Citindu-l pe Mihail Toma. Cartea „Vieți importante”

Mihail Toma este pseudonimul literar al Domnului Dincă Mihail , căpitan-inginer pensionar care actualmente s-a retras la casa din Bârlad unde îmbină pasiunea de o viață pentru electronică cu cea de agronom amator și cea de scriitor. Autorul a fost și este publicat în multe reviste de gen din care amintim: Taifas literar- revistă tipărită de scrieri și opinii literare, Gazeta SF– revistă electronică de artă și literatură speculativă, Cronopedia- Club de scriere literar- artistică, Helion- Revista online și Asociația culturală Helion, Amprentele sufletului– Revistă de cultură și artă, Alchemia-Revistă postmodernistă Israel, Ciclul antologic- Metamorfozele Naturii și a primit ca recunoaștere a străduințelor sale mai multe premii: Premiul de excelență- pentru cele mai citite povestiri publicate în revista „ Amprentele sufletului”, Premiul întâi pentru povestirea „ Foc dezlănțuit” al Revistei „ Gazeta SF, Mențiune  la concursul național Helion 2017, Premiul pentru întreaga activitate- Revista Amprentele sufletului, și altele…

În dorința de a da și un aspect fizic creațiilor sale studiază arta tiparului și, cu utilaje în mare parte confecționate de el însuși, pornește o aventură numită „Manufactura Toma&Son” un atelier de uz personal, unde au prins viață cărțile: Câinele fără cap- povestiri 2015, Viață și moarte, două valuri gemene-povestiri SF 2016, Scrisoare de lux- Povestiri la gura sobei 2017, se reeditează Viață și moarte, două valuri gemene și sunt în lucru cărțile Ultima știre din mahala- schițe (2017-2018) și Arca doi- povestiri SF ( 2018-2019).”

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Eu am întâlnit opera scriitorului prin diverse articole pe blog, l-am citit și m-a citit după cum s-ar spune, astfel dintr-o aură literară a ajuns și cartea dumnealui în mâinile mele. Menționez că mă simt mândră tare. O cartea care m-a intrigat din prima deoarece scriitorul știindu-mi gusturile literare din start a menționat că genul SF „poate” nu mă va atrage atât de mult, însă drag scriitor, nu genul literar contează ci ceea ce găsesc printre pagini, și cu siguranță ce am găsit mi-a străfulgerat curiozitatea. La maxim.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text

Cartea include o serie de povestioare, istorisiri închegate cu originalitate și cu o notă intrigantă, aceste crâmpee de gânduri și trăiri pe care le-aș vedea într-o continuitate mai largă. Cel puțin unele povestiri le-aș vedea într-o carte de volum mai mare. După cum spunea Ovidiu Bufnilă „Mihail Toma construiește sunete reale, ficțiunea lui are un sunet anume” și cu asta sunt în totalitate deacord, am citit unele paragrafe cu înverșunare, pe unele le-am recitit din nevoia de explicație iar pe altele le-am palpat imaginar. Cu siguranță autorul a însuflețit povestea, a dat viață unor personaje libere și unice prin stranietatea lor. A jonglat cu situațiile și m-a pus într-o poziție de a gândi conținutul.

Nu o să vă redau fiecare povestire în parte, însă în ansamblul de idei cartea este un univers paralel, e ceva dincolo de imaginație, scrisă cu o tentă a unui mânuitor matur din toate punctele de vedere. Toate întâmplările sunt o tonalitate de aventuri sinistre, neexplicabile și chiar menite să excite imaginația cititorului, să-i redea o doză pentru a cere mai mult și mai mult!

Titlul cărții este sugestiv și e ca parte din carte găsită ca titlu a unei povești, de fapt una destul de întortocheată. Realitatea, dup Mihail Toma este o chestiune de palpabilitate incertă, este despre atingerea neantului prin închipuire. Autorul folosește un limbaj simplu, după cum am menționat matur și fără fantasmogorii care nu își au locul, e un autor cu picioarele pe pământ chiar dacă imaginația îl poartă și-l tot poartă. Amprenta autorului este directă și la țintă, e de a fi citit iar pe mine m-a impresionat plăcut!

Am rătăcit printre paginile cărții sale, am călătorit printre universuri și galaxii, am aflat secrete și am parcurs un drum literar pierzându-mă în fundalul tainei lui Mihail Toma. E plăcut să știi că cineva scrie bine bine fără a îngreuna starea unui cititor de rând, pentru asta un mare mulțumesc.

O astfel de carte te poate fascina dacă ai inima deschisă. Altfel nu te poți elibera, nu poți evada. Mihail Toma vorbește despre o asemenea eliberare pe care o asemuiește unei evadări. Evadarea are ceva bărbătesc în ea ca acțiune, are forță. Întreaga literatură a lui Mihail Toma are forță. Forța este chiar personajul, forța este omul însuși, oricare ar fi acel om. Cartea aceasta este ea înseși, o străfulgerare. Depinde doar de tine, tu cel care poate ai răsfoit-o deja, dacă această străfulgerare va avea forța să stârnească în inima ta forța cea adevărată. Ovidiu Bufnilă

17 gânduri despre „Citindu-l pe Mihail Toma. Cartea „Vieți importante””

 1. Bună seara, Cristina!
  Frumoasă recenzia cărții maurului! Felicitări!
  Are un stil ce te determină să-l citești cu mare atenție,
  altfel pierzi ideea printre fraze și cuvinte. 😉
  Ai dreptate, citindu-l te fascinează
  prin felul lui de-a folosi un limbaj simplu pe înțelesul tuturor.
  Felicitări, maure!
  Apropo, doar un căpșor zâmbăreț merită Cristina?
  Tu care ai desaga plină de fraze și cuvinte…
  Sau te-ai intimidat? Ceea ce nu prea cred! 🙂
  Seară frumoasă tuturor! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

   1. Să înțeleg, maure, că frumosul te determină să ajungi mai vulnerabil neputând trece în planul ficțiunii? 🙂 )) Nu-mi vine să cred cât de sensibil ești?! 😉 Să ne trăiești maure și să ne bucuri cu paleta ta largă de idei! Mulțumim! Seară frumoasă! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

 2. Mi-a făcut mare plăcere să-l cunosc aici pe domnul Mihail Toma, un scriitor despre care nu știam atât cât ar fi trebuit. Mea culpa!
  Recunosc că mi-a atras atenția și prin comentariul pertinent pe care l-a făcut unei povestiri de-ale mele publicată în revista Helion, un motiv în plus să-l apreciez și să-i citesc cu interes povestirile.
  Felicitări dumnealui și ție pentru recenzia atât de stimulativă, Cristina!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Foarte bună această prezentare. Și aflu cu această ocazie o mulțime de lucruri interesante despre cel pe care îl descoperisem în Cronopedia (Club de scriere literar- artistică) și căruia îi apreciasem deja nervul literar. Mulțumesc!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s