Citind-o pe Monica Ramirez. Cartea „Asasin la feminin”

Monica Ramirez (n. 6 iulie 1970, București) este o scriitoare română de literatură de spionaj și thriller. A debutat în Statele Unite, unde a publicat inițial sub pseodonimul  Monica Danețiu-Pană. Cea mai cunoscută operă a ei este seria Alina Marinescu care cuprinde șase volume, și cu care m-am delectat câteva seri la rând.

„Asasin la feminin” este primul volum al seriei, această focoasă carte ne introduce în lumea spionajului, a dezamăgirilor, a neiubirilor, a operațiunilor secrete care trag după ele moartea, și a unor regrete greu de dus în frâu.

34232586

Autoarea ne conturează un tablou destul de încins, iar eroii săi sunt pe măsură. Însă, Alex și Alina nu sunt tocmai personajele norocoase ale unei povești de iubire. Mai degrabă sunt niște pion într-un joc murdar al multor minți încâlcite care vor să facă din ei spionii perfecți. Dar cu ce preț?

Eroina ei, Alina Marinescu, este o rebelă. A fost o rebelă înainte de recrutarea ei ca agent operativ, ramâne o rebelă și după. Cum aceasta înțelege că nu are șanse mari de a scăpa din ghiarele agenției, docilă își face temele acompaniată și îndrumată chiar de călăul său, cel care a mințito încă de la început. Treptat devine o femeie în care se combină duritatea cu gingășia, curajul și dexteritatea, flexibilitatea și inocența pe care încă o mai păstrează acolo ascunsă în inima ei, departe de ochii de vultur ai agenților. Ea traversează experiențe cumplite, traumatizante, fiind implicată în misiuni periculoase – printre altele, într-o tentativă de asasinare a lui Ceaușescu.

„Prinşi în mrejele morţii, lipsiţi de apărare în faţa ei, copleşiţi de teamă,momentul acela îi apropriase ca  nimic altceva până atunci. Nimic altceva nu avea să-i mai conecteze vreodată atât de puternic. Mortea le ţinuse sufletele prizoniere, imprimându-şi pecetea eternă adânc în inimile lor. Amprenta ei avea să ardă puterea în inima lor cu o flacără mistuitoare de inocenţă. În momentul în care se lăsaseră purtaţi pe aripile simţurilor inflamate, reuşiseră să-şi exorcizeze toţi demonii, surghiunindu-i la graniţele conştientului. Numai pentru un moment. Numai pentru acel moment.”

Acum, moartea face parte din viața ei de zi cu zi, totuși alături de Alex Therein, se simte invincibilă. Însă cum povestea lor încă joacă o partidă dublă ca un asasin de elită, inima ei e pe prima linie de luptă. Și se arde, iar și iar. Dragostea este o noțiune abstractă pentru Alex, un bărbat cu un trecut întunecat și o expresie impenetrabilă, eficient de rece, care ucide pentru a putea supraviețui. Iar emoțiile sunt slăbiciune pentru el, astfel nu și le expune. Ca mentor al Alinei acesta se confruntă cu o erupere a ceea ce credea că nu mai are, inimă, dorința lui de a o proteja, de a o iubi. Cu toate restricțiile și părerile de rău din priviri și răceala din gesturi, cei doi sunt atrași unul către celălalt și relația paradoxală ură-iubire devine încă și mai complicată datorită implicărilor zilnice cu moartea. Povestea lor de aici încolo se va construi pe o linie subțire dintre iubire și păreri de rău, încredere și trădare, furie și extaz, plină de răsturnări de situație la tot pasul. Probabil cele mai arzătoare întrebări sunt: ce sentimente nutrește Alex pentru Alina? Oare își va lăsa blana lupul pentru cea mai gingașă femeie? Oare îi așteaptă un final fericit?

„Ochii scrutători gri-verzui, frunta aristrocată şi maxilarul puternic, trăsăturile sale dure tăiate în unghiuri drepte erau perfect complimentate de buzele senzuale şi de părul şaten-deschis care îi ajungea până aproape de umeri, încadrându-i delicat faţa. Dar nu exista nimic delicat în Alex, el fiind mai degrabă un studiu al contrastelor, o combinaţie de austeritate auto impusă şi alură carnală.”

Însă printre toate secretele secretelor, Alex mai are unul și poate nici nu ultimul, pe care vi le las să le descoperiți, iar dacă sunteți tentați de o lume a spionajului îndemn să citești seria Alina Marinescu. Aici nu vei fi menajat și nu vei găsi înfloriri, vei parcurge o realitatea dură, pe alocuri greu de digerat, însă toate aceste urcușuri și coborâșuri fac din această carte o scânteie în lumea literaturii de spionaj. Totul aici pare atât de real, pe atât și eu am fost prinsă în pânza citirii; nu poți să nu te agațe acțiunea în care dragostea e pe marginea prăpastiei, acolo unde distrugerea, manipularea, frica- e la ordinea zilei, nu poți trece cu vederea durerea personajelor cât și propria luptă care o dau cu însăși sentimentele lor.

„Fuseseră egali în acele ultime momente, cel puțin la fel de egali pe cât apa și focul pot fi.”

Vă recomand să citiți cartea, care m-a ținut în priză de la prima până la ultima pagină. Mi-a fost frică pentru viața Alinei și a lui Alex, am suferit odată cu ei, am fost dezamagită, visătoare pe alocuri, cu zâmbetul pe buze la cuvintele acide dintre ei, am trecut prin toate sentimentele posibile și imposibile. Și am supraviețuit o dată cu ei, pentru a înainta spre următoarea poveste….

„-Cine ai fi dacă ai deveni dintr‑o dată liber? Ce‑ai face?

-Aş călători prin lume, răspunse aproape şoptind. Cu tine.

Alina îl privi surprinsă, neaşteptându‑se la un astfel de răspuns.

–De ce?

–Pentru că vreau s‑o văd prin ochii tăi, să‑mi aduc aminte cum era să am încredere în oameni. Vreau să mă uit la lucruri şi să le văd doar frumuseţea, nu să caut urâţenia care se ascunde sub ele.”

Critici literare:

  • „Puternic, provocator, te prinde de la prima pagină și nu-ți mai dă drumul.”
    Espionage Chronicles

5 gânduri despre „Citind-o pe Monica Ramirez. Cartea „Asasin la feminin””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s