Citind-o pe Ramita Navai. Cartea „Orașul minciunilor”

Ramita Navai (născută la 21 iulie 1973) este un premiant Emmy și Robert F. Kennedy jurnalist britanico-iranian, producător de documentare și autor. Ea a raportat din peste patruzeci de țări și are o reputație de investigații și de lucru în medii ostile. După o diplomă postuniversitară în jurnalism la City University, Londra, unde a câștigat premiul pentru jurnalistul de formare în jurnalism de la Broadcast Jurnalistul Jurnalului al Anului, Navai a lucrat ca corespondent din Teheran pentru The Times din 2003-2006, unde a acoperit evenimente inclusiv Cutremurul de la Bam, și alegerile parlamentare și prezidențiale. Ea a raportat din mai mult de patruzeci de țări, inclusiv raportări pentru ONU în Iran, Pakistan și Kurdistan. Cartea „City of Lies: Love, Sex, Death and the Search for Truth” în Teheran a fost publicat în Marea Britanie de Weidenfeld și Nicolson în mai 2014 și în SUA de PublicAffairs în septembrie 2014. Bazat pe interviuri și cercetări extinse, City of Lies este intim, portretul Iranului modern. Cronizează viața a opt protagoniști atrași din întregul spectru al societății iraniene. Acesta a fost tradus în cinci limbi. „Orașul minciunilor” (City of Lies) a câștigat Premiul Cartea politică a anului la Debut la Premiile pentru carte politică, precum și Premiul Jerwood al Societății Regale a Literaturii. A fost o carte a anului atât în Evening Standard (2014) cât și în The Spectator.

Orasul minciunilor. Dragoste, sex si moarte la Teheran - Ramita Navai

Din tot ce-am citit de-a lungul timpului mi-a demonstrat că viața din Teheran este prezentată cu brutalitate, scenele de abuzuri, violuri, de denegrare a femeilor, de spălare de creier, de incultură și chiar omoruri în cele mai dezastruoase cadre posibile și imposibile. Am ajuns la o concluzie că acolo vieța unui om e luată ca a unui nimic ce poate fi înlocuit. Am îndurat pe parcursul lecturii atâtea noduri în gât încât mi sa făcut dureri sufletiste greu de ținut în frâu. Aici în carte, din start primim o avertizare, „orașul minciunilor, dragostei, sexului și morții. Și după cum îmi voi da seama treptat citind și înaintând în lectură, minciuna este la ea acasă în Teheran. Întinzându-se ca o menghină ce-i va acapara în întregime pe locuitori. Dar cum știm că minciuna face rău, copii, adulții sunt nevoiți să învețe această artă pentru a supraviețui. Din păcate, și din nevoie, în Teheran, oamenii au ajuns să stăpânească foarte bine jonglarea situațiilor prin a minți. Iar aceasta nu mai reprezintă un păcat.

Adevăratul Teheran este ascuns vederii: aici prostituatele sunt frecventate de mullahi, există laboratoare clandestine de metamfetamină, fetele apelează la chirurgi pentru a-și recăpăta virginitatea și filme porno făcute de amatori sunt postate pe internet și vândute în bazaruri. De-a lungul bulevardului Vali Asr, care străbate Teheranul de la nord la sud, se desfășoară poveștile a opt iranieni din diferite clase sociale. E o lume a gangsterilor, a mondenelor, a soțiilor supuse și a voluntarilor din miliția civilă – oameni obișnuiți obligați să ducă o viață neobișnuită. În poveștile sale, Ramita Navai ne oferă un tablou memorabil al Iranului modern și ne arată ce înseamnă să trăiești, să iubești și să supraviețuiești sub un regim opresiv. Trăiesc sau mai bine zis supraviețuiesc, iubesc sau mai bine zis acoperă o minciună cu o alta, încearcă să reziste tentației sexului și a combinațiilor de petreceri păcătoase, tind la o viață mai bună și se mint privindu-se în ochi. Oamenii de rând jonglează cu tradițiile și obiceiurile vechi cu modernismul pentru a avea o viață normală. Dar oare care e definiția normalului la ei? Nu e ușor să trăiești într-o lume care ține cont cu strictețe de legile din Coran. Sau fac crime în numele religiei… Sau într-o țară în care ignoranța și asuprirea prin lege a împins oamenii să fie niște răzvrătiți?

Vă invit la lectură, și vă îndemn să citiți cartea Orașul minciunilor, o carte „nu ușoară” dar care deschide ochii! Este o culegere de povestiri scurte în care ve-ți păși pe nisipuri mișcătoare. Povești a unor oameni simpli cu tragedii enorme purtate în ani!

Critici literare:

  • „O vedere panoramică asupra societății din Teheran, de la vilele din nordul orașului care imită arhitectura grecească și în care locuiesc parveniții la centrul plin de studenți, comercianți și tinere «suficient de machiate ca să-l șocheze și pe un travestit» și la cocioabele și sărăcia din sud.” (The Wall Street Journal)
  • „O carte fascinantă care pleacă de la premisa că, pentru a supraviețui sub un regim opresiv în care guvernul consideră că are dreptul să se amestece chiar și în cele mai intime aspecte ale vieții cetățenilor, ești obligat să minți… O descriere într-un stil minunat a vieții oamenilor din Teheran – «maeștri în manipularea adevărului», spune Ramita Navai –, chiar în momentul în care țara lor pare să se mai deschidă.” (The Sunday Times)

“Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran”, la Polirom

Un gând despre „Citind-o pe Ramita Navai. Cartea „Orașul minciunilor””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s