Citindu-l pe Alexander Hausvater. Cartea „Experimentul P”!

Alexander Hausvater (n. 11 iunie 1949, București) este un regizor evreu canadian de origine română. În anul 1959 a emigrat împreună cu familia în Israel. După o ședere în Israel (1959-1967), unde a absolvit cursurile Universității din Tel Aviv, a urmat cursuri de literatură dramatică la Dublin, unde a debutat ca regizor.

A debutat ca regizor cu spectacolul „Nazdravanul Occidentului” în 1971, la Teatrul Național Irlandez din Dublin. Spectacolul a fost interzis, din cauza pudibonderiei de atunci și pentru că se juca în limba celtică. Între 1969 și 1972 a fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin. Din 1971 locuiește în Canada. A fondat Montréal Theatre Lab, al cărui director a fost între anii 1973 și 1979. A condus Teatrul L’Echiquier (1979-1985), iar din 1989 este directorul artistic al Teatrului L’Archipel. Între 1983 și 1987 a fost directorul Festivalului Quinzaine Internationale du Théâtre din Québec.

În 1990 a revenit în România, unde a avut un succes răsunător cu …au pus cătușe florilor după F. Arrabal. În 1993, s-a reîntors din nou în România și a pus în scenă La Țigănci după Mircea Eliade, ambele texte fiind adaptate de poetul Cristian Popescu. De atunci montează periodic în toate teatrele din România, dar și în alte țări, opera sa teatrală însumând peste 160 de spectacole.

Cât de curând am finisat cărțile „Ce dacă” (prezentată într-o ediție internațională, cu versiuni în limbile chineză, engleză, germană, franceză și română), ce include două dintre cele mai frumoase povestiri ale autorului– Actorul și Rugăciune – scrise de Alexander Hausvater, urmată de cartea „Experimentul P”, o imagine utopică, ce conturează conflictele inerente naturii umane ce nu pot fi lăsate în urmă. Un album superb care pleacă de la spectacolul organizat la Teatrul din Pitești, în noiembrie 2018, inspirat de cazul real al Experimentului Pitești.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Experimentul P. e un document scenic obiectiv și imaginar. Atâta patimă, atâta duritate ce explică niște adevăruri greu de îndurat. Toată incursiunea scenică are ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra minților înguste și a celor care privesc dar nu văd nimic. În spatele cortinei a aparențelor create forțat se găsește o realitate socio-politică cu un obiectiv bine stabilit: anularea personalității și instalarea în locul ei a unei identități colective convenebile.

«Experimentul P.» este un eveniment pentru inimă, de suflet, cu muzică excepţională, cu mişcări, cu dans, cu ceea ce facilitează fiinţa umană – basmul, puterea creaţiei şi dragostea. Spectacolul vorbeşte despre capacitatea noastră de a reacţiona. Îmi doresc ca măcar un singur om din sală, un singur… nebun să îşi schimbe cursul vieţii după ce vede spectacolul. Teatrul e o reflecţie a actorilor. Dacă actorii sunt ruginiţi, populaţia e ruginită. Dacă actorii sunt proaspeţi, populaţia este la fel…”, a declarat Alexander Hausvater

Cartea mi s-a părut o grea piatră dusă de acei cunoscători, de a celor oameni ce se zbat între adevăr și provocare. Experimentul P subliniază torturile în felul lor cel mai meschin, legată de judecată și noțiunea de alegere. Este povestea lui Daniel și a multora fără nume, e acelora care au fost subjugați, asupriți și spălați pe creier. Este glasul unui suflet ce s-a cerut aflat, ce s-a cerut văzut de toți ochii lumii în agonia acelor nelegiuiri politice. Recomand să aflați povestea lui Alexander Hausvater cât și opera acestuia, cartea fiind un bun instrument de a descopri spectacolul în cazul în care nu l-ați văzut pe viu. Eu am rămas sincer, fără prea multe cuvinte….

Din nota autorului: „Cu ajutorul unui grup minunat de actori și colaboratori am visat că spiritul omului învinge orice convingere politică impusă de un regim totalitar. Atâta timp cât există iubire și necesitatea gestului de a face bine, orice sistem, care servește doar unui grup limitat, e destinat să fie distrus dar nu uitat. Experimentul P. celebrează pe toți cei care au suferit. Durerea lor nu a fost în zadar. Ei vor trăi întotdeauna în memoria noastră.”

Albumul cuprinde, pe lângă textul spectacolului și imagini din el, păreri ale actorilor și scurte incursiuni jurnalistice. Aici ve-ți găsi imagini sugestive, pe unele o să le las mai jos, cât și codurile QR care, prin scanarea cu un telefon mobil, fac trimiteri în spațiul internetului către articole, filme, imagini, bibliografie suplimentară etc. Acest lucru facilitând o cuprindere mai amplă a vieții și activității actorului Alexander Hausvater.

Cartea „Experimentul P”, o puteți găsi, Aici!

Cartea „De ce”, o puteți găsi, Aici!

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s