Citind-o pe Tove Jansson. Cartea „Cometă în Momilandia”!

Tove Marika Jansson (n. 9 august 1914 – d. 27 iunie 2001) a fost o scriitoare, pictoriță, ilustratoare și autoare de benzi desenate finlandeză de limbă suedeză. Este cunoscută mai ales pentru cărțile cu Momini, o familie de spiriduși nordici, albi și rotofei, cu bot mare, care seamănă cu niște mici hipopotami. Diverse alte personaje au fost introduse în decursul timpului. Faimoșii și simpaticii momini au venit tocmai din Țările Nordice ca să ne încânte pe toți cu umorul și optimismul lor.

După cum ați înțeles, am ales să călătorim împreună cu mominii într-o călătorie fantastică și totul într-o cărțulie simpatică, „Cometă în Momilandia”!

Toate sunt bune și frumoase în Valea Mominilor: Momitata termină de construit podul peste râu, Momi și Smiorc pleacă singuri o zi la plajă și descoperă tot felul de comori ascunse, iar Momimama își îngrijește straturile de flori, fluierând fericită. Ai zice toate bune… însă nu e chiar așa. Momi și Smiorc află că o cometă se apropie de Pământ și micii noștri eroi nu știu ce să facă. Pornesc într-o mare călătorie spre a afla mai mult despre misterioasa cometă, iar în drumul lor îi află pe unchiașul Puftabac, domnița Fandosica și Fandosel, Emulul și alte personaje interesante. Cartea ne prezintă întâmplarea cu umor, întâmplări hazlii, cu un calm desăvârșit dar și cu o bunătate familială plăcută. Familia mominilor fac față oricărei situații – sfârșitul lumii sau nu, aceștia se reunesc plăcut, și țin frâu chiar și a oaspeților sosiți pe nepusă masă. Cu cometă sau nu, Momimama îi adună pe toți cu blândețe la un loc. Cum decurge operațiunea „salvarea de cometă” vă îndemn să aflați, cert e că toți, mominii cât și celelalte personaje sunt supuse unui test de supraviețuire, cum o vor înfrunta, unde se vor ascunde de urgia ei, și ce o face pe pisicuța pufoasă să fie atât de înfumurată vă propun să afați citind minunata cărțulie a momimilor. Aventura lor. Călătoria. Despre noțiunea de familie și protecție. Grija unui prieten și afecțiunea… toate acestea le ve-ți găsi aici!

Fragment din carte:

– Cred că ne apropiem de casă, spuse Momi.

– Povestește-mi despre valea voastră, îl rugă Domnița Fandosica.

– E un loc unde mă simt în largul meu, spuse mominul. Mă trezesc bucuros și mă duc cu plăcere la culcare. Și acolo e un copac numai bun de cățărat, unde o să fac o căsuță, într-un loc ascuns pe care o să ți-l arăt doar ție. Mama a pus cochilii de scoici în jurul straturilor cu flori, iar pe verandă e întotdeauna soare. Și miroase bine. Avem un pod doar al nostru pe care l-a făcut tata și peste care putem să trecem cu roaba. Și am găsit și marea, o bucățică din ea e tot a noastră…  – Cometă în Momilandia de Tove Jansson (traducere din limba suedeză de Andreea Caleman, editura Arthur, 2017)

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 109372462_3015143385235604_7426280959938677599_n.jpg

Sursa foto: pinterest.com

Un gând despre „Citind-o pe Tove Jansson. Cartea „Cometă în Momilandia”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s