Citindu-l pe Pierre Nemours. Cartea „Detașamentul setei”

Pierre Nemours, prenumele lui Pierre Guillemot, născut la 2 august 1920 la Paris și decedat în august 1982, jurnalist- scriitor francez, autor de povești de detectivi, romane spion și romane de război. În Franța, s-a mutat la Saint-Pierre-les-Nemours, care i-a inspirat pseudonimul și s-a dedicat scrierii alături de activitatea sa jurnalistică. În anul 1963 a publicat primul său roman de spioni, La Mise à mort. În acest gen literar, a publicat, Yung Ho s’est mise à table– 1970, pentru care a fost câștigătorul premiul de aur ale romanului de spionaj. El alternează până în 1982 cincizeci și unu de romane spion, patruzeci și nouă de romane detective și nouă romane de război și două romane istorice.

Pentru început aș putea să spun că lectura nu este specifică ca a unui roman înfloritor nici o abureală romanțioasă, cartea de față este o luptă a supraviețuirii, o nevoie de a fi viu încă o zi și încă o zi. Acest tipaj de carte imi confirmă cât de slabi suntem la prezent față de ar putea să ne bată la ușă. Cartea îmbină războiul și cizelarea unor persoane total nepregătite pentru ceea ce înseamnă moarte.

Pierre Nemours - Detasamentul setei

Detașamentul setei este o grupare care încearcă să schimbe cursul războiului din Africa cu riscul propriei vieți. Gruparea este direcționată împotriva lui Rommel și a soldaților germani din Afrikakorps, această mână de oameni este trimisă într-o misiune aproape sinucigașă… pentru a salva alte vieți!

Sunt descriși pașii nesiguri ai acestora, lupta lor cu fricile și neștiința din cauza lipsei de pregătire în domeniu, deoarece sunt simpli oameni care au ales altă viață dar care într-o uniune de circumstanțe au ajuns în acest detașament pentru a fi pradă sigură într-un război ce nu lasă garda jos.

Nu o să dau multe detalii din carte, cert e că mă învârt de ceva vreme în această tipologie de lectură „de război” și oricum rămân uimită de „încă ce nu știu”, aflu atât de multe secvențe istorice, fie ele și o reinterpretare, fie ele și re-povestite din nou și din nou, fie ele pierdute în negura vremii, însă în esență toate înseamnă durere, pierderi și nimiciri care după mine nu și-au avut rostu. Dar ce știu eu…

Îndemn să citiți istorie, despre viața de atunci, despre chinuri și sacrificii, despre uitarea ce a fost uitată cât și despre povestea din spatele povestirii în anii care au masacrat istoria și memoria, îndemn să luați cărți vechi care parcă îmbie să fie „înfiate”!

Critici literare: 

  • „Un roman din categoria celor mai suspecte – nu poți să-l lași din mână nici la patru dimineața!” (Paul McDonald) (anticariat)
Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citindu-l pe Pierre Nemours. Cartea „Detașamentul setei””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s