Citind-o pe Georgia Hunter. Cartea „Supraviețuitorii”

Când Georgia Hunter avea cincisprezece ani, a aflat că provine dintr-o familie de supraviețuitori ai Holocaustului. Astfel s-a simțit o norocoasă că pur și simplu s-a născut, astfel a pornit încercarea ei de a descoperi istoricul uluitor al familiei sale. Site-ul Hunter, georgiahunterauthor.com, oferă o imagine din culise a cercetărilor ample pe care le-a implicat acest proiect. A fost nevoie de aproape un deceniu pentru a începe saga bunicului ei și a celor patru frați ai lui Kurc ai căror urmași se întind pe glob. După ce a creat o cronologie codată de culori pentru a urmări numeroasele ramuri ale familiei, a apelat la cercetarea arhivelor și muzeelor și la contactarea ministerelor și magistraților. În timp ce povestește, „am trasat un contur și un rezumat al capitolelor și de acolo și am început sarcina terifiantă de a pune povestea mea pe hârtie!”

Supravietuitorii - Georgia Hunter

”Povestea extraordinară a unei familii de evrei polonezi separați la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, însă hotărâți să supraviețuiască și să se reunească.” 

Romanele pe această temă mereu m-au atras, am simțit atâta dorință de a ajuta trecând prin fila istoriei, chiar dacă recunosc că astfel de scriitură mă pune la pământ și sunt cele care îmi răvășesc sufletul, mă răscolesc și mă tulbură peste măsură, oricum ele totuși sunt cele care ca un duș rece mă fac să văd viața mea la zi ca pe o binecuvântare. De fiecare dată cu fiecare istorie a mărturiilor unor supraviețuitori îmi dau seama de facilitățile noastre și de lipsa noastră de mulțumire, de pacea care ne este oferită pe tavă în comparație cu crudul război prin care au trecut acele suflete dezrădăcinate.

Am citit cartea cu sufletul făcut țăndări, cu noduri în gât și cu furie, cu întrebări de-a valma și cu groaza pe care am găsit-o ca punct de pornire. Am pătruns în haosul deprimant și am simțit fiorii reci ai urii pentru dezumanizarea omenirii chiar dacă nu sunt la prima carte citită de acest gen. E greu să digeri „om împotriva oamenilor”. Cartea cuprinde povestea unei familii de supraviețuitori, povestea unor oameni care au avut „nenorocul” să se nască evrei și să trăiască în acele vremuri, dar care au avut încăpățânarea să meargă mai departe, să înfrunte răul, să treacă peste și să se reunească din nou, chiar dacă au ieșit întregi din iad, întregi fizic, au fost pătați și mutilați sufletește pe viață. Pe generații aș spune. Cartea este glasul luptei lor pentru supraviețuire, ghidați fiind de momentele de frică intensă și de speranțe nebune, de clipe furate de fericire.

Fiecare membru al familiei trece diferit prin experiența războiului. Dar în fiecare moment greu, toți se gândesc la familie. Părinții la copii, nepoți. Copiii la părinți și la zilele bune din trecut. Așteaptă vești unii de la alții cu ardoare. Încearcă să dea unii de alții prin orice căi posibile și imposibile. Caută diverse soluții pentru a-i scoate pe cei ajunși în lagăr. Și reușesc să se reîntregească ca familie!

”Supraviețuitorii” este un volum care aduce un omagiu spiritului uman și puterii de a renaște. Până la sfârșitul Holocaustului, 90% din cele trei milioane de evrei din Polonia au fost anihilați. Din cei 30.000 de evrei care locuiau în Radom au supraviețuit mai puțin de trei sute.

Notă: O carte ce merită citită ca elogiu adus celor ce au căzut fără un scop anume în nebunia „friților”!

Fighting in StalingradSursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citind-o pe Georgia Hunter. Cartea „Supraviețuitorii””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s