Citindu-l pe Keith Lowe. Cartea „Continentul barbar”

Keith Lowe a crescut la Hampstead (Londra) și a studiat literatura engleză la Universitatea din Manchester. A lucrat timp de 12 ani ca redactor istoric pentru editorul britanic Cassell. În 2010 a renunțat la această meserie și a devenit scriitor cu normă întreagă. Cărțile sale au fost traduse în germană, suedeză, japoneză, sârbă, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, greacă, portugheză, estonă, norvegiană, rusă și slovenă.

Lowe a scris două cărți de istorie despre Al Doilea Război Mondial și urmările sale. Inferno (2007) descrie Operațiunea Gomorra, bombardarea din Hamburg cu bombe incendiare de către forțele armate britanice și americane din 1943, care au distrus orașul și au pretins aproximativ 40.000 de victime civile. Ultima sa carte, Savage Continent (2012) „Continentul barbar. Europa și urmările celui de-al doilea Război Mondial”, este o relatare istorică a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial, în special fărădelege, haos și violență răsunătoare care a măturat continentul din 1944 până în 1949. În această carte, Lowe scrie că războiul nu s-a încheiat curat după încetarea focului oficial în 1945, ci că a continuat sub diferite forme timp de câțiva ani. Tratează o serie de probleme controversate, cum ar fi răzbunarea postbelică, curățarea etnică și numeroase războaie civile care au avut loc în Europa.

S-au scris sute de cărți și mii de pagini despre cel de-al doilea Război Mondial, despre lupte și sacrificii, despre violența care nu a avut limite dar și despre cazuri concrete care au semnalizat ororile la scară înaltă, însă multe cărți nu au specificat teroarea și haosul după așa zisa victorie, nu s-a scris despre orașele și viețile distruse la încheierea războiului, dar și despre consecințele provocate de acesta. Keith Lowe, în Continentul barbar, scrie despre toate aceste lucruri.

… bazându-se pe documente originale, pe interviuri și literatură de specialitate în opt limbi diferite, Continentul barbar ne oferă o imagine a unei scurte perioade haotice dintre finalul celui de-al Doilea Război Mondial și începutul Razboiului Rece. Cartea reprezintă o premieră, fiind prima lucrare importantă despre această perioadă…

Imagini pentru continent barbar carte

Cartea în sine e o dezvăluire care mulți din conveniență au omiso sau au lăsat-o de-o parte a baricadei, s-a văzut victoria ca biruință și cu asta s-a „mușamalizat”  toate celelalte neajunsurile, au fost puși în frunte cei care cu sânge rece au făcut omoruri la greu și într-un fel sau altul viața a mers înainte. Însă haosul a existat. Violurile. Torturile. Înfometarea. Barbaritatea. Toate au fost încă ani buni după război.

Cartea e de o dezolanță sinistră, peisajele distruse, orașe întregi rase de pe fața pământului, instabilitate dusă la nebunie. Rata criminalității ajunge la niveluri extrem de ridicate, economie prăbușită, iar populația Europei se află în pragul foametei.

În acest studiu inovator al anilor care au urmat conflagrației mondiale, Keith Lowe descrie un continent încă bântuit de violență, unde oamenii încetul cu încetul trebuie să accepte faptul că războiul sa încheiat, dar cum să accepte când practic atitudinile și coabitarea e tot aceași, violențele nu au încetat iar violurile și degradația e la un nivel deplorabil. Cartea în sine e o tulburare continuă, am și acum un gust amar al lecturării. Autorul a fost nemilos în detalii, a oferit date fixe și veridice pe cât posibil în a ne relata moralitatea deformată și nevoia insațiabilă de răzbunare care au reprezentat moștenirea acestui conflict.

Continentul barbar ne oferă o degradare și o uzare psihică greu de imaginat, după atâția ani de lupte și victime colaterale a dus la dezumanizare și la ignorarea principiilor morale, foametea, violența, distrugerile și starea continuă de război declanșau instincte primare și anulau inhibiții, determinând oamenii să lupte pentru a rămâne în viață prin orice mijloace, femeile să-și vândă trupurile, bărbații prin omoruri nejustificate, copii care au ajuns delicvenți mai ceva ca adulții, o oroare greu de digerant în timpul prezent. Mulți au supraviețuit mental și psihic păstrând amintirile vieților trecute, cele dinaintea războiului, ca un fel de iluzie autoindusă, însă această tărie psiho-emoțională oricum e văzută ca o oglindă abia care mai rezistă a nu se face țăndări. Ca și întreaga lume de fapt care a fost părtașă într-o manieră sau alta a unui război care nu și-a avut rostul. 

Keith Lowe spune că “istoria nu ar trebui lăsată să ne otrăvească prezentul“. Însă istoria e cea care determină prezentul și, implicit, viitorul. De aceea, prin intermediul unor cărți ca aceasta, trebuie să ne cunoaștem istoria, trebuie să ne cunoaștem trecutul, chiar dacă doare, chiar dacă e greu de acceptat. Pentru că doar așa ne vom cunoaște pe noi înșine.

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citindu-l pe Keith Lowe. Cartea „Continentul barbar””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s