerc al prieteniei. Bula mea de oxigen, de vis frumos, de artă pură și de grai românesc.
  Cu toate astea știam foarte puține despre lucrările lui Petru Racolța. Abia de curând l-am rugat să-mi rezerve și mie câteva din publicațiile sale, acelea despre care aflasem, și l-am rugat să-mi pregătească un colet. Voi fi onorat să le primesc bineînțeles și cu semnătură.
  Nu știu cum ai obținut toate aceste informații pe care ni le-ai împărtășit Cristina, dar îți mulțumesc că ai făcut-o. Și mi se pare extraordinar de frumos ca atunci când iese de sub tipar lucrarea unuia dintre colegi, să-l aplaudăm și să-i susținem realizarea.
  Pentru acest gest te îmbrățișez cu drag, chiar dacă am depășit cu câteva ore ziua de ieri, 21, când ai fi fost îmbrățișabilă oricum, de drept. ❤

  Apreciat de 4 persoane

  1. Mulțumesc pentru comentariu și pentru elogiu adus scriitorului! Într-adevăr m-a bucurat să primesc aceste două cărți a autorului și să am ocazia să-l citesc! Toate informațiile sunt discutate bineînțeles chiar cu Petru Racolța! O zi frumoasă!

   Apreciază

 2. Încă o recenzie minunată, care nu s-ar fi putut realiza fără talentul tău scriitoricesc, orice carte ai avea ca subiect. Mai ales pentru că abordat ”Metamorfoza” într-un mod original și exact pe gustul meu, fără analogii cu alte povestiri de același gen sau cu același titlu. Adică după cum mi-am dorit să fie: o nuvelă românească, cu eroi autohtoni, în care acțiunea și suspansul să fie principalele ingrediente. Mulțumesc și de această dată cu îndreptățită recunoștință și meritată prețuire, Cristina!
  Voi încerca să trimit ambele recenzii la revista Nord-Literar din Baia Mare, pentru publicare.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s