Pledoarie pentru cărți!

“Carte frumoasă, cinste cui te-a scris … Încet gândită , gingaş cumpănită; Eşti ca o floare, anume înflorită mâinilor mele, Care te-au deschis.”

(T. Arghezi)

Să stau așa să-mi amintesc, cam toată viața mea s-a învârtit în jurul lecturii. De copil fiind citeam și redescopeream povești din folcloruri diferite, mai pui că erau în „chirilică”, cărți care mi-au fost de căpătâi, apoi abecedare, cărți de școală și mai târziu romane. Cine nu și-o  aduce aminte pe Smărăndița popii și Nicolae cel din cui, dar enigma Otiliei, păsul lui Ion și sfaturile lui Ilie Moromete. Copil fiind nu-mi doream lucruri mărețe, nu-mi zburdau gândurile la păpuși și fustițe, eu doream cărți. Alergam cu două codițe subțiri și rochiță cu șorțuleț cum era pe vremea aceea la biblioteca din sat și citeam, împumutam cu ochi de pisică cărți peste numărul indicat și o cuprindeam pe bibliotecară cu o așa ardoare, ai fi zis că e o bunică de-a mea. Iar ea zâmbea, și îmi mulțumea.. și eu nu știam de ce, acum știu.

De-a lungul anilor am aflat o groază de lucruri, am cunoscut oamenii, am călătorit în locuri nebănuite, și am crescut…. am trăit clipa cu intensitate, am suferit dar și m-am bucurat, am adunat la palmares o mulțime de întâmplări, însă cea mai mare alinare a sufletului meu e că am bătătorit palma răsfoind, am urmat impulsul lecturii și am avut alături de eroii fiecărei cărți șansa de a ne intersecta, am străbătut cele mai întortocheate cărări prin cuvinte și am cunoscut cele mai iluste minți. Și nu în ultimul rând m-am construit și definit ca adult.

Cum să nu scriu o pledoarie pentru cărțile citite și cele care îmi vor trece prin mâini… Cum? Oricât nu mi-ar fi de plină ziua, nu trece fără să citesc măcar o pagină, și unde vine una se perindă și celelalte… cum altfel. Am cărți, am biblioteci mici și mari în orice cameră, însă nu cred că mi-e puțin. Mai am și o slăbiciune pentru cărțile vechi. Ce noroc pe capul meu când găsesc ce-mi atrage ochiul.

După cum spunea Valeria Mahok… „Cărţile sunt memoriile sufletelor frământate.” În ele descoper atâtea furtuni, atâtea revelații. În ele nu poți să rămâi un simplu spectator, nu poți să treci așa pur și simplu, participi fără să vrei la “viața” personajelor, le invadezi spațiul și le trăiești emoția, suspini regrete și te arzi o dată cu patima în care se scaldă. Poți fi tu și cine dorești, poți străbate cu puterea minții acolo unde în lumea cărților totul este posibil, trăiești fascinația, tulburarea, experiențe inedite, parcurgi lumina și întunericul, se subțiază curiozitatea și te roade până la cote înalte.

Ce să mai spun, îndemn să citești. În libertatea dimineții și în pauzele amiezii. Citește când aroma cafelii te excită și când se ridică roua din zare. Citiți, în fiecare zi, pe pragul căsuței și în livada deasă. Citește sub bolta cerească și în largul văzduhului. Citește în liniștea serii și în amurgul roșiatic. Citește în parc, pe iarba cea deasă. Citește fugar dar năprasnic. Citește cum totul s-ar rezuma la asta, citește pe o băncuță dosită de ochii curioșilor, citește sub copacul de cireș și lângă un salcâm sălbatic. Citește suav îmbiat/ă în mireasma copacilor de tei și a gălăgii de albine. Citește la umbra unui nuc sub adierea vântului molatic… citește purtat/ă de minunatul cântec al mării… doar citește! Citiți! Azi, mâine și în fiecare zi!

Fotograf Berlin-Stuttgart on Instagram: Werbung da Markennennung  Piraten rollende Städte und Rohstoffhunger in einer post-apokalyptische Welt: Am 13. Dezember 2018 kommt der

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s