Citindu-l pe Nicolae Covaci! Cartea „Pictorul”!

Din nota autorului Nicolae Covaci: ”Maică-mea și-ar fi dorit să fiu profesor de desen… Să am un post undeva aproape de Timișoara, să mă căsătoresc și să îi fac un nepot. Numai că eu am avut alte planuri…”.

Nicolae Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, un pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania! După plecarea din ţară, Covaci a lucrat ca profesor de artă plastică ani buni în Germania, în Osnabruck. În oraş şi în împrejurimi sunt expuse, în interior şi în aer liber, diverse lucrări ale sale. Pe peretele Sălii Sporturilor din Osnabruck există o pictură de mari dimensiuni (45×6 metri) făcută de Covaci, la cererea autorităţilor locale. Este realizată printr-o tehnică specială, cu culori care intră în pânză, ceea ce face ca pictura să reziste foarte mult timp.

Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Elementele recurente din operele pictorului subliniează ostentativ prezența frumosului, al umanului. O astfel de lume  zugrăveşte opera maestrului. Aşa cum arată şi titlurile fiecărei incursiuni, a fiecărei piese, totul pare o formă a sinelui, a unui cântec fără note doar redat prin direcția pensulei, parcă este vorba despre o formă de dans prin unduirea formelor feminine, prin linii directe ce au intenția să ținească ochiul știutor. Erotismul este prezent ca o modalitate de a sublinia contururile divine ale corpului suav al femeiei. Caracterul fiecărei opere în parte este dat de mișcările sincopate şi de coloritul exploziv, iar maniera de abordare a fiecărei lucrări în parte depinde în mare măsură de abilitatea ochiului de rând să perceapă euforia prin care a trecut pictorul în momentul dansului pensulei pe pânză, ce carectere pasionale la îndemnat să contureze liniile și tonalitățile acuarelelor. Toate lucrările expuse în album mi s-au părut o latură plină de personalitate, cu multă trăire interioară, care învăluie publicul cu parfumul său ostentativ.

„Arta nu este un lucru; este o cale.” după cum sublinia Elbert Hubbard, iar după impresia mea calea aleasă de maestrul pictor Nicolae Covaci este divină, renăscută din formele pe care le îmbrăca viața însăși.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

„Câteodată trebuie să știi când să te detașezi. Să faci un pas în spate și să spui: „Ajunge!”. Am avut noroc o dată în viață, să găsesc acel colț de rai în Spania, unde îmi încarc bateriile. Acum, însă, avem treabă aici! Îmi fac timp… Poate nu în fiecare zi, dar aproape, îmi fac timp să las totul să aștepte și să pictez. O fac, de data asta, pentru că regăsesc o parte din mine și din ceea ce iubesc să fac. În muzică am un mesaj… Poate unul care nu convine tuturor și care nu e ușor de acceptat dar nici de susținut. În pânză, însă, e o altfel de evadare. Dacă sunt sincer? Absolut! Sunt sincer în ambele locuri!”. Autorul/Pictorul

Cartea poate fi găsită, Aici!

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s