Citindu-l pe Lewis Carroll. Cartea „Alisa în Țara Oglinzii”!

Lewis Carroll (1832–1898), pe numele său adevărat Charles Lutwidge Dodgson, s-a născut în parohia Daresbury, din Cheshire, al treilea dintre cei unsprezece copii ai unui cleric anglican. Încă de mic a arătat o inteligenţă precoce şi o uşurinţă deosebită în a inventa jocuri şi poveşti originale. În 1850 s-a înscris la Christ Church College din Oxford, unde a excelat în studiul matematicii, primind o bursă pe care avea s-o păstreze toată viaţa, şi unde a ajuns mai târziu să predea. În 1861 a fost uns diacon al Bisericii Anglicane, fără a deveni vreodată preot, în parte, se pare, din cauza bâlbâielii de care suferea, în parte din cauza unei insuficiente aderenţe la valorile Bisericii. La Oxford s-a împrietenit cu familia noului decan de la Christ Church College, ai cărui copii, cu precădere micuţa Alice Liddell, l-au inspirat să scrie Alice în Ţara Minunilor (1865) şi continuarea Alice în Ţara din Oglindă (1871). Printre alte scrieri ale sale se numără mai multe tratate matematice, texte politice, dar şi capodopere ale literaturii absurdului, precum Phantasmagoria and Other Poems (1869), The Hunting of the Snark (1876), Sylvie and Bruno (1889) sau Sylvie and Bruno Concluded (1893). Nimic nu egalează însă posteritatea sa literară: Alice în Ţara Minunilor a fost un success încă de la prima ediţie, ilustrată de John Tenniel, de al cărui nume a rămas legată până azi. De atunci, cărţile despre Alice au fost traduse în peste 174 de limbi şi au inspirat nenumărate adaptări teatrale, cinematografice şi de televiziune.

Tony Ross este un ilustrator și autor britanic, născut la Londra pe 29 septembrie 1938. Este probabil cel mai cunoscut pentru cărțile Mică prințesă pe care le scrie și le ilustrează, dar a ilustrat și cărțile Horrid Henry de Francesca Simon și, mai recent, cărți ilustrate ale lui David Walliams, cum ar fi The Midnight Gang. S-a antrenat la Liverpool School of Art și a lucrat ca caricaturist, grafician și director de artă al unei agenții de publicitate. Prima sa carte de poză a fost publicată de Andersen Press în 1976, iar de atunci a continuat să ilustreze peste 1000 de cărți. O adaptare TV a îndrăgitului său serial Little Princess este prezentat în prezent pe Milkshake-ul Channel 5.

Astăzi am finisat cartea „Alisa în Țara Oglinzii”, o capodoperă literară repovestită de ilustratorul Tony Ross, după cartea lui Lewis Carroll! Marele pictor ne îndeamnă să o însoțim pe Alisa într-o lume unde nimic nu e ceea ce pare. Desprinsă dintr-o fantasmă nemaivăzută! Sper că vă amintiți de prima călătorie a acesteia în Țara Minunilor, cu siguranță, însă în cea de-a doua aventură a ei, ve-ți rămâne pur și simplu captivi, iar tânăra Alisa va fi și de această dată înconjurată de o mulțime de personaje, cum ar fi Dingazdrong și Dingazdrang, eroi care o ajută (și uneori o încurcă) în călătoria de-a lungul tablei de șah. Surprinzând perfect umorul și absurditatea poveștii originale, această ediție este prescurtată pentru cititorii de vârste mai mici și ilustrată splendid de Tony Ross, autor și ilustrator cunoscut în întreaga lume. Tony Ross surprinde toate excentricitățile personajelor lui Carroll din povestea originală, într-un mod inovator. Noul text închipuit insuflă viața în această… zdrăngăneală de călătorie.

Printr-o oglindă, Alisa călătorește în lumea alternativă aflată în spatele oglinzii, în care piesele de șah sunt însuflețite. Întâlnește diferite personaje, apoi devine în cele din urmă regină și participă la serbarea de încoronare a ei, deși începe să crească haotic. După c o apucă și o scutură pe Regina Roșie, Alice se trezește înapoi în interiorul casei, ținând în mâini unul dintre pisoi. Romanul se încheie cu speculațiile lui Alice dacă acesta a fost visul ei sau al Regelui Roșu.

Vă îndemn că citiți minunata poveste a Alisei…. ce poate fi mai frumos decât un tărâm plint de fantasme și eroi de o originalitate extremă! Cu mic cu mare ne-am îndrăgostit de aceste două cărțulii ce s-au titularizat prin istorie ca a fi unele dintre cele mai citite!

Notă: Cele două cărți despre Alice sunt frecvent reilustrate. La expirarea dreptului de autor asupra cărții Alice în Țara Minunilor în 1907 au apărut alte opt ediții ilustrate, inclusiv una realizată într-un stil Art Nouveau de Arthur Rackham. Printre ilustratorii celorlalte ediții publicate în 1907 se numără Charles Robinson, Alice Ross, W.H. Walker, Thomas Maybank și Millicent Sowerby. Alți ilustratori notabile sunt Blanche McManus (1896); Peter Newell (1901), care a folosit desenul monocrom; Mabel Lucie Atwell (1910); Harry Flater (1926); și Willy Pogany (1929), care a reprezentat povestea într-un stil Art Deco.

 

Ilustratorii notabili ai poveștii începând din anii 1930 sunt Edgar Thurstan (1931), cu aluziile sale vizuale la crahul de pe Wall Street din 1929; D.R. Sexton (1933) și J. Morton Sale (1933), ambii reprezentând o Alice mai mare; Mervyn Peake (1954); Ralph Steadman (1967), pentru care a primit premiul memorial Francis Williams în 1972; Salvador Dali (1969), care a imaginat povestea într-un stil suprarealist; și Peter Blake cu desene în acuarelă (1970). Prin 1972, erau nouăzeci de ilustratori ai cărții Alice în Țara Minunilor și douăzeci și unu ai cărții Alice în Țara Oglinzilor. Printre ilustratorii notabili ai lui Alice din anii 1980, 1990 și începutul anilor 2000 sunt Barry Moser (1982); Greg Hildebrandt (1990); David Frankland (1996); Lisbeth Zwerger (1999), care a folosit acuarele în adaptarea ei grafică; Helen Oxenbury (1999), care a câștigat două premii, premiul Kurt Maschler în 1999 și medalia Kate Greenaway în anul 2000, pentru creația ei; și DeLoss McGraw (2001), cu ilustrații abstracte.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s