60 Lucruri interesante despre cărţi!

Sunt sigură că îți place să citești și adori cărțile. Tocmai din această cauză am decis să fac o cercetare și selecție cu cele mai curioase și captivante lucruri despre micile universuri învelite în coperți despre care, cu siguranță, nu ai știut. Sper că ți-am fost de folos pentru a afla mai multe despre cărți și eroii lor preferați! Lectură plăcută!!!

 1. Cartea “Călătoriile lui Gulliver” a descris dimensiunea și viteza de rotație a lunii și sateliților cu 100 de ani înainte ca aceasta să o fi făcut astronomii.
 2. Dj.R.R.Tolkin a dactilografiat trilogia „Stăpânul Inelelor” doar cu două degete.
 3. Capodoperele unuia dintre cei mai populari autori contemporani – Paulo Coelho- sunt complet interzise în Iran. Autoritățile însă nu s-au prea deranjat să explice de ce.
 4. “Robinson Crusoe” este considerat primul roman în limba engleză.
 5. Cea mai vândută carte în Marea Britanie din toate timpurile – “50 de nuanțe de gri”
 6. „Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă în China din cauza prezenței animalelor care vorbesc.
 7. Prima traducere din Hamlet în limba rusă a fost efectuată de scriitorul rus Alexander Sumarokor.
 8. Biblia (în varianta King James) conţine 810.697 de cuvinte.
 9. Aproape două milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
 10. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
 11. Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul Război şi Pace. De 7 ori!
 12. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Până în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi Povestea a două oraşe, de Charles Dickens.
 13. Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care, s-a dovedit mai târziu, a fi spion sovietic.
 14. În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.
 15. Teeny Ted from Turnip Town este cea mai mică carte din lume, certificată de Cartea Recordurilor. Are 100 de micrometri pe 70 de micrometri. 1 micrometru are 0.001 millimetri.
 16. Una dintre cele mai interesante curiozități despre cărți se referă la bibliopegie antropodermică. Termenul se referă la legarea cărților în piele umană. La Harvard există patru cărți legate în piele de om. Mai există și cărți legate în piele de animale, dar acest lucru nu este la fel de ciudat.
 17. În S.U.A. în fiecare secundă sunt cumpărate 57 de cărţi.
 18. În timpurile în care Marquez abia îşi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie, şi nu de puţine ori, a fost nevoit să înnopteze în bordeluri.
 19. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck, Despre şoareci şi oameni, a fost mâncat de un câine.
 20. Până în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de cărţi despre şah.
 21. Prima Biblie în limba eschimoşilor a apărut la Copenhaga în 1744.
 22. Primul dicţionar în engleză a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.
 23. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat iniţial sub forma unui foileton.
 24. Detectivul Sherlock Holmes nu a spus niciodată celebra replică „Elementar, dragul meu Watson”, în cărți. Acesta i-a fost atribuită în filme. Totuși, în cărți are câteva replici asemănătoare.
 25. În copilărie, Roald Dahl a lucrat ca degustător la fabrica de ciocolată Cadbury. Mulți ani mai târziu, autorul scrie cartea „Charlie și fabrica de ciocolată”. Este posibil ca experiența sa de degustător să-i fi servit ca inspirație.
 26. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
 27. Să ucizi o pasăre cântătoare este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câştigat premiul Pulitzer şi a stat timp de 88 de săptămâni pe lista best seller-urilor.
 28. Vocabularul unei persoane normale este format din 5-6.000 de cuvinte.
 29. Ziua de 23 aprilie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Cărții datorită faptului că este data în care au murit câțiva dintre cei mai importanți autori ai literaturii universale. Printre aceștia se numără Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.
 30. Primele cărți imprimate nu aveau trecut pe ele numele autorului și nici titlul operei. Coperta era o operă de artă de sine stătătoare și era decorată, în unele cazuri chiar cu aur.
 31. Japonezii au un cuvânt care înseamnă „să cumperi o grămadă de cărți, pe care apoi să nu apuci să le citești”. Cuvântul e „tsundoku”.
 32. Este prezis ca în trei ani 75% dintre cărți vor fi vândute în mediul online și doar 25% în librării.
 33. Locuitorii Islandei citesc mai multe cărți per om decât în oricare altă țară.
