Ziua Cărții!

  Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor sau Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995. Astfel, această zi este dedicată oamenilor de litere și scriitorilor din întreaga lume care au adus o contribuție extraordinară la îmbogățirea spiritualității și culturii universale. Totodată, Ziua Cărții promovează cititul, publicarea de cărți!

Alegerea zilei de 23 aprilie este pe deplin motivată pentru dimensiunea simbolică a acestei date. În primul rând, pentru că această zi este legată de destinul a doi scriitori fundamentali pentru literatură universală. Potrivit calendarului gregorian, William Shakespeare (1564-1616) s-a născut și a murit într-o zi de 23 aprilie. Și tot în această zi ar fi fost înmormântat și scriitorul rămas în istorie ca autorul „primului roman modern”, „Don Quijote de la Mancha”, spaniolul Miguel de Cervantes (1547-1616), stins din viață pe 22 aprilie. Tot pe 23 aprilie au încetat din viață poetul englez romantic William Wordsworth (1770-1850) sau scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1808-1889). De asemenea, pe 23 aprilie 1899 a venit pe lume viitorul scriitor de origine rusă Vladimir Nabokov, iar pe 23 aprilie 1923 s-a născut scriitorul columbian Manuel Mejía Vallejo.

Din anul 2005, în România se sărbătorește pe 23 aprilie şi ziua bibliotecarului.

Ziua Cărții ne găsește anul acesta într-o situație specială, așa că sărbătorim cărțile acasă. În compania unei povești trăite intens. Deși nu putem merge în librării sau anticariate, putem comanda cărţile preferate pe internet, sau citi online, o posibilitate oferită de unele edituri, oricând putem găsi soluții, în special când e vorba de lectură. Cititul ne ajută, iar astăzi mai mult ca oricând, asta o spun cu siguranţă, e o metodă benefică să traversăm mai ușor perioada asta dificilă. Lectura pentru mine este hrană pentru suflet și minte, este un refugiu constant, departe de lumea aceasta războielnică, este un portal către alte dimensiuni şi îndemnul spre aventuri nebănuite. Este un fel de teleportare a ființei mele către neant și frumos, acolo unde mi-e bine, și poate modul meu de a vedea lumea și de a trăi. Acolo unde versul e rege iar iubirile sunt de poveste, acolo unde feții frumoși sunt eroii cei mai doriți iar fantasticul e la el acasă. Ce să mai zic, sunt o înflăcărată a paginilor scrise. Astfel, las mai jos o serie de poezii dragi sufletului meu despre carte, despre iubirea în numele ei și despre pasiunile din spatele unui vers!

Cartea

Ani frumoşi cu sănătate
Numai domnul a dăruit
Inimoasă fiind cât şapte

Dragostea şi-a împlinit
Răsplătind cu fapte
Ăsta-i har nestăvilit
Gânduri ce-au cuprins în carte
Oferind cu bunătate
Iată carte după carte
Aură de creatoare
Ne oferă, nu ne lasă
Un gând bun, carte frumoasă.

Constantin Iordache din „Buchet de cuvinte”

Când deschizi o carte

Când deschizi o carte
Pătrunzi ca într-o rază,
Cuvintele devin făclii
Şi scânteiază fiecare frază.

Când deschizi o carte,
Să sorbi ca dintr-un izvor
Seninul atâtor ape
Ce curg în gând răcoritor.

 Ioana Voicilă Dobre din „Albumul cenaclului buzoian prin corenspodenţă „Prietenia”

Cartea

Cartea e ca mama noastră;
Ea ne-nvaţă ce e bine,
Tot ce trebuie să facem
Si să ştie orişicine.

Ea dă sfaturi tuturor,
Inţeleaptă,ajutor
Pentru toţi ce vor să-i ceara,
Dă lumina tuturor.

Are-nţelepciunea veche,
E făclie-n univers,
Ea vă luminează drumul
Pentru cat aveţi de mers.

Virgil Carianopol

Notă: Sărbătorește și tu această zi specială dăruind o carte unei persoane dragi care știi că iubește să citească. Nu uita să menționezi când o dăruiești că astăzi este Ziua Internațională a Cărții!

Îndemn: Doar citește…

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Ziua Cărții!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s