Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „Domnul Fox, vulpoi fantastic”

  Roald Dahl (n. , Llandaff[*], Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei– d. , Oxford, Regatul Unit) a fost un romancier, autor de nuvele și povestiri britanic, dar și un prolific scenarist de film și televiziune. El este unul dintre cei mai renumiți scriitori de succes pentru copii. Cărțile lui, dintre care Uriașul prietenos, Matilda, VrăjitoareleJames și piersica uriașă, Domnul Fox, vulpoi fantastic, Charlie si fabrica de ciocolataCharlie și Marele Ascensor din Sticlă sunt apreciate de copiii din toată lumea.

Pentru început am pornit împreună cu piticii mei marea aventură literară cu cartea „Domnul Fox, vulpoi fantastic”, am primit o adevărată plăcere citind alături de copii și încurajată să avansez prin futunoasa călătorie a dmn. Fox și vulpeii săi.

Publicată în 1970, Domnul Fox, vulpoi fantastic a devenit una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii, atrăgându-l chiar și pe renumitul regizor Wes Anderson, care a rescris-o ca scenariu și a regizat filmul de animație stop motion Fantastic Mr. Fox (2009).

Domnul Fox, vulpoi fantastic

Istorioara îi are în prim plan pe Boggis, Bunce și Bean, trei fermieri care duc o luptă crâncenă cu un vulpoi șiret. Mai exact, domnul Fox iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la acei trei fermieri tare nesuferiți. De la Boggis fură găini, de la Bunce, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani. Asta până când, cei trei vor să-l prindă, obosiți de raidurile acestuia, astfel își tocesc un plan de acțiune ca să-l scoată pe vulpoi din vizuina sa. Însă fermierii nu știu cât e de ingenios și fantastic domnul Fox, mai pui că în joc este familia acestuia.

Răsturnând pământul cu susul în jos și extrem de dezamăgiți cei trei așteaptă ca vulpoiul să se înfomenteze și să iasă, ei așteptându-l la gura vizuinei cu puștile pregătite. Domnul Fox și familia lui continuă să sape tot mai adânc, își fac galerii care duc spre casele celor trei. Vulpeii devin tot mai înfometați dar și mai încrezuți în al asculta pe tatăl lor, dmn. Fox.

qb1

Vulpoiul și-a făcut provizii din avuțiile celor trei fermieri, nu mult, doar atât cât să-și poată hrăni familia sa cât și câțiva invitați, a fost extrem de atent cât și miticulos, nu a exagerat cu „furtul”, ba chiar i-a explicat bursucului de ce face asta, și că practic e o nevoie nu un act răutăcios.

În capitolul „Bursuc are îndoieli”. Vecinul Bursuc, el însuși afectat de asediul crâncen impus de fermieri, are un moment de îndoială privind justețea „furtișagurilor” la care participă alături de domnul Fox. „Dragul meu burduf cu blană”, îi răspunde vulpoiul, „cunoști pe cineva în toată lumea asta care s-ar da înapoi să fure niște amărâți de pui dacă i-ar muri copiii de foame?” (p. 75).

Cartea ne-a oferit și o morală aparte, pe înțelesul copiilor mei, au prins firul adevărului expus atât de ușor și pe înțelesul fiecăruia. Între timp, Boggis, Bunce și Bean probabil încă mai așteaptă la gura vizuinii fără să știe ce se întâmplă. Fără ca să-și dea seama că un vulpoi le-a făcut felul… și nu doar lor!

Imagini pentru cartea domnul fox

Sursa foto: pinterest.com

 

 

Un gând despre „Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „Domnul Fox, vulpoi fantastic””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s