Citind- pe Gemma Malley. Cartea „Declarația”

Gemma Malley, născută pe 20 iunie 1971, este o jurnalistă și scriitoare britanică. Este autoarea unei trilogii de distopii numită „La Résistance”. Gemma Malley a studiat filozofia la Universitatea din Reading (Anglia). A lucrat ca jurnalist și redactor pentru mai multe reviste profesionale. A devenit apoi angajat la Ofsted, unitatea de inspecție educațională britanică. Este căsătorită și locuiește la Londra.

Gemma Malley a început cu un roman de anticipare pentru adolescenți The Declaration (2008), primul titlu dintr-o serie de distopii. Prima din serie este „Declarația” (The Declaration); care ne spune povestea Anei, o tânără orfană limitată la opțiunile unui internat, aici muncește din greu pentru a șterge greșelile comise de părinții ei dispăruți. Romanul a fost tradus în mai multe limbi europene și asiatice.

Declaratia

În anul 2140, moartea nu mai există. Progresul științific uman i-a determinat să creeze medicamentul Longevității, care prelungește viața eternă a unui individ dacă ia tratament regulat și îl protejează de bolile fatale de care oamenii se temeau atât de mult. O mare parte a planetei este adeptul acestui medicament. Dar toți acești oameni nu mai mor și, pentru a evita o problemă de supraaglomerare, a fost elaborată o lege: legea „surplusului”. Acesta prevede că un copil născut din părinți care iau longevitatea este un „surplus”, adică că nu ar trebui să existe și că acesta jefuiește resursele și energia planetei. Singura condiție pentru a avea copii este principiul „o viață pentru altul”: dacă un părinte moare, el „își dă viața” copilului său care atinge statutul de „legal”. Pentru a accesa Longevitatea o persoană trebuie să semneze un document oficial numit Declarație.

O avem ca eroină pe Anna. O ea care în urma declarației nu ar trebui să existe. Însă doarece s-a comis acest delict de a avea copii, Anna e răspunzătoare de încălcarea părinților astfel trebuie să se facă utilă, să fie un Bun Prețios.

„Surplus însemna să fii nefolositor. Cineva de care nu avea nimeni nevoie. Nu puteai să fii Surplus, dacă cineva avea nevoie de tine. Nu puteai să fii Surplus, dacă erai iubit.”

Astfel Anna de când se știe e țintuită de Grange Hall, un fel de internat pentru copii de care se descotorosesc părinții, iar aici totul este guvernat de reguli, reguli care trebuie să fie învăţate, și respectate la greu, pentru a compensa încălcarea celei mai importante dintre toate. Surplusul. Anna ştie că ar trebuie să fie recunoscătoare pentru locul ei de la Grange Hall, pentru că părinţii ei au fost iresponsabili când au conceput-o. Au încălcat regula care interzice procrearea şi acum Anna trebuie să răsplătească societatea pentru gestul lor egoist. Ea trebuie să înveţe să devină folositoare, docilă și cât mai invizibilă. Într-o zi însă apare Peter, un rebel răzvrătit după părerea Annei, însă treptat acesta îi spune lucruri şocante, unele cunoscute doar de ea, iar altele despre părinţii ei, despre Declaraţie, despre viaţa de dincolo de zidurile de la Grange Hall, despre libertate și noțiunea de „familie”, necunoscută tinerii noastre. Curând, Anna începe să se îndoiască de tot ce învăţase până atunci. Începe să asculte pe la uși, să-și pune întrebări, ba chiar își notează unele gânduri într-un jurnal primit cadou, fapt încălcat de ea prin depozitarea și primirea lui.

Ce poate fi atât de dur întrucât să o facă pe Anna să creadă în poveştile lui Peter, renunţând la visul ei de a fi un Bun Preţios? Cine este Peter cu adevărat şi de ce mereu îi spune lucruri din afară? Cu ce scop? Va reuşi Margaret Pincent, matrona casei să înfrângă caracterul rebel al lui Peter înainte de a o converti pe Anna?

-Dar Mamei Natură îi plac lucrurile noi, nu-i aşa? (…) Vreau să spun că frunzele bătrâne cad din copaci, nu-i aşa? De ce ar trebui ca oamenii bătrâni să rămână, iar celor nou-veniţi să nu li se permită? Asta e ceea ce vrea Mama Natură cu adevărat?

Totul duce spre o evadare, una încununată cu o libertate dar și cu o direcție spre moarte. Un roman intens şi palpitant despre viaţa Annei şi a lui Peter şi lupta lor de a scăpa de trecut şi de a-şi croi un viitor mai bun. Unul spre o libertate greu de îndurat!

#25 — caged by Ana Luísa Pinto [Luminous Photography], via Flickr

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s