Laura Stanciu: „Citiți tot ce vă place, indiferent de gen și de părerea celorlalți!”

Astăzi vreau să o prezint pe autoarea Laura Stanciu, o scriitoare de o sinceritate aparte, o minte ascuțită și un chip angelic. Am descoperit-o prin intermediul cărții sale „Detectivă de ocazie”, iar ce am citit printre pagini m-a făcut curioasă să aflu mai mult și mai mult. Astfel, am îndemnat-o la o poveste pe blogul meu pentru a-mi așeza curiozitatea și de a vă da și vouă posibilitatea de a afla autorul din spatele unei munci colosale de a scrie și edita o carte pe piața din România unde autorii contemporani sunt priviți cu reticență! Ea a reușit, ea a demonstrat contrariu, a ajuns cu cartea ei de debut pe locurile de frunte cu cititori împătimiți și recenzii bune! Vă îndemn să o descoperiți în rândurile care urmează….

****

1: Bună ziua, mulțumesc că ați acceptat provocarea de a vă povesti frumos pentru blogul Vorbe pentru suflet! Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumeavoastă?

Sunt o tipă profund urbana dar îndrăgostită de munte, oameni frumoși sufletește, magie, mister și cărți polițiste. Îmi încerc imaginația în povești asemănătoare dar, datorită faptului că sunt și mamă, productivitatea mea este cam scăzută, problemă pentru care sunt mereu admonestată de către minunații mei editori de la Editura Petale Scrise.

2: Când şi cum a apărut pasiunea pentru scris?

Pasiunea pentru scris a fost mereu prezentă dar a fost un simplu hobby. Am avut un blog pe care îmi scriam părerile despre absolut orice îmi trecea prin cap sau îmi atrăgea atenția. A fost o adevărată provocare să duc până la capăt o poveste deoarece până atunci îmi mai încercasem mâna doar prin povestiri scurte de câteva pagini.

3: Scrisul este pentru dumneavoastră mai mult disciplină sau mai mult inspirație?

Scrisul este o descătușare, o modalitate prin care îmi scot din cap o scenă, o idee sau o poveste. Din păcate, timpul limitat de care dispun, mă face să îl las cam pe ultimul plan…

4: Ce ne puteți spune despre cartea pe care ați scris-o până acum? Ce v-a inspirat?

Inspirația a pornit de la o idee, așa cum pornesc cam toate poveștile mele. O scenă pe care o aveam în cap detaliată și pe care am așternut-o pe foaie. Apoi am încercat să creez un context, un decor pentru acea scenă. Apoi am realizat că ar trebui să nu las doar atât și să continui cu povestea deoarece era interesantă și eram până și eu curioasă cam în ce direcție pot duce firul narativ.

5: Ştiți de la început exact cum sunt personajele pe care le creați sau le lăsați să se dezvolte în voia lor?

Unele personaje le dezvolt de la început folosindu-mă de oamenii pe care îi întâlnesc sau îi am în jur. Pornind de la anumite caracteristici sau nume îi descriu uneori cu acuratețe doar din dorința de a îi imortaliza în paginile romanului meu sau îi folosesc pe post de ”schelet” pentru a contura noi personaje. Alte personaje le las mai puțin dezvoltate tocmai pentru că îmi doresc ca cititorii să și poată închipui așa cum își doresc ei.

6: Care este procesul de scriere: porniți de la un personaj sau de la o acțiune? 

Cam întotdeauna pornesc de la o scenă, o idee, o întâmplare pe care o am detaliată destul de bine în minte și pe care mi-o doresc să mi-o scot din minte prin procedeul ăsta de scriere.

 7: Ce vă place cel mai tare la cartea scrisă? Care e partea cea mai preferată?

Probabil ca stilul de scriere este partea mea preferata din carte. Sarcasmul, cinismul, umorul mă descriu și pe mine și stilul ăsta de scriere se asemană cu felul meu de gândire și pentru asta mi-a fost destul de simplu să scriu. Sunt mândră de toată cartea pentru că fiecare personaj, întâmplare sau idee sunt o parte din mine, din imaginația mea, din oamenii din viața mea și totul s-a concretizat într-o poveste minunată.

8: Cum au primit cititorii carte dvs. de debut?

Deși am avut o grază de emoții și îndoieli în privința cărții, cititorii au primit-o foarte bine. Surpinzător mai ales pentru mine care mă așteptam la unele critici dure. Slavă Cerului că nu a fost nevoie să îmi înghit amarul în timp ce aș fi citit recenzii sau păreri negative! Sper să nu fie nici de acum în colo!

9: Ce apreciați cel mai mult la o carte, povestea sau emoția?

Cred că ambele. Povestea nu ar mai fi completă fără emoția pe care o transmite și pe care o implementează în sufletul cititorului. Ar fi o carte seacă cu care cititorul nu ar putea să empatizeze, să trăiască povestea, oricât de frumos ar fi povestită.

10: Mai aveți și alte planuri literare pe care le țineți ascunse de ochii curioșilor?

Ahh, planuri am o mie… Faptele sunt cele care ar trebui să vorbească însă că de imaginație și idei nu duc lipsă. Doar de program clar și muncă sârguincioasă la capitolul ăsta duc lipsă! Dar da, mai am povești de spus și chiar povești poate cu Iolanda.

11: Ați putea adapta pe viitor un alt stil literar?

Chair încerc să văd ce fel de stil mi s-ar potrivi mai bine. Îmi place să descopăr dacă mă mulez mai bine pe un anumit stil sau altul dar mereu tind să păstrez felul meu de a fii sau a gândi. Următoarea carte ce va ieși de sub tipar