Citindu-l pe Cătălin Dumitrescu. Cartea „Fiul Dușmanului”!

Astăzi am finisat cartea „Fiul dușmanului”, romanul de debut al autorului Cătălin Dumitrescu, un gen de carte pe care o ador; aici cursiv se vor îmbina evenimente istorice și conturarea unei vieți la limită cu o dragoste posibil de imposibilă. Narațiunea ne detaliază perioada comunismului în România, unde toată lumea are în vizor pe toată lumea. Atunci când o privire sau un gest era perceput ca pe o răzvrătire împotriva statului.

Evenimentele i-au amploare după o omucidere dubioasă a unor generali în adâncul pădurii. Poliția este sesizată, iar implicații vin din cele mai ascunse unghere răscolind ani în spate și persoane date dispărute în negura vremii. Proaspătul sublocotenent Ovidiu Dumbravă, angajat în cadrul Direcției Cercetări Penale a Centralei Consiliului Securității Statului din București încearcă să disece cazul și să-l pună la lumină, însă oricâte lumânări n-ar aprinde furtunile din trecut se dezlănțuie. Un caz vechi a unui anume partizan temut, Andrei Rogozanu îi trezește interesul tânărului nostru. Dornic să afle mai multe și fiind instruit de cele mai înalte cadre, acesta manifestă o luciditate aparte de a interoga și observa lucruri spre deosebire de securiștii ce au fost cândva, Ovidiu e la un pas distanță de a avea adevărul la mână.

„Ovidiu răsfoia de două zile dosarul. Nu-i venea să creadă că mai există așa ceva. Era dosarul unui partizan anticomunist, unul care nu fusese capturat nici până azi. Securitatea distrusese toate grupurile de rezistență din munți, de pe dealuri și câmpii. Distrusese chiar unele care nu existaseră niciodată. Iar acest individ încă mai era liber și azi, la aproape 11 ani de când, în 1957, grupul lui căzuse într-o ambuscadă a securiștilor.

   Având în vedere că Andrei Rogozanu se află pe lista suspecților și se intersectează subtil cu cazul celor doi decedați ancheta și firul intuitiv a sublocotenentul Ovidiu Dumbravă îl duce aproape de Ana, fata fostului popă din sat. Ai zice nimic de bănuit, însă aceasta este fiica unui dușman al regimului, și soția lui Andrei (chiar dacă nimeni nu știe acest aspect), partizanul din munți. Chiar dacă în dosarele adunate în timp nu există nicio legătură între preot, fată și grupul de partizani ai lui Andrei Rogozanu, Ovidiu este din ce în ce mai convins că femeia știe ceva mai mult decât încearcă să ascundă sub masca indiferenței.

,,Acum, însă, nu la asta îi era gândul partizanului. El se gândea la Ana și își frângea mâinile. Ani de zile o pregătise sufletește pentru astfel de situații, dar niciodată nu erai prea bine pregătit pentru anchetele Securității. Nu era ușor să știi că femeia iubită este anchetată, chiar dacă Andrei avea experiență în astfel de situații. Știa că, în momentul în care intri în război, trebuie să-ți asumi pierderile, indiferent ce înseamnă ele. El pierduse până acum părinți, frați și camarazi. Supraviețuise acestor pierderi, dar nu putea spune nici acum că era ușor.” 

Destinul ultimului partizan rămas în viață și a tânărului securist se intersectează într-o manieră destul de ciudată, ai zice soarta știe să joace murdar iar când nenorocul te bate o ia din toate direcțiile. Umor negru… O anchetă combinată și un destin ce îți este furat din naștere aceasta e definiția cărții. Iar când mai pui în calcul jocurile politice murdare aici nu te spală toate apele Dunării. Nici soarta lui Ovidiu nu e miere în borcan nici focul arzând a dragostei Anei și a lui Andrei nu-i calmul desăvârșit, mai degrabă o îndoliată perioadă pe care toți o trăiesc cu frică și angoasă în spaima rușilor și a oricărei organizații pregătite să îngenuncheze poporul.

O carte plină de suspans și iz istoric bine pus la punct, mi-a plăcut mult faptul că s-a subliniat direct numeroasele momente istorice pe care unii le-au simțit pe piele, iar alții le-au ascultat cu urechile ciulite de la părinți și bunici, momente cruciale cum ar fi retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul României și impactul lor asupra statului, Primăvara de la Praga sau dispoziția lui Ceaușescu în fața atacului Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia. Toate în ansamblu m-au ținut prinsă de filele acestei cărți care m-a pus în fața faptului, de a împărți cu eroii o poveste, de a palpa pericolul și de a fi ghid în dezvăluirea unor secrete ce au fost duse ca pietre de moară pe umerii partizanului din munți. Cartea „Fiul dușmanului” nu e doar o poveste, nu e doar o narațiune înșirată pe pagini, cartea e o alcătuire și nu numai a unor emoții, a unor istorii realiste pe care unii le-au trăit cu adevărat. Perioada comunistă a fost o parcelă din istorie ca o pată pe umanitate, iar oamenii nu erau pentru oameni, cu cât turnai mai mult cu atât bucata de mămăligă îți era mai mare. Securiștii aveau turnători care observau orice mișcare iar cei ce încercau ceva mai mult să agonisească erau luați în plină noapte și secerați prin lagăre sau la muncă silnică. Consider cartea un glas al acelor vremuri. E despre curaj și iubire în pofida subjugărilor, e despre camaraderie și trădări, despre îndrăzneală și jertfire în numele poporului român. O carte pe care o recomand cu drag și hotărâre!

Finalul este unul care promite un… va urma, cine știe poate curând vom avea parte de o nouă scriere al autorului Cătălin Dumitrescu

Critici literare:

  • Un roman cum nu s-a mai scris în literatura română de la celebrul „La miezul nopţii va cădea o stea“ al lui Theodor Constantin. Marius Andrei – Analogii-Antologii
  • Fiul dușmanului este o carte inspirată din realitatea crudă din timpul comunismului, cu accent pe Securitatea din acea perioadă. Este o carte împodobită cu acțiune și suspans din plin, precum și cu o poveste pe care veți fi curioși să o descoperiți, pe măsură ce veți avansa cu lectura. Eva Anca – Rândurile Evei

Puteți comanda cartea pe 
site-ul editurii
Petale Scrise

6 gânduri despre „Citindu-l pe Cătălin Dumitrescu. Cartea „Fiul Dușmanului”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s