Marius Concita: „Un scriitor cu adevărat talentat, dincolo de cuvinte, trebuie să transmită senzații, stări intense, și să-și emoționeze cititorii. „

La recomandarea Editurii Integral, am descoperit cartea unui autor senzațional, care m-a lăsat fără cuvinte.  Marius Concita mi-a pus în față o scriere deloc ușoră îmbinată cu o realitate încâlcită. Cartea citită de mine e „Închisoarea vieții” , o disecare profundă a unei lumi pe care încercăm să nu o vedem, să nu o acceptăm, să o ignorăm, dar oricât de multe ascunzișuri nu am căuta nu putem omite existența ei. În urma lecturării cărții și a articolelor autorului mi-am propus să-l cunosc mai bine prin intermediul întrebărilor de mai jos. Vă îndemn să-l descoperiți și voi…

****

1: Bună ziua, mulțumesc că ați acceptat provocarea de a vă povesti frumos pentru blogul Vorbe pentru suflet! Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dvs.?

Sunt un visător ce încearcă să se bucure de lucrurile simple, printre vitrine strălucitoare și oameni conectați la priză.

2: Când şi cum a apărut pasiunea pentru scris?

Pentru mine, scrisul e un refugiu, o insulă de normalitate, într-o lume strâmbă, în care mă regăsesc prea puțin. Am început să scriu în 2012, într-un moment extrem de dificil din viața mea, anul în care am fost diagnosticat cu o boală incurabilă, autoimună. În acel an, m-am reapropiat de Dumnezeu și i-am simțit, mai mult ca oricând, prezența. Avem senzația că ne putem hotărî singuri soarta, dar ce mult ne înșelăm. Suntem doar niște biete ființe, animate de o fărâmă de divinitate, ce ne naștem, trăim și murim, fără să știm când se va întâmpla asta, în mâinile Creatorului suprem.

3: Ce ne puteți spune despre cărțile pe care le-ați scris până acum? Ce v-a inspirat?

Cărțile scrise, până acum, sunt bucăți importante din sufletul meu și din trăirile mele interioare. Sunt reflexiile unui suflet uneori fascinat de puritate și adevăr, alteori bântuit de suferință și revoltă în fața bestialității și nedreptății din lume.

4: Cât de importantă este cercetarea pentru dvs. atunci când scrieți o carte? 

În momentul când concep și scriu o carte, pentru mine cele mai importante sunt sentimentele și stările transmise cititorilor, în timpul lecturii. Marele scriitor Marin Preda spunea: „Ficțiune sunt împrejurările, adevărate sunt sentimentele” .

5: Aveți nevoie de un loc special unde să scrieți?

Îmi place să scriu în locuri cât mai izolate de forfota și tumultul lumii. Întotdeauna, scriu doar pe hârtie. Nu pot să scriu la calculator. Pentru mine, e esențial să simt între degete foile albe și stiloul, cu care aștern cuvintele, bucăți de suflet.

6: Mai aveți și alte planuri literare pe care le țineți ascunse de ochii curioșilor?

Momentan, scriu la o nouă carte.

7: Ați putea adapta pe viitor un alt stil literar?

Desigur, asta s-a și întâmplat. În 2018, am scris și lansat la târgul de carte Gaudeamus, prima mea carte pentru copii, „Bucătarul și porcușorul”. Desenele de pe coperta cărții și din interior sunt realizate de nepoțica mea, Maria Roberta.

8: Câte lucrări nepublicate sau neterminate aveți?

Până acum, am avut bucuria ca tot ce am scris, să fie publicat și lansat la târgurile de carte din București. Așa cum am precizat mai sus, momentan, scriu o nouă carte. Sper să fie și publicată la un moment dat.

9: Participați la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ați fost?

Ultimul eveniment literar la care am participat a fost lansarea ultimului meu roman, „Trofeele morții”, lansat în toamna anului 2019, la târgul de carte Gaudeamus din București.

10: Ați putea să ne recomandați câteva cărți pe care oricine ar trebuie să le găzduiască în bibliotecă?

Cărțile mele de suflet sunt destule, dar vă pot enumera câteva romane, ce ar trebui citite ca niște biblii ale literaturii universale din toate timpurile: „Învierea” , monumentalul roman scris de Lev Tolstoi, „Crimă și pedeapsă”, scris de titanul literaturii ruse, F.M.Dostoievski, și nu în ultimul rând, romanul Frații Karamazov, scris de uriașul Dostoievski. Dintre scriitorii români, îl ador pe marele Marin Preda și monumentalul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

11: Care e cea mai mare provocare din viaţa unui scriitor din România în opinia dvs.?

Să reușească să resusciteze sufletele moarte, să reușească să înalțe la viață, suflete și vieți captive în carcasa unui iPhone. Să resusciteze interesul și dorința pierdută a oamenilor, pentru citit, pentru lectură. Dar, pentru asta, nu e suficient să expui doar ochilor o poveste. Cred că un scriitor cu adevărat talentat, dincolo de cuvinte, trebuie să transmită senzații, stări intense, și să-și emoționeze cititorii. Dacă expui doar ochilor o poveste, și nu reușești să atingi sufletul, atunci, e în zadar.

12: Enumărați-ne cărțile dvs. publicate până la momentul actual!

Prima mea carte, „Închisoarea vieții”, publicată în 2017 la editura Integral, și lansată la târgul de carte Bookfest, în primăvara anului 2017. Apoi, au urmat, „Prizonierii destinului”, publicată tot în 2017, la editura Integral, și lansată în toamnă, la târgul de carte Gaudeamus din București. Romanul „Ochii întunericului”, publicat în primăvara anului 2018, și lansat la târgul de carte Bookfest, o continuare a primului meu roman, „Închisoarea vieții”. Cartea pentru copii, „Bucătarul și porcușorul”, publicată în toamna anului 2018, și lansată la târgul de carte Gaudeamus. Apoi, romanul „Trofeele morții”, publicat în toamna anului 2019, continuarea romanului precedent, „Ochii întunericului”, lansat la târgul de carte Gaudeamus din București.

13: Unde vă pot urmări cititorii activitatea şi de unde pot cumpăra cărțile? 

Public periodic articole pe site-ul comentator.ro. De asemenea, pentru cititorii interesați de cărțile mele, ele pot fi găsite în toate librăriile online și din țară: Diverta, Carturești, Libris, librăria Mihai Eminescu, etc…

14: Un mesaj pentru cititorii blogului Vorbe pentru suflet!

Mesajul meu pentru cititori, ar fi, să nu-și trăiască viața în turmă, și să încerce să fie liberi și unici, ca și destinul și existența fiecăruia dintre noi, în această viață. Și să nu uite niciodată, că, într-o lume a sufletelor moarte, în care cumpărăm inimi din rafturi de magazin și căutăm fericirea în ecranul unui bancomat, avem nevoie mai mult ca oricând, de iubire, sensibilitate și umanitate.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană
Sursa foto: arhiva autorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s