Citindu-l pe Nicolae Dabija. Cartea „Nu vă îndrăgostiți primăvara!”

 Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Bişcotari, astăzi Codreni, raionul Cimişlia. În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. În 1975, a debutat cu volumul „Ochiul al treilea”, urmat de cărţile de versuri: „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămaşă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare” ş.a. Este laureat al unor prestigioase festivaluri internaţionale de poezie, precum şi al Premiului Academiei Române.

După succesul remarcabil al romanului ”Tema pentru acasă”, devenit bestseller național cu peste 10,000 de exemplare vândute doar în Republica Moldova, Nicolae Dabija vine cu cea de-a doua carte de proză cu un titlu provocator ”Nu vă Îndrăgostiți Primăvara!”, o colecție de nuvele, însoțite de desene grafice ale autorului. Lucrarea a fost desemnată Cartea Anului 2013 la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XVII-a.

Cum de ceva vreme am citit din scrierea lui Nicolae Dabija Temă pentru acasă, mi-am propus de această dată să citesc și cartea „Nu vă îndrăgostiți primăvara!”.

17699468. sy475

Un titlu care mi-a stârnit imediat interesul, aşa că am intrat în lumea fermecată a nuvelelor, cu o dorință aprigă de a mă afunda în cele mai calde cuvinte moldovenești, şaisprezece povestiri scrise într-o manieră uşor fantastică unele, într-un limbaj simplu uşor de citit şi savurat. Este o carte de suflet pentru suflete, așa cum de altfel sunt toate creaţiile lui Nicolae Dabija. Toate ating cele mai sensbile coarde. Povestioarele sunt relatate cu pilde, înclinații spre dragoste, mamă și Dumnezeu, fiind însoțite și de câteva ilustrații ce mi-au fost tare dragi.

Nu voi povesti conținutul nuvelelor, ar știrbi din munca autorului, însă sunt ferm convinsă că o să vă placă, deoarece este o carte superbă și își merită locșorul în inima și biblioteca fiecăruia. Voi lăsa mai jos câteva fragmente preferate din aceste nuvele care mi-au atras atenția:

„Şi totuşi ce frumoasă e viaţa. Dacă oamenii n-ar face-o urâtă, ar fi minunată. Ea merită să fie trăită. Mai ales dacă nu ţi-o trăieşti cu porţia. De la o ceartă la alta. Sau de la o împăcare la alta.”

„Dragostea fără sentimentul prieteniei – doi îndrăgostiți trebuie să fie în primul rând doi buni prieteni – e una searbădă. Doar prietenia poate face o dragoste să dăinuie.”

„Nu trebuie să-l urăști, mi-a spus Nazarineanul.
Pentru că cel care locuieşte dincolo de perete este un alt tu însuţi. Şi Eu sunt un alt tu însuţi. De ce te-ai uri pe tine însuţi?! Rabdă. Şi dacă vei răbda, cel de dincolo de zid se va răzgândi într-o zi să te mai urască şi va veni chiar el să-ţi ceară iertare. Îţi spun: iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”

Dacă nu ştiţi cu ce să vă relaxaţi după o zi lungă, o nuvelă sau două pot fi soluţia perfectă, asta dacă reuşiţi să lăsaţi carte din mână până nu o terminaţi.

Lectură plăcută !!!

„De când s-au umplut de păcate, oamenii au pierdut capacitatea de a vedea îngeri.”
„− Omul învaţă din suferinţa sa. Dar tu, tinere, de ce n-ai învăţa din fericirea ta? „
„− Nu suntem cine ar trebui să fim decât dacă ne aflăm unde ar trebui să fim.”

„Atotputernicul ține o legătură permanentă cu omul creat. Acesta din urmă, necunoscător al lumilor care nu se văd, își numește îngerul: noroc, șansă, întîmplare, destin, presentiment, instinct, dispoziție, obișnuință, uitare, simț, sugestie, dragoste. Oamenii au presimțiri, dar puțini știu că presimțirea vine de la înger.

Pentru artiști îngerul se mai cheamă: inspirație, imprevizibil, soluție, ochi pe ochi… Doar cei aleși îi bănuiesc contribuția.”

Critici literare:

  • „Nicolae Dabija este poate cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia. Unul dintre cei mai de seamă poeţi contemporani, cercetător profund şi original al literaturii vechi româneşti”. Grigore Vieru
  • ”Personalitate complexă a literaturii româneşti din Basarabia (şi nu numai), poet în vocaţia lui fundamentală, publicist formator de conştiinţă naţională, povestitor şi romancier de succes, eseist şi creator de reviste de prim-plan, grafician romantic şi orator de profundă rezonanţă comunicativă, caracter dârz şi cunoscător al tainelor limbii române, membru de onoare al Academiei Române, tradus în vreo douăzeci de limbi, Nicolae Dabija este cel mai autentic moştenitor al testamentului spiritual şi naţional lăsat nouă de Grigore Vieru.”  Theodor Codreanu, prozator și critic literar român 
  • ”Autorul prin acest titlu provocator, de fapt, a încercat să ne reînnoiască atitudinea noastră, a cititorilor, faţă de cei din jurul nostru, să ne îndemne să privim lumea cu alţi ochi, să fim mai precauţi la faptele pe care le săvârşim la credinţa pe care o purtăm în suflet, aidoma reînvierii naturii în timp de primăvară. Or, ce poate fi mai frumos primăvara, decât dragostea pentru tot ce natura ne-a hărăzit să admirăm şi să iubim? Am sesizat că acest „nu” din titlu e un strigăt de durere faţă de relaţiile interumane din societatea noastră modernă, un geamăt al cărţilor cu filele pline de înţelepciune, dar lăsate-n întuneric şi prăfuite de vreme, rugându-se parcă la toţi îngerii protectori să trimită cititorul să le mângâie ochii, să le şteargă lacrima uitării. Autorul m-a făcut să simt acea conexiune trainică între cuvânt şi cel care ne veghează de sus, dar şi să desprind legătură tainică între om şi cuvintele în care coabitează în acelaşi timp durerea şi bucuria, dragostea şi invidia, frumosul şi urâtul. Apariţia acestui snop de nuvele e asemenea îngerului coborât pe pămînt, învestit cu harul de a ne lumina minţile, de a ne purifica cugetul, de a ne ghida faptele în această lume a banalităţilor. Ea, CARTEA, e ca o binecuvântare pentru conştiinţa căreia îi este teamă să renască primăvara. Căci, după cum menţionează autorul în Pescarul de lipitori: ”De cînd s-au umplut de păcate, oamenii au pierdut capacitatea de a vedea îngeri. O păstrează pruncii pînă la o anumită vârstă, cât mai au ochi sensibili”. Lilia Marinescu, profesor de limba şi literatura română

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s