Curiozități despre Biblioteci!

Bibliotecile au fost mereu considerate „parte din temelia civilizaţiei“. World Book Encyclopedia afirmă că ele au jucat un rol foarte important în progresul mondial al culturii şi al tehnologiei. Poetul german Goethe le-a numit „memoria omenirii“. Iar Filippo Turati menționa: „Biblioteca e numai acolo unde se dă viaţă cărţii.” Cum multe lucruri despre biblioteci se țin în umbră, iar unii nici nu manifestă interes pentru ale afla, am răscolit pe ici colo în căutatea de curiozități din lumea bibliotecilor din toate timpurilor. Lectură plăcută!

 1. Cea mai mare bibliotecă din lume este Biblioteca Congresului din Washington. Ea conţine aproximativ 75 de milioane de titluri diferite, inclusiv fotografii, înregistrări video şi audio.
 2. Dacă vom împărţi toate cărţile păstrate la Biblioteca Publică din Moscova la toţi angajaţii obţinem câte 29830 de exemplare de persoană.
 3. Cea mai misterioasă bibliotecă din lume rămâne şi până în prezent colecţia de documente şi cărţi a lui Ivan cel Groaznic. Istoricii presupun că ea a fost ascunsă sau mutată în alt loc de către însuşi împărat. Timp de mai multe secole oamenii de ştiinţă şi arheologii din din întreaga lume încearcă să găsească artefactul preţios. După una din versiuni biblioteca este ascunsă în pereţii Kremlinului.
 4. Biblioteca Naţională din Belarus după mărimea colecţiilor în limba rusă ocupă locul al treilea după Biblioteca de Stat a Rusiei (Moscova) şi Biblioteca Naţională Rusă (Sankt Petersburg). Fără a socoti cărţile, clădirea susţine o greutate de 115 mii de tone şi are 22 etaje care urcă pînă la o înălţime de 72,6 metri. Clădirea poate găzdui aproximativ 2000 de cititori şi dispune de o sală de conferinţe de 500 locuri. Componenta principală are forma unui rombicuboctahedron. Serviciile bibliotecii sunt foarte solicitate. Mai mult de 90 mii de locuitori din Belarus sunt utilizatorii bibliotecii, care solicită 3,5 milioane de documente anual. În fiecare zi, biblioteca este vizitată de peste 2200 de persoane.
 5. Biblioteca Națională a Israelului deține mai mult de 5 milioane de cărți, și este situată în campusul Givat Ram de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Deține cele mai mari colecții din lume de Ebraică și Iudaică și este depozitul a mai multe manuscrise rare și unice, cărți și artefacte. Biblioteca B’nai Brith a fost fondată în Ierusalim în 1892 si a fost prima bibliotecă publică din Palestina care să servească comunitatea evreiască. Biblioteca a fost situată pe strada B’nai Brith,între cartierul meah Shearim și Complexul Rus. Zece ani mai târziu, biblioteca Midrash Abrabanel așa cum era cunoscută atunci, s-a mutat pe Strada Ethiopia.
 6. Cea mai mare bibliotecă a Lumii Antice păstrată până în zilele noastre este biblioteca regelui asirian Assurbanipal  (sec. VII î. Hr.). Regele nu era doar un cititor înflăcărat, dar avea slăbiciune faţă de colecţionarea textelor. Chiar şi în timpul campaniilor militare şi a războaielor el captura întregi biblioteci. Cea mai mare parte de colecţie descoperită de arheologi conţine 25,000 de tăbliţe de lut cu texte cuneiforme
 7. Abdul Kassem Ismael  – Marele Vizir al Persiei (sec. X) se găsea permanent lângă biblioteca sa personală. Dacă mergea uneori biblioteca îl „urma”. 117.000 de cărţi erau transportate pe 400 de cămile. Cărţile (împreună cu cămilele) erau aranjate în ordine alfabetică.
 8. În una din bibliotecile oraşului finlandez Vantaa a fost returnată pe neobservate o carte, împrumutată cu peste 100 de ani în urmă. Nu s-a reuşit să se afle cine a adus cartea, dar după notiţele de pe partea interioară a coperţii, cartea a fost eliberată oficial la începutul sec. XX.
 9. Cea mai mică carte din Biblioteca Națională a Țării Galilor este Old King Cole (Bătrânul rege Cole) și măsoară 1 mm pe 1 mm; paginile nu pot fi răsfoite decât cu ajutorul delicat al unui ac; cea mai mică carte din lume este totuși Cameleonul lui Cehov, de 0,9 mm pe 0,9 mm și cuprinde 30 de pagini și 3 ilustrații color.