 34. Top 3 cele mai citite cărți: The Holy Bible, Quotations from Chairman Mao Tse-Tung and Harry Potter.
 35. Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
 36. În Spania se publică anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toate ţările arabe în ultimi 500 de ani.
 37. Romanul Mândrie şi prejudecată de Jane Austen s-a numit iniţial Primele impresii.
 38. Romanul lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, conţine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
 39. Monstrul din romanul Frankestein scris Mary Shelly nu are nume, deşi scriitoarea obişnuia să-i spună Adam.
 40. Prima carte scrisă de L. Frank Baum avea ca subiect creşterea găinilor.
 41. Prima povestire poliţistă scrisă vreodată i-a aparţinut lui E.A. Poe. În Crimele din Rue Morgue, acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
 42. Cel mai mare atlas din lume este,, Atlasul Klencke” care măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din parteaneguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al IIlea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660.
 43. Autorul romanului Robinson Crusoe şi-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în care continuă acţiunea din Robinson Crusoe.
 44. În anul 1984, autorul romanului SF „Neuromancer” a folosit pentru prima oară cuvântul „Cyberspaţiu”. William Gibson este considerat în prezent unul dintre pionierii culturii cyberpunk.
 45. „Fifty Shades of Gray” reprezintă un fenomen internaţional şi sunt cele mai bine vândute cărţi scrise de E.L. James. Ştiaţi că volumele au fost publicate pentru prima oară pe un site creat de o comunitate de fani?
 46. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o maşină de scris a fost Mark Twain.
 47. Prizonierii din Brazilia îşi pot reduce sentinţa dacă se apucă de citit cărţi. Pentru fiecare carte citită li se scad 4 zile din sentinţă. Din păcate, nu li se pot scădea mai mult de 48 de zile într-un an.
 48. Cea mai bine vândută carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit Povestea a doi iubiţi, scris de Papa Pius al II-lea.
 49. În poemul său, Paradisul Pierdut, John Milton foloseşte peste 8.000 de cuvinte diferite.
 50. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
 51. În 2012, în Sydney (Australia), s-a înregistrat recordul mondial al celui mai mare grup care a ținut cărți, în echilibru, pe cap. Exact 998 de persoane au stat cu cărți pe cap. Evenimentul a fost organizat de Danielle Di-Masi.
 52. Prima carte cumpărată de pe Amazon se numeşte „Concepte Fluide şi Analogii Creative: Modele de Computere ale Mecanismelor Fundamentale ale Gândirii” scrisă de Douglas R. Hofstadter.
 53. Denumirea celebrului motor de căutare Yahoo îşi are originea în cartea “Călătoriile lui Guliver” scrisă în 1726.
 54. Alice Lindell este numele fetei care a inspirat scrierea cărţii Alice în Ţară Minunilor. Autorul era prieten cu familia lui Alice.
 55. Pantofii de cristal ai Cenuşăresei se pare că nu au fost aşa de la început. În povestea originală, pantofii cenuşăresei erau făcut din blană, dar povestea a fost schimbată în 1600 de către cel care a tradus-o.
 56. Cartea cu cel mai lent ritm de vânzări este o traducere din limba latină din anul 1716 a „Noului Testament”. Ultimele 500 de exemplare ale ediţiei respective au fost vândute în anul 1907.
 57. Cea mai scumpă carte care a fost cumpărat vreodată este Codex Leicester de Leonardo Da Vinci. Aceasta a fost cumpărată de Bill Gates cu suma de 30.8 milioane de dolari.
 58. Cea mai renumită librărie de pe mapamond se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Porprietara sa, Sylvia Beach (1887 – 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman „Ulise” („Ulysses”), de James Joyce.
 59. Jurnalul Anei Frank este cea mai vîndută carte non-ficţională din lume. Cartea este jurnalul unei fetiţe de treisprezece ani, evreică, care în timpul invaziilor naziste a stat ascunsă într-o clădire, în Amsterdam. Pe perioada “autodetenţiei” fetiţa a scris jurnalul care a fost vândut în 27 milioane de copii. Asta pentru că adolescenta credea ca “hîrtia e mai răbdătoare ca omul.”
 60. Abibliofobie este teama de a rămâne fără cărți sau material pentru lectură. Noi ne îndoim că acest lucru mai e posibil în ziua de azi, când atât de multe cărți sunt disponibile la numai un click distanță.

Hoşuma giden fotoğrafları paylaştığım bir kitap. ***** Fotoğrafları… #rastgele # Rastgele # amreading # books # wattpad

Sursa foto: pinterest.com

3 gânduri despre „60 Lucruri interesante despre cărţi!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s