Citind-o pe Marina Costa. Cartea „Soarta Mercenarului și alte Destine”!

Marina Costa (pe numele real Lelia-Elena Vasilescu) este născută în București, în anul 1968. În anii de gimnaziu s-a remarcat în cadrul cenaclului „Pasiuni” al Liceului de Filologie-Istorie „Iulia Hașdeu”, condus de scriitorul Marcel Petrișor, făcându-și debutul literar în revista acestuia, în anul 1978, cu „Poem interminabil”. Absolventă a Facultăţii de Management a Academiei de Studii Economice, și-a luat doctoratul în economie mondială în anul 1996. A publicat mai multe lucrări de specialitate, printre care „Managementul proiectelor cu finanţare internaţională”, în 1999. Meandrele vieţii profesionale au dus-o pe tărâmul cifrelor, însă scrisul i-a rămas o pasiune constantă. A debutat editorial în anul 2016, la Editura Betta, cu romanul istoric, de aventuri, intitulat „Pribegii mărilor”. Prezenta ediție a doua a romanului, datată 2019, a fost revizuită stilistic de autoare, în vederea asigurării unui mai bun flux narativ, fără modificarea substanței epice. Marina Costa a publicat poezii în antologia bilingvă româno-turcă „Din universul poeziei române actuale” în anul 2018 și în antologiile „Poeți în ARENĂ” (2018) și „Poezia iubirii” (2019), toate apărute la Editura Betta, și 220 Marina Costa proză scurtă în antologiile „Sub cupola Unirii”, Editura Betta 2018, „Amprente pe cerul înstelat”, Editura Astralis 2018, și „Noi am sărbătorit Centenarul Unirii – 2018”, Editura Amanda Edit 2018, precum și în revistele „Arena literară”, „Astralis” și „Convorbiri literar-artistice”. A obținut premiul I la concursul național de proză scurtă „Nicolae Velea” 2018, cu textul intitulat „Floare de foc”, și premiul III la concursul național de proză scurtă „Nicolae Velea” 2019, cu textul intitulat „Viață pentru viață”. Despre opera ei literară s-au pronunțat: Eliza Roha, Ana Dobre, Mihaela-Mariana Cazimirovici, Camelia Pantazi Tudor, Cleopatra Luca, Bianca Timșa-Stoicescu, Victor Atanasiu, Geo Călugaru, Ion Roșioru ș.a.

De cum am descoperit operele autoarei nu încetez să mă minunez de limbajul boem și unic al autoarei, pentru început întâlnit în cartea „Pribegii mărilor”, iar acum în lucrarea  „Soarta Mercenarului și alte Destine”!

soarta 2

Cartea conține o colecție de proză scurtă cu fire din istorii palpitante. Fiecare povestire include în sine trădare, iubire, și multă acțiune ce te ține în suspans. O să mă abțin în a relata firul epic, din respect pentru munca autoarei, însă vă asigur că ce ve-ți descoperi printre rânduri vă va purta prin toate timpurile într-o manieră galantă și plină de incursiuni tulburătoare.

Marina Costa ne prezintă opera într-o manieră informațională însă care nu îngreunează lectura, ba din contra te face să trăiești tragedia alături de personajele acesteia. Pornim pe urmele binecunoscutului Sancho Panza, dupa moartea lui Don Quijote, ajungem în mitologie și aflăm din culisele lui Ulise, trecem prin imperiul incaș, dar nu înainte de a face cunoștintă cu mercenarul, cel ce poartă titlul minunatei opere. De fapt și preferata mea, atâta patimă, atâta înflăcărare, atât de tragic sfârșitul.

„Soarta mercenarului și alte destine” este mai mult decât o simplă culegere de întâmplări extraordinare desprinse din vieți trecute, din istoria timpului, e o capodoperă literară îndrăznesc să spun în care se îmbină zbuciumul pasional cu aura cavalerească, dansul elegant pe muzica vremii cu o crimă bine ticluită, trădarea cu invincibilitatea. Autoarea confirmă încă o dată valoarea literară a lucrării sale, prin intermediul destinelor alese și culese spre a fi aduse în fața cititorului de rând, cel care va aosorbi povestea în forma sa veritabilă. Iar pentru asta un mare mulțumesc!

Recomand volumul tuturor iubitorilor de ficțiune istorică, tuturor celor care îndrăgesc aventurile de tot felul.

Critici literare:

  • „O lume fascinantă, eroică, dură, în care poezia armelor rimează cu dragostea, iată ce ne oferă Marina Costa, o împătimită de cultură și civilizația spaniole. Aceasta este mai mult decât o carte cu subiect de capă și spadă, este o incursiune într-un univers care începe cu don Quijote, trece prin imperiul încă și se sfârșește acolo unde dorește cititorul care se lasă legănat de visul eroinei.” Gabriela Banu

Sursa foto: pinterest.com

10 gânduri despre „Citind-o pe Marina Costa. Cartea „Soarta Mercenarului și alte Destine”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s