 10. Termenul Bibliosmia desemnează plăcerea de a mirosi cărți vechi.

 11. În bibliotecile publice din Europa Medievală cărțile erau legate de rafturi cu ajutorul unor lanțuri din fier. Aceste lanțuri erau suficient de lungi pentru a lua cartea de pe raft și a o citi, dar nu destul de lungi pentru a scoate cartea în afara bibliotecii. Această practică a fost prelungită până în secolul al 18-lea din cauza valorii mari a cărților.
 12. Cel mai renumit hoț de cărți este Stephen Blumberg care a furat mai mult de 23.000 de cărți rare din 268 de biblioteci. Pentru a-și crea colecția, care se estimeaza la circa 20 de milioane de dolari, Blumberg apela la cele mai ingenioase metode de a pătrunde în biblioteci. Uneori se strecura prin sistemul de ventilare a clădirii ori chiar și prin puțul ascensorului.
 13. În biblioteca renumitei universități Harvard poți găsi patru cărți cu coperta confecționată din piele de om.
 14. În Egiptul Antic toate corăbiile care întrau în portul oraşului Alexandria aveau obligaţiunea de a preda cărţile în bibliotecă pentru a face o copie. Originalul rămânea în bibliotecă, iar copia se întorcea proprietarului.
 15. În SUA bibliotecile sunt mai numeroase decât McDonald’s-urile.
 16.  Există biblioteci, unde poţi invita un om în calitate de carte vie pentru a-i asculta povestirile. În lume sunt 150 de astfel de biblioteci.
 17. În unele oraşe germane există biblioteci publice “de artă”, unde contra plăţii de cinci euro puteţi “împrumuta” tablouri şi sculpturi la domiciliu pentru a le admira în propria casă timp de câteva luni.
 18. Dacă publicaţi o carte în Norvegia, guvernul cumpără 1000 de exemplare a cărţii pentru a le repartiza în bibliotecile ţării.
 19. Comform cărţii Guinness, recordul de furturi aparţine furturilor din bibliotecile publice.
 20. Haskell este o bibliotecă construită la graniţa dintre SUA şi Canada. Ieşirea din bibliotecă pe partea opusă cere în continuare înregistrarea la vamă.
 21. Universitatea din Harvard are în colecţia sa cărţi cu coperte din piele de om.
 22. Autorii plătesc de fiecare dată bibliotecilor engleze sau irlandeze pentru plasarea cărţilor sale în bibliotecă.
 23. Beinecke – biblioteca de cărţi şi manuscrise rare a universităţii din Yale nu are ferestre, deoarece pereţii sunt construiţi din marmură semitransparentă.
 24. În Norvegia puteţi returna cartea bibliotecii în orice punct al ţării, indiferent de unde a fost împrumutată.
 25. Bibioteca din Mănăstirea Sfânta Ecaterina este cea mai veche bibliotecă din lume dedicată publicului larg. Mănăstirea a fost construită în jurul anului 564 î.Hr. În prezent găzduieşte peste 3.000 de manuscrise religioase şi educaţionale şi aproximativ 8.000 de cărţi printate, inclusiv primele ediţii ale lui Homer şi Platon.
 26. În 2009, americanul Rick Brooks a venit cu ideea de a construi o mini-bibliotecă în fața casei sale, într-o cutie de lemn, unde a pus câteva zeci de cărți. „Little Free Library” a devenit între timp o mișcare globală, construindu-se peste 25.000 de astfel de mini-biblioteci de către voluntari care au în comun dragostea pentru lectură și nobilul scop de a o transmite mai departe comunităților în care trăiesc.
 27. Biblioteca în autobuz a fost înființată undeva în Brazilia, oamenii care călătoresc cu autobuzul pot citi și chiar împrumuta acasă cărțile expuse într-o mini-bibliotecă improvizată care are în jur de 15 cărți. Nu se ține evidența cărților împrumutate.
