Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „În numele iubirii’

Din nota autoarei: „…mă numesc Petruța Petre, sunt profesor de limba și literatura română la o școală din mediul rural, din județul Constanța. Iubesc copiii și cărțile, iubesc oamenii și iubesc ceea ce fac. Vorbesc greu despre mine. Aș putea să vorbesc despre orice altceva, să scriu ore în șir, dar atunci când e necesar să vorbesc despre mine mă gândesc că ar fi mai bine ca oamenii să mă cunoască prin prisma realizărilor mele. Am doi copii minunați, am o familie frumoasă. Iubesc florile foarte mult, dar florile cu viață, florile vii așa cum îmi place mie să spun. Am debutat cu romanul El și ea adică noi”, apoi a urmat două cărți de poezie: În numele iubirii și Pașii iubirii. Pregătesc acum un nou roman și o cărticică pentru copii mai mari 14-15 ani. Scriu din pasiune, scriu din suflet; pentru mine scrisul este un mod de manifestare a spiritului, un mod de a-mi consuma viața pe hârtie, un mod de a trăi.

Astăzi mi-am dezmierdat simțurile prin vers, am parcurs o serie de poezii ce mi-au cântat în struna iubirii, și toate datorită autoarei Petruța Petre și volumul său de Poezie „În numele iubirii’!

IMG_3670

M-ați tot întrebat cum funcționează sufletul meu
Nu credeam că răspunsul va fi așa de greu.
O vreme m-am gândit, m-am răzgândit
Și apoi trăirile în versuri le-am topit.
Știu sigur că iubește soarele
Acolo își are izvoarele
Și că tinde spre înălțime, spre lumină
Are în el o fărâmă divină.
Am aflat că nu poate să trăiască
Fără să zâmbească.
Curios lucru, nu știam nici eu
Atât de multe despre sufletul meu.
Iubește tot ce întâlnește în cale
Și nu ia decizii radicale.
Îi place să se joace, să dăruiască
Dar cel mai mult îi place să iubească
Crede în iubire orbește
Doar bunatate răspândește.
Cam naiv acest suflet de poet
Se destăinuie fără niciun secret.
Crede că toți oamenii sunt calzi și buni
Crede în frumusețe, liniște și-n minuni.

 Petruța Petre

IMG_3675

„Poezia este acea nelinişte, în versuri, din care se naşte liniştea Poetului.” spunea Aneta Timplaru Horghidan autoarea care s-a dedicat și ea versului, și care e cea mai aproape de starea care o simt la moment ce ține de cartea citită astăzi! Ea mai scria și că…” Poezia este zborul în infinit unde se întâlnesc gândurile Poeţilor şi unde Spiritul se mişcă în armonie cu memoria Universului.” Astfel simt creația de astăzi… cea mai aproape de Univers!

Și recunosc, nu este ușor să parcurgi simptomatica scrierii unei cărți de poezii, să o descrii, să o redai în felurite cuvinte, parcă îți dai seama că orice nu ai zice e prea puțin, prea banal, prea șters în comparație prin ce te-a cufundat rima și esența poetică. Citind astăzi poeziile autoarei am rămas cu petale aprinse în suflet, cu ochii arzând de pasiune și spiritul într-o rebeliune deschisă. Aici în versul autoarei e dragoste și puritate, e iubire și naturalețe, e dorință și frumos, e suferință și dor, e suflet și omul în puterea cuvântului cu toate furtunile existențiale. Versul ma purtat prin trecut și viitor, spre venire și plecare, către abandonul absolut și naivitatea senzațiilor de moment. Iar toate acestea în ansamblu au unit frânturile divine ale zidirii unui vers absolut.

IMG_3687

„În numele Iubirii” este cartea pe care nu doar o citești, o simți și o retrăiești cu sufletul. Iar autoarea Petruța Petre înfrumusețează ceea ce scrie, ea scoate la lumină partea cea mai bună din setea de iubire, iar felul ei deschis îți trezește senzația că iubești și ești iubit, și te îndeamnă indirect să transmiți acest deosebit sentiment mai departe, în numele a tot ce trăiești!

Cine iubește frumusețea poetică cu siguranță va citi fiecare vers cu patimă și înfocare, iar o dată cu accesul sentimentelor scrise cu iubire și în cinstea ei va da naștere la frumosul ce sălășluiește în fiecare dintre noi …. Suntem creați pentru a trăi și respira …”în numele iubirii”! Sau nu este așa?
Mulțumesc autoarei pentru frumusețea versului său, pentru simplitate și noblețe, pentru frumusețea sufletului său redat prin beatitudinea cuvântului scris! Mulțumesc….

Ea te iubea… 

Și te iubea numai pe tine
Dar asta nu a fost de-ajuns
Te alesese din mulțime
În timp ce îi zâmbeai pe-ascuns.

Ea iubea numai pe tine
Așa cum îți doreai și tu
Nu era timp pentru suspine
Nu exista cuvântul „nu”.

Ea te iubea cu disperarea
Soldatului plecat pe front
Vedea în tine bunătatea
Și de nimic nu ținea cont.

Ea te iubea cu simplitatea
În care sufletu-i ușor vibra
Crezând că tu ești jumătatea
Pe care în zadar o căuta.

Ea te iubea ca o copilă
Și te vedea frumos și bun
Tu ai întors a vieții filă
Găsind momentul oportun.

Ea te iubește și acum pe tine
Dar tu în alte brațe te-ai ascuns
Alese parcă iarăși din mulțime
Iubirea ei nu a mai fost de-ajuns.

 Petruța Petre

Trust your heart if the seas catch fire, live by love though the stars walk backward. ~e.e. cummings

Sursa foto: pinterest.com

4 gânduri despre „Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „În numele iubirii’”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s