Citind-o pe Marina Costa. Cartea „Farmecul mării”!

Din nota autoarei Marina Costa: „motto-ul cel mai aproape îmi este-  „ Don’t worry, be happy!” și Ce nu te omoară, te face mai puternic.” Impresii de viață, nu știu ce exact ai vrea să știi… că viața… așa e până la fundul paharului! Recomand la toți în primul rând să citească și să viseze. Am impresia că noi citeam mai mult… doar nu era internetul. Pentru cei care scriu, sa termine ce au început. O foaie scrisă se poate edita, o foaie albă nu. Zise una care a scris Farmecul mării și Echipajul prin clasa a noua… (dar nu arătau ca acum). Că de, …nu e obligatoriu ca la 15 ani să ai aceeași logică de la 40 când m-am apucat de transcris pe calculator…. și încă au mai văzut vreo 5 runde de editare după aceea. Pribegii mărilor, am scris în primul an de facultate pe un caiet dictando de 48 de file la care am mai cusut foi în plus când inspirația a depășit numărul de foi… Vorbind practic, am lucrat în management de fonduri europene 22 de ani, am avut deplasări în străinătate sau cursuri pe la Brașov-Sinaia, unde am adus patriei aproape un miliard de euro fonduri, în acești ani… Deci este ce de povestit!

Am publicat poezii în antologiile: „Din universul poeziei române actuale” (2018, bilingv română-turcă); „Poeți în ARENĂ” (2018) și „Poezia iubirii” (2019), toate la Editura Betta, și proză scurtă în antologiile „Sub cupola Unirii”, Edi- tura Betta 2018, „Amprente pe cerul înstelat”, Editura Astra- lis 2018, și „Noi am sărbătorit Centenarul Unirii”, Editura Amanda Edit 2018, precum și în revistele „Arena literară”, „Astralis” și „Convorbiri literar-artistice”.”

Autoarea a debutat editorial în anul 2016, la Editura Betta, cu romanul istoric, de aventuri, intitulat „Pribegii mărilor”. Prezenta ediție a doua a romanului, datată 2019, a fost revizuită stilistic de autoare, în vederea asigurării unui mai bun flux narativ, fără modificarea substanței epice. Cartea care a trecut prin mâinile mele este și „Soarta Mercenarului și alte Destine”, care la fel de mult ma impresionat! Astăzi însă am încheiat suprinzătoarea călătorie pe mare, învolburată de mirosul sării și a razelor zburdalnice cu lectura, „Farmecul mării”!

Autoarea ma purtat într-o perioadă foarte tulbure din istoria Europei – unde omorurile și robia sunt la ordinea zilei, haremurile sunt încurajate iar scalvia este o formă de târg, și însăși noțiunea de familie și siguranță este drastic pusă la încercare toți fiind forțați să se adapteze împrejurărilor.

„Nu dădeam noi libertatea mării pe frumuseţile niciunui oraş. O iubeam cu patimă şi o slujeam cu iscusinţa noastră de marinari.”

Farmecul mării by Marina CostaStilul și însăși scriitura mi-a demonstrat încă o dată cât de bine scrie autoarea, lexicul, terminologiile învechite, care ne poartă printre venețieni, greci, turci… au construit din acest roman o carte de excepție. O poveste de viață, cum numai trecerea poate să o închege la o valoare absolută, cu tragediile și iubirile ei, cu bucurii și lecții duse în cârcă. O oază plină de aventură, curaj, eroism și lupta pentru libertate. O sagă a trofeelor de călător maritim. 

O avem ca eroină principală pe Marina, personajul central feminin, din perspectiva căruia sunt relatate întâmplările, înfruntăm valurile mării, ne bucurăm de întinderea imensă de apă, intrăm în haremul lui Hussein Paşa, luptăm alături de haiducii munţilor, participăm la datini străvechi şi trăim totodată frumuseţea sentimentului de iubire concretizat prin realizarea familiei. Găsim povestea a trei frați care sunt supuși încercărilor vieții și care luptă din toate puterile să rămână liberi. Având alături marea, care le este pe rând, prieten și dușman.

„Nu duceam dorul uscatului. Câte vedeam prin porturile unde trăgeam la ancoră (uneori târguri interesante, bâlciuri și alte spectacole fascinante pentru noi) ne erau de ajuns. Nu dădeam noi libertatea mării pe frumusețile niciunui oraș.
O iubeam cu patimă și o slujeam cu iscusința noastră de marinari.”

Viaţa tinerei noastre este extrem de încâlcită, întruna din zile este răpită împreună cu sora sa de către turci, ajunsă la mila acestora ea este slujnică, într-un harem dar cu gândul spre fratele acesteia, Andrea. Cum ironia sorții face ca stăpâna sa să fie o venețiană, acestea pun cap coadă o evadare după miraculoasa apariție a fratelui acesteia Marco. Odată reuniți, iau calea munților unde se ascund haiducii, trăind o vreme printre ei. Vor avea parte de lupte, dar și de răzbunare, cu un gust amar. Ce a urmat e cu adevărat un deliciu, iubire ies din ascunzișuri, emoțiile freamătă a doruri, iar cititorii alături de personaje parcurg drumuri nebănuite, atât pe mare cât și pe uscat. Sunt din nou osândiți pe alte tărâmuri, ajung iarăși să evadeze, să-și creeze punți și drumuri care într-un final îi poartă chiar pe zonele apropiate balcanice și chiar cea de la nordul Dunării, din Galați și Brăila, unde destinul o va purta pe Marina la rudele mamei sale, se vor regăsi legături de sânge, și se vor crea așezăminte familiale, cel puțin până la o nouă incursiune care îi vor face din nou călători.

Cartea, ca și celelalte citite anterior, m-a încântat de-a binelea, autoarea nu se rezumă doar la a ne plimba pe mare, prin soare sau furtună, ea ne poartă între tărâmuri cunoscute și mai puțin, prin jungla africană, printre amintiri și vise, totul îmbiind într-o oază a iubirii și a vitejiei. Vă las să descoperiţi pe cont propriu cum se vor termina peripeţiile, cert e că toate sunt redate de autoare în pagini, alcătuind mai mult decât un roman, ci un adevărat tablou de epocă. Amplu și aventurier!

Critici literare:

  • Așadar, cu o copilărie îmbogățită prin romanele lui Jules Verne și prin episoadele filmului serial „Toate pânzele sus”, – după spusele autoarei -, care i-au deschis apetitul pentru crearea propriei lumi ficționale, Marina Costa se distinge deja printre romancieri, stabilindu-se, bine poziționată de altfel, pe linia romanelor de aventuri. De aceea, așteptăm mereu cu sufletul la gură o nouă carte, care ne ține cu respirația tăiată, dar și cu bucuria alegerii unor finaluri pline de iubire și speranță. – drd. Mihaela-Mariana Cazimirovici 
Adventures of a Pirate Ship 03 - Full Moon

Sursa foto: pinterest.com

10 gânduri despre „Citind-o pe Marina Costa. Cartea „Farmecul mării”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s