 28. Biblioteca amenajată în tramvai în Brazilia, în centrul oraşului Curitiba, nu a fost întotdeauna bibliotecă. După ce, în 1973, a devenit un fel de grădiniţă unde părinţii îşi lăsau copii în timp ce făceau cumpărături, a fost punct de informare turistică. Astăzi, din 2010, este bibliotecă. Biblioteca dispune de peste 2 500 de cărţi, de la clasici ai literaturii universale până la volume cu povestioare pentru copii şi este destinată tuturor locuitorilor oraşului, care pot împrumuta cărţi gratuit, doar prezentând un act de identitate şi indicând o adresă. Probabil că ăsta este şi motivul pentru care atrage mulţi cititori.
 29. Când în micul orășel Westbury-sub-Mendip din Marea Britanie, British Telecom a decis să desfințeze cabina telefonică, câțiva cetățeni au venit cu ideea de a o salva și de a o transforma într-o bibliotecă. Aceasta are peste 100 de cărți, CD-uri și DVD-uri educaționale ce pot fi împrumutate de trecători. De asemenea, dacă ai găsit o carte pe care nu ai citit-o, o poți lua și înlocui cu alta.
 30. În 2009, Universitatea Valle del Momboy din Venezuela, a venit cu ideea de a construi bibliomăgărușul, care are ca scop distribuirea cărților pentru copiii de la sate care au acces mai greu la educație.
 31. În 2013, într-un cartier din New York, a apărut această ciudată bibliotecă stradală care a inovat prin forma sa deosebită. Cărțile sunt astfel protejate de fenomenele meteo, iar trecătorii se pot strecura ușor în interior pentru a-și alege o carte.
 32. Designerul activist Raul Lemesoff, a conceput o bibliotecă mobilă în formă de tanc numită: „Armă de distrugere în masă”.  Viziunea artistului este de a contribui la pace prin literatură. Biblioteca sa numără peste 900 de volume și se plimbă cu aceasta prin cele mai mari centre orășenești din Argentina.
 33. Antonio La Cava, un profesor italian pensionat, s-a decis că după 42 de ani petrecuți în învățământ, nu se poate retrage de tot și că vrea să-și ducă misiunea de a împărtăși dragostea pentru lectură copiilor mai departe. Astfel, în 2003 a cumpărat o motocicletă pe care a transformat-o într-o bibliotecă cu peste 700 de cărți.
 34. Biblioteca din grădina lui Levinski este un spaţiu cultural dedicat refugiaţilor şi emigranţilor din Israel, ce încurajează cititul. Biblioteca este situată în parcul central din Tel Aviv, un loc unde se strâng majoritatea locuitorilor din oraş. Nu există pereţi, uşi sau paznici, doar două rafturi imense ticsite cu 3.500 de cărţi, pentru adulţi şi copii. Cărţile variază de la bestseller-uri la romane de literatură clasică sau cărţi cu grafică. Nu le găseşti aşezate după numele autorului, din contră ele sunt aşezate după emoţiile pe care le stârnesc cititorului.

Be yourself: Everyone else is already taken. - Oscar Wilde #amwriting #Authors #WritersCommunity

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Curiozități despre Biblioteci!”

 1. Cu adevărat intetesant acest articol!
  15. Bibliotecile din U.S.! Aşa este! Nu numai că sunt foarte numeroase, dar sunt centre de cultură în folosul comunității. Comunitate însemnând de la copilaşul de câteva luni, până la bunicul de…100 de ani! Ele organizează cele mai diverse programe şi/ sau proiecte pentru toată lumea. Aş aminti câteva: ajutorarea elevilor la teme; învățarea cititului şi scrisului corect pentru tineri şi adulți; piese de teatru scurt cu actori; story time cu actori; cursuri de gătit sau pictură şi multe, multe alte; ca să nu mai spun că există şi biblioteci unde poți lua micul dejun sau bea o cafea în timp ce citeşti o carte…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s