Citind-o pe Aura B. Lupu. Cartea „Trăirile Aurei V-II”

  Aura Lupu (născută Boroș), a terminat liceul de filologie-istorie „Ady Șincai” din Cluj-Napoca, promoția 1988-1989, a absolvit cursurile școlii de masaj și reflexologie din Belgia – PCVO Scheldeland (2013-2014) – iar în 2018 cursurile de Practitioner Coach ale Academiei Române de Coaching. Cariera autoarei a început din noiembrie 2017 unde a publicat pe blogul @auraboroslupu, iar din februarie 2018 pe aurablupu.com. Eu am cunoscut-o direct prin intermediul primei sale cărți, încurajată fiind de o prietenă să o citesc, după cum zicea amica mea: „autoarea scrie despre viață, ție o să-ți placă”, ai zice nimic nou sub soare, ba bine că nu, chiar mi-a plăcut. Autoarea chiar în prima sa relatare a distrus barierile limbajului selectiv, a spus așa cu „verde în ochi” tot și toate, fără rețineri și emoții după perdea, și această sinceritate „adevărată” m-a și impresionat la ea. În cartea”Trăirile Aurei” am întâlnit povești care ne-ar putea reflecta și pe mine și pe tine, cartea în sine e o descărcare, cu bune și nebune, cu vorbe ticluite dar și cu ofuri greu de îndurat, mândră de autoare pentru curajul său! Volumul doi spre marea mea bucurie l-am primit în dar chiar de la Aura, mulțam fain! O încântare!

Este posibil ca imaginea să conţină: floare

  Pentru început autoarea ne întâmpină cu un mesaj, care m-a emoționat enorm…

Dacă-mi spunea cineva acum doi ani așa ceva, cred că-l trimiteam… oare unde? Cu visul lui cu tot. Dar uite că într-un an, când vezi ca (aproape tot) ce visezi azi (și este cât de cât plauzibil), mâine devine realitate, încet-încet începi să crezi în basme și-n povești. Și-ți dai seama că de fapt la baza fiecărei povești stă un grăunte de adevăr. Și-apoi apare întrebarea firească: „De ce nu?” Când ai îndoieli și ești cam sceptic, când citești ceva neverosimil și cam tras de păr, cel mai bine e să faci o listă. Cu pro și contra. Ce ai de pierdut? Dar de câștigat? Abia când am rostit cuvintele astea în noiembrie 2017 pentru prima dată, am realizat că e un adevăr. Al meu. Care a devenit de altfel și motto-ul meu. Ce visasem ieri, azi devenise realitate.
Nu pot s-o declar literă de lege sau adevăr universal. Nu-s nici profet și nici Mafalda. Însă, când mi-am dat seama că visând n-aveam nimic de pierdut, din contra, doar de câștigat, totul a devenit simplu și clar.
Pe 13 noiembrie 2017 am afirmat că o să scriu o carte. În doar 6 luni, pe 17 mai 2018, a ieșit de sub tipar Trăirile Aurei. Concretizarea unui vis depinde de multi factori. De circumstanțe, de noroc, de soartă, de împrejurări, etc. Dar eu cred că cel mai mult depinde de cât de tare crezi TU în el. În visul tău. Așa că azi reafirm: visul de azi creează realitatea de mâine. Aveți doar grijă să visați frumos.
Azi citiți o nouă carte, o nouă concretizare a unui vis.
Cu drag și cu iubire, Aura.”

În volumul doi o găsim tot pe aceași autoare dar cu o subtilitatea în a așterne cuvintele pe foaie extrem de bine pusă la punct, parcă ai zice aceleași vorbe, același stil ardelenesc cu care ne-am obișnuit, însă eu am simțit printre aceste rânduri scrise cu patimă mai multă încăpățânare a împărtăși adevăruri. În cartea sa găsim îndemnuri, cuvinte chiar de reținut și idei pe care le-aș nota ca notițe, se simte experiență, se simte durere, se simte viața trăită fără nici o reținere. Chiar și autoarea ne spune că prin durere s-a călit și a înaintat prin viață. Răsfoiții cartea, uneori veți râde alteori vi se va pune un nod în gât. Uneori o să găsiți lejeritate, alteori veți palpa grelimea încărcăturii cu care s-a luptat autoarea. Însă ea a închegat în așa fel informația și glasul inimii ei că am putut să-i fim aproape și să ne fie, ne-a primit în lumea ei fără rezerve și jumătăți de măsură iar pentru asta un mare -mare mulțumesc!

Cartea e o explozie complexă, începuturi și sfârșituri, frici și dezlegări, trecut și prezent, iubiri nemărginite și culmi ce se cer urcate, Aura de fiecare dată e o descoperire pentru mine, știe ea ce știe, felul ei unic de a închega slova e de neînlocuit. Și o admir pentru asta. Nu voi încerca să dezleg misterele ei, doar vă îndemn să-i citiți opera muncită, să-i aflați poveste și prin ea ca femeie să vă renîntregiți prin curajul și dăruirea de care dă dovadă autoarea. Iar la sfârșit ve-ți spune…și mâine e o zi, și poate va fi mai bună… și asta e chiar la îndemnul Aurei Lupu!

Critici literare:

 • Frumusețea cuvântului ușor scris, pe înțelesul tuturor, este o plăcere să o parcurgi. Mulțumesc de invitație, Aura! Silvia Gurau
 • O carte care te face să nu o lași până nu o termini, o carte pe care o trăiești. Sunteți minunată!  Geanina Corina
 • Spontanaă? Nu! Genială! Draga mea Aura, tu nu știi să scrii. Tu știi să povestești frumos, real, simplu, fără exagerări, și nici de SF nu am dat până acum. Te citesc cu drag și plăcere! Ai multe de oferit, iar noi suntem aici! Eugenia Simona Jurjiu
 • Nu-ți pierzi nicio clipă hazul cu care m-ai fermecat. Uite, eu, prin natura meseriei mele, sunt atentă la ortografie și punctuație, însă nu în halul ăla în care să fac observație unui necunoscut. Ceea ce m-a uimit la tine din prima ‘citire’ a fost chiar faptul că scrii impecabil, cu toate că graiul nostru ardelenesc are un plus de dificultate în ceea ce privește ortografia. Claudia Nyerjak

Sursa foto: pinterest.com

11 gânduri despre „Citind-o pe Aura B. Lupu. Cartea „Trăirile Aurei V-II””

 1. Te felicit, Cristina pentru această prezentare! A ieșit frumos, iar Aura merita din plin. Scrie curat dar mustos totodată, cu trăire și sinceritate, iar lecturând cartea ei, nu ai numai senzația aceea obișnuită că îți petreci timpul cumva frumos, ci culegi și niște lecții de viață. Le culegi fără să te gândești, din preaplinul ei sufletesc și la sfârșit doar te descoperi dintr-o dată mai bogat…

  Apreciat de 3 persoane

 2. Uau, ce surpriză mi-ai făcut și ce bucurie! Îți mulțumesc din suflet, Cristina, ți-am citit recenzia cu sufletul la gură! Mă bucur foarte tare că ți-a plăcut și mai ales c-ai prins și „dedesubtul”.
  Te pup și te îmbrățișez! 🙏❤️

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s