Sfaturi literare!

“Gustul pentru citit oferă acces către ceea ce a fost descoperit de alţii. Este cheia, sau una din cheile către problemele deja rezolvate. Şi nu numai. Oferă înclinaţie şi facilitare către urmărirea cu succes a problemelor care nu sunt încă rezolvate.” – Abraham Lincoln

De cum bine v-ați dat seama, cartea/cărțile au o însemnătate aparte pentru mine! Poate și pentru mulți alții. Nu cred că rostul cărţilor s-a mai desluşit, vreodată la justa valoare, cu atâta nepământească vigoare, încât să li se închine, timp de o viaţă de om, toate dimensiunile unui suflet conştient de sine, însă în timp scrisul s-a cizelat, s-au produs furtuni literare, s-au extaziat minți pentru a duce cuvântul la nivelurile ridicate! Astăzi cartea are o altă dimensiune, dar și citirea ei a luat o altă întorsătură decât pe vremuri, în principiu, lectura este o activitate pe care fiecare individ şi-o modelează în funcţie de propriile sensibilități, gusturi, percepții și afinități. Văd oamenii citind în picioare sau chiar în mers. În parcuri pe bănci. În plină activitate și oriunde unde se simt atrași de lectură. Însă citesc, și asta e îmbucurător!

E greu șă dai sfaturi literare, cum și unde poți citi, cât de des e corect și cât ar fi în exces, ai putea încerca cu o recomandare de carte, dar să înclini omul spre o activitate anume e mai dificil, însă cred că nu imposibilă. Eu spre exemplu, citesc uneori mai multe cărți simultan. Citesc pe îndelete, uneori haotic, alteori la ore fixe chiar, ca și cum aș lua o masă de cuvinte pentru minte și suflet….

O să încerc totuși să încheg niște recomandări, „sfaturi” literare, cum ne-am cizela citirea și ne-am ordona pentru o lecturare mai profundă și eficientă. Cu siguranță lista se poate lungi, completa la gustul și imaginația fiecăruia… eu doar atât am putut!

 • Nu aşteptaţi momentul când veţi avea timp special destinat lecturii. Nu va fi. Citiți oricând, oriunde, doar citiți.
 • Să citiți pentru voi, în gând, dar să citiți și cu glas tare, să le citiți și altora ce va plăcut cel mai mult, să citiți copiilor voștri, cei care vor fi urmașii unor cunoștințe date din părinte celor mici. Citiți tuturor celor care vor să vă asculte.
 • Cititul este un proces complex de obţinere şi asimilare a informaţiei, ne lărgește orizonturile, ne ramifică gândirea și ne face mai pregătiți pentru provocările vieții/societății, astfel citiți, pentru cunoaștere, pentru dizolvarea cuvintelor în mintea noastră întru culturalizarea noastră ca indivizi.
 • Lectura nu este doar un proces de acumulare a informaţiei, creierul nostru este cu mult mai activ în timp ce citim decât  în timpul vizionării unui film. El percepe imagini, crează scenarii, codifică simțurile pentru a reda ansamblul literar.
 • Lectura este un sport pentru conştiinţă care dezvoltă omul ca personalitate.
 • Lectura este cel mai bun obicei pe care îl poate avea omul. Util. Fortific. Cu cât mai mult citiţi, cu atât mai mult vă dezvoltaţi ca spirit cunoscător.
 • Citiţi cărți care vă atrag, coperta, titlul, recenzii(dacă le urmați), cu cât citiţi mai multe cărţi dragi cu atât vă simțiți mai atraș în această „plasă” literară.
 • Dacă citiţi cărți cu o tematică anume, ar fi bine dacă ați avea un carnet de notiţe la îndemână. Eu îl am și pentru romane, tare mi-e dragă să notez gândurile „boeme” a unor clasici contemporani. Astfel păstrez idei, citate alese, și datorită lor pot face recomandări mai concrete.
 • Ca lectura să nu vă plictisească schimbaţi stilurile de cărţi, după o carte serioasă citiţi una mai uşoară, după o bibliografie un roman, sau ceva de copii. Eu așa fac, și mi-e util, mă degajă!
 • Dedicaţi seara cititului, el relaxează, calmează, purifică, spre deosebire de rețelele de socializare care încarcă, epuizează! Și să știți, o carte bună vă aduce mai mult folos decât informaţia de la emisiunile televizate sau internet.
 • Să citim și apoi să recitim. Să citim și să băgăm la cap. Nici mai mult nici mai puțin. Doar să citim!

Ca să n-o lungesc foarte mult, recomand cititul relaxat, dar nu leneș, atent, însă nu firoscos. Cititul apăsat însă nu în tragedie. Să nu încercăm să găsim erori, trebuie doar să parcurgem cartea ca pe un drum gata să ne ghideze. Așteptați-vă la orice dintr-o carte, bucurați-vă de fiecare descoperire nouă și nu cereți unei cărți să vă dezvăluie sensul ascuns al vieții, profitați de lectură și nu despicați firul în patru! Doar citiți!!!

Să citim, pentru că, dacă nu citim, e ca și cum am trăi degeaba.

Să citim, pentru că, dacă nu citim, nu vom ști nici cum să trăim.

Să citim, pentru că, dacă nu citim, nu vom putea scrie niciodată.

“Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii.” – Mihai Eminescu

умеете позировать? - тогда смотрите | Блог Элли | Яндекс Дзен

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Sfaturi literare!”

 1. Nu pot sa spun decât ca cititul te ajuta din toate punctele de vedere. Îti îmbogateste viata, sufletu, spiritul, îti largeste orizontul si-ti dezvolta puterea de a întelege. Multumesc pentru recomandari!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s