Citindu-l pe Thomas Keneally. Cartea „Lista lui Schindler „

Thomas Michael Keneally, AO (născut la 7 octombrie 1935) este un romancier, dramaturg și eseist australian. Este cel mai cunoscut pentru romanul său de non-ficțiune Schindler’s Ark, povestea salvării evreilor de către Oskar Schindler în timpul Holocaustului, care a câștigat premiul Booker în 1982. Cartea va fi ulterior adaptată în filmul regizorului din 1993, Schindler’s List, al regizorului Steven Spielberg, care a câștigat Premiul Academiei pentru cea mai bună imagine.

Keneally a scris romanul care a câștigat premiul Booker în 1982, inspirat de eforturile lui Poldek Pfefferberg, un supraviețuitor al Holocaustului. În 1980, Keneally a cunoscut-o pe Pfefferberg în magazinul acestuia din urmă, și aflând că era un romancier, Pfefferberg i-a arătat fișierele sale ample despre Oskar Schindler, inclusiv lista originală în sine. T. Keneally a fost interesat, iar Pfefferberg a devenit consilier pentru carte, însoțindu-l pe Keneally în Polonia, unde au vizitat Cracovia și site-urile asociate cu povestea lui Schindler. Keneally a dedicat Chivotul lui Schindler lui Pfefferberg: „care prin râvnă și perseverență a determinat scrierea acestei cărți”. El a spus într-un interviu din 2007 că ceea ce l-a atras pe Oskar Schindler a fost că „nu ați putut spune unde s-a încheiat oportunismul și a început altruismul. Și îmi place faptul că subversiv spiritul respiră acolo unde o va face. , acel bun va ieși din locurile cele mai puțin probabile „. Cartea a fost transformată mai târziu într-un film intitulat Lista lui Schindler (1993) regizat de Steven Spielberg, câștigând Oscar. Unele dintre documentele Pfefferberg care l-au inspirat pe Keneally sunt acum găzduite în Biblioteca de Stat din New South Wales din Sydney. În 1996 Biblioteca de Stat a achiziționat acest material de la un colecționar privat.

Lista lui Schindler -- de T.Keneally Bucuresti Sectorul 6 • OLX.ro

Oskar Schindler este un om de afaceri german dornic să se îmbogăţească indiferent prin ce mijloace. Aşa că va face bani frumoşi în urma invaziei Germaniei în Polonia. Pentru a încheia afaceri profitabile, se înscrie în Partidul Nazist, deşi nu era pasionat de politică. Singurul lucru pe care şi-l dorea cu adevărat era să se bucure de viaţă. Folosind deseori mită, el a reușit să convingă oficialitățile că angajații săi evrei sunt utili și că nu ar trebui să fie trimiși în lagărele de concentrare. Astfel, cu ajutorul asistentului său, un evreu vorbitor de limba germană numit Itzhak Stern, Schindler a reușit să adune în fabrica lui peste o mie de muncitori evrei.

Îmbogățindu-se, el a ajuns rapid în rândul celor mai de seamă funcționari și militari naziști. În anul 1943, el a fost martor la un raid nazist în ghetoul din Cracovia, în urma căruia nenumărați evrei au fost măcelăriți, printre care și o parte din muncitorii săi. După raidul amintit, el a făcut tot ce i-a stat în putință spre a-i păstra în viață pe muncitorii săi, numiți deja „evreii lui Schindler”. În umbra sinistră a Auschwitz-ului, boemul industriaș german, Oskar Schindler, arian pursange, și-a riscat viața sa pentru a salva de la moarte un număr de 1.100 evrei, condamnați la exterminare în lagărele naziste, sau în casele unor germani fără scrupule. Prin acțiunile sale pline de curaj, și umanitate el și-a câștigat dreptul de a fi considerat legenda vie a evreilor din Cracovia cotropită de germani.

Când și de ce compasiunea pentru muncitorii săi a ajuns mai presus de propriile sale interese? Probabil că doar Oskar Schindler ar fi putut răspunde dacă ar mai fost astăzi în viață. Esența acestei povești este că oricine poate să se întoarcă împotriva atrocităților și să întindă o mână de ajutor. Ceea ce de fapt ne este nouă caracteristic, însă uitat pe vremea nazistă. În ciuda eforturilor sale, Schindler nu a reușit să salveze decât o mică parte dintre cei aflați în anticamera morții. De altfel, pentru încercările de a-i proteja pe muncitorii evrei din fabrica sa, a fost arestat de trei ori.

Acțiunea romanului scris de Thomas Keneally, lucrare distinsă cu prestigiosul Booker Prize, este povestea omului pe care războiul l-a transformat într-un înger al milei. O carte de neuitat, extraordinară prin faptul că relatează fapte reale. O recomand cu încredere!

Lista lui Schindler

Sursa foto: pinterest.com

3 gânduri despre „Citindu-l pe Thomas Keneally. Cartea „Lista lui Schindler „”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s