Citindu-l pe Antoine de Saint-Exupery. Cartea „Micul Prinț”

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon – d. 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) a fost un aristocrat, romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în trei sute șaizeci și una de limbi.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Povestirea modernă „Le Petit Prince“ („Micul prinț“, 1943), având deviza: „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“, s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate. Un mic locuitor al unei planete minuscule pornește într-o lungă călătorie prin lume, să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale, ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.

Micul print pentru copii- Prietenia - BebeLibrarie.ro

„Se stricase ceva la motor. Și cum n-aveam cu mine nici mecanic, nici pasageri, mă pregăteam să încerc să fac, de unul singur, o reparație dificilă. Era pentru mine o problemă de viață și de moarte. Abia mai aveam apă de băut pentru opt zile. În prima seară am adormit pe nisip, la o mie de mile de orice ținut locuit. Eram mult mai izolat decât un naufragiat pe o plută în mijlocul oceanului.
Vă închipuiți atunci surpriza mea, în zori, când m-a trezit un glas firav și ciudat. Zicea:
– Te rog… desenează-mi o oaie!
– Poftim?
– Desenează-mi o oaie…
Am sărit în picioare de parcă aș fi fost lovit de trăsnet. M-am frecat la ochi. M-am uitat cu atenție. Și am văzut un prichindel cu totul extraordinar care mă privea cu gravitate. (…) M-am uitat așadar la acea apariție făcând ochii mari de uimire. Nu uitați că mă găseam la o mie de mile de orice ținut locuit.”

În această carte este vorba despre un prinţ, nu mai mare, dar nici mai mic decât un băieţel ca toţi băieţeii, care trăia singur pe o planetă mititică, departe de Pământ. El și vulcanii săi, și baobabii. Și poate că nu i-am fi aflat povestea dacă într-o bună zi pe planeta lui n-ar fi răsărit, pe nepusă masă, o floare. Un trandafir. Iar floarea a prins să vorbească cu micul prinţ, și vorbele ei l-au încântat și l-au întristat în aceeași măsură, l-au făcut să înțeleagă lucruri, să îi deschidă noi orizonturi, fiindcă i-a dezvăluit că dincolo de lumea așa cum o știe el se află încă multe-multe alte lumi. Mai mari, mai frumoase, mai diferite. Și micul prinţ, cuprins de curiozitate, a pornit prin univers, străbătând planetă după planetă să-și facă prieteni, să cunoască și să înveţe.

Micul prinț era foarte curios și mai tot timpul adresează întrebări despre diverse lucruri. Într-o zi, Micul prinț se hotărî să plece și să viziteze celelalte planete. În prima se întâlni cu un rege, în a doua cu un înfumurat și tot așa. Cu alții și alții…. În sfârșit ajunse pe Terra. Acolo se împrieteni cu o vulpe care era de felul ei mai înțeleaptă. De la vulpe află multe lucruri. Află că oamenii se pot simți singuri, chiar dacă sunt înconjurați de o mulțime de oameni. El s-a gândit la floarea pe care a lăsat-o în urmă pe planeta lui…. și deveni trist, și înaintă mai departe…

micul-print-pentru-copii-prietenia-3 | Copiii sunt geniali!

Ajuns în deșert îi povesti toate întâmplările prin care trecu unui om, care își repara avionul. Îi ceru și o oaie. Una să încapă pe planeta lui, dar să nu mănânce trandafirul. Era deja a 8-a zi în deșert, iar proviziile se terminaseră. Avionul încă nu era reparat, așa ca s-au dus sa caute o fântâna. În cele din urmă au găsit una, iar atunci a venit momentul de despărțire între Micul Prinț și autorul, care legasera o strânsă prietenie. Micul Prinț a călătorit din nou spre planeta lui  lăsând în urmă o prietenie de suflet. Omulețul cu avionul se întoarse acasă; de fiecare dată când privea stelele își amintea de prietenul său, Micul prinț. Cu zâmbetul pe buze…

Povestea micului prinț este una interesantă, captivantă și sensibilă. Sper că o veți citi și voi! Recomand…

Micul Prinţ | Evantaiul Memoriei

Citate din carte:

  • Singur te simți și printre oameni. […] Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.
  • Oamenilor mari le plac numerele. Când le vorbiți de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: «Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecționează fluturi?» Ei vă întreabă: «Câți ani are? Câți frați are? Cât cântărește? Cât câștigă tatăl său?» Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut.
  • Dacă vrei să construiești un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.
  • Dacă iubește cineva o floare care nu există decât într-un singur exemplar în milioane și milioane de stele, asta ajunge să-l facă fericit atunci când o privește.
  • Toți oamenii mari au fost întâi copii. (Dar puțini dintre ei își mai aduc aminte). Așa că fac această îndreptare.
  • Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații.
  • Oamenii mari, de bună seamă, sunt tare ciudați.
  • Adevărul nu-l vedem decât cu sufletul. Esențialul scapă privirii.
  • Drept înainte nu poți merge prea departe…

Curiozități:

  • Știai că în Japonia există un muzeu dedicat “Micului Prinț”, în localitatea Hakone, o operă care îi poartă numele în SUA și Germania, iar povestea a fost transpusă pe scenă în piese de teatru sau comedii muzicale în alte nenumărate țări!

 

3 gânduri despre „Citindu-l pe Antoine de Saint-Exupery. Cartea „Micul Prinț””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s