Citind-o pe Ursula Vernon. Cartea „Prințesa Hamster: Invincibila Harriet”!

Ursula Vernon (născută pe 28 mai 1977) este o scriitoare, artist și ilustrator independent american. Este cea mai cunoscută pentru romanul său grafic Digger (2003–2011) câștigat de premiul Hugo și pentru seria de cărți pentru copii „Prințesa hamster”. Vernon este creatorul The Biting Pear of Salamanca, o operă de artă digitală care a devenit un meme pe internet sub forma perei LOL WUT. Sub numele T. Kingfisher, ea este, de asemenea, autoarea mai multor cărți pentru audiențe mai vechi. De asemenea, scrie scurtă ficțiune sub ambele nume. A câștigat premii, inclusiv Premiul Hugo, Premiul Nebula și Premiul Mythopoeic Fantasy, pentru munca sa în diferite medii. Eu am cunoscut-o pe autoare prin intermediul cărții „Prințesa Hamster: Invincibila Harriet”!

Cărțulia adie la început cât de cât cu povestioara Frumoasa adormită, o prințesă născută, trei ursitoare bune și una în plină ură, însă aici totul este despre hamsteri și regatele acestora, dar să încep cu începutul…

O avem ca eroină pe Harriet, o hamsteriță neînfricată care blestemul o face invincibilă în fața diverselor periole și încercări. Aceasta profită din plin de viața liberă și fără primejdii până la vârsta de 12 ani, acea dată în care e menit să se înfăptuiască voia blestemului transmis de Șobombros.

Și vreau să vă spun, Harriet Hamsterbone nu este o prințesă ca toate prințesele, din celea obișnuite să le aflăm printre basme romantice. În primul rând, aceasta își asumă blestemul și primește totul așa cum e. În al doilea rând, nu-i place să ofteze și să leșine, să se dea în mare falduri pe roz și dantelat nici să care cărți pe cap. Preferă luptele cu sabia și rezolvarea fracțiilor. Vă zic, nu e ceva tipic pentru o prințesă… mai cu seamnă aceasta nu stă să îi bată ora blestemului așa cum se așteaptă părinții acesteia, să stea în turnul făcut de ei, nu, nici pe departe, aceasta cutreieră ținute îndepărtate, salvează, se împrietenește cu cotoroanțe și află că-i place viața pe care o duce, fără a se gândi la prinți și căsătorii aranjate.

Până la urmă, orice blestem ajunge să se împlinească, acesta glăsuiește așa – când Harriet va împlini doisprezece ani, își va înfunda degetul pe o roată de hamster și va cădea într-un somn mortal, iar Harriet își dă seama că până atunci este… invincibilă! Cum Harriet este pe departe o prințesă perfectă, aceasta spre exemplu merge la scufundări printre stânci și face alte trăsnăi de care părinții sunt îngroziți. Ea crede că este în regulă, dar, bineînțeles, mama lui Harriet este oripilată de atitudinea domnișoarei. Blestemul totuși sa înfăptuit, și e diferit decât s-ar fi așteptat chiar mica prințesă, acum însă salvarea tuturor e pe mâinile/lăbuțele ei. Alături de personajul nostru preferat, pasărea Mumfrey, Harriet încearcă să găsească un prinț potrivit pentru a spulbera nenorocirea ce a abătut asupra castelului. O poveste amuzantă și plină de acțiune ce ne-a ținut pe firul narativ, copiii au râs și au aplaudat curajul hamsteriței, mai cu seamă îndârjenia ei și doza sa de rebeliune care a adus la un final aș spune eu plin de …va urma…

Recomandăm cu drag cărțulia, pentru noi a fost o savoare literară!

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s