Citind-o pe Roxana Andreea Rusu. Cartea „Andrei și Pietricica Prieteniei”!

  Roxana Andreea Rusu a absolvit Psihosociopedagogia și apoi Masterul în Managementul Resurse Umane, la Universitatea din București. A colaborat cu mai multe publicații naționale și a condus o revistă de sănătate și stil de viață. A publicat peste 1000 de articole despre parenting și psihologia copilului. Este fondatoarea site-ului http://www.AmNăscutAcolo.ro, în jurul căruia a construit din 2010 o comunitatea formată din specialiști, gravide și mii de mămici care și-au publicat experiențele nașterii, creionând o „radiografie” a sistemului de sănătate public și privat, din perspectiva pacientei. Recent a inițiat demersul #CopaculCărților, stimulând zeci de școli din toată țara să promoveze lectura în rândul elevilor. Are în palmares două cărți deja publicate, Eu și Virusul Hai-Hui și „Andrei și Pietricica Prieteniei” cea care a ajuns la noi în urma unui concurs!

Cum una dintre pasiunile mele este cititul, această îndeletnicire au moștenit-o și copii mei, cel puțin cel mare deja singur își poate citi. Le-am citit copiilor povești înainte de somn, dimineața sau peste zi în clipele de pauză între ore. Le-am citit povestioare cu tâlc, psihologice, cu morale utile care dispun de un limbaj accesibil lor. Actul citirii şi al înţelegerii reprezintă o experienţă stimulantă pentru copil. Prin intermediul acesteia părintele poate facilita dezvoltarea limbajului copilului, a creativităţii, a flexibilităţii în gândire, precum şi a unor comportamente prosociale. În plus, părintele datorită lecturii poate descoperi aspecte care ţin de dezvoltarea emoţională şi socială a copilului: cum mă văd eu, ce simt, ce simt ceilalţi, cum mă raportez la ceilalţi.

Cartea „Andrei și Pietricica Prieteniei”, este povestea băiețelului Andrei și al amicilor săi, a situațiilor de bullyng cu care se confruntă; noțiunea de bullying înseamnă o acțiune care produce injurii celorlalți, efectuată în mod repetat, care se poate manifesta prin agresivitate fizică sau psihologică și prin producerea unor daune emoționale. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Fenomenul a ajuns la cote alarmante și în România, manifestându-se atât în locurile de joacă, cât și în grădinițe și școli. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, România este în prezent pe locul 3 la nivel european, în clasamentul țărilor cu cele mai multe situații de bullying consemnate. Nu există o soluție magică împotriva bullying-ului, însă ceea ce putem face în calitate de părinți și cadre didactice este de a oferi în permanență copiilor modele pozitive de atitudine și ocazii de a-și dezvolta empatia față de toate ființele și față de natură.

Astfel cartea în sine este un stimulent pozitiv de a ghida copii la mai bine, este închegată pentru a încuraja să îndrăgească copii, prieteniile, colegii, să le ofere o mână de ajutor, să pună întrebări și să accepte unele implicații a unor adulți pentru a le dezvolta bunul simț, respectul, inteligența, imaginația și compasiunea. Cartea include o serie de povestioare care mai de care, atât de simpatice cu situații reale care îi ajută pe copii să privescă dintr-o parte relația lor cu apropiații, să înțeleagă cum e treaba cu empatia asupra tuturor ființelor, naturii chiar și a dezvoltării unei stime de sine corecte, și toate în ansambu urmăresc combaterea comportamentului de tip bullying.

41C2D2A0-7463-46B4-A4E5-16D46442EAB5_1_105_c

A028C6C1-709A-4E1A-8006-D3904392C6E4_1_105_c

Cartea ni s-a părut extrem de utilă într-o lume a „neimplicărilor”, am avut în urma lecturii o serie de discuţiile şi activităţile construite și remodelate pe baza poveştilor, iar asta ne-a demonstrat cât suntem de sensibili în unele situații delicate. Iar acest tipaj de cărți reprezintă un instrument de evaluare şi o ocazie de practicare şi implicit de îmbunătăţire a deprinderilor parentale prin implicare și urmărire a propriilor noștri copii pentru a preveni unele sau alte dificultăți cu care se confruntă. Nu uitați, copiii au cel mai mult nevoie să le fim aproape, să-i susținem, să-i încurajăm și să le dăm iubirea noastră în totalitate! Oferiți-le timp și gingășie! Dragi părinți, fiți exemple demne de urmat! Este important să reflectaţi asupra modului în care interacţionaţi cu copilul dumneavoastră. Traseul de dezvoltare al copilului este influenţat de oportunităţile pe care i le oferiţi, iar cartea, dragi părinţi, reprezintă o oportunitate de care merită să profitaţi. Recomand cu drag cărțulia, a fost o plăcere să o citim, și cu drag ne împărțim din utilitatea ei!

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citind-o pe Roxana Andreea Rusu. Cartea „Andrei și Pietricica Prieteniei”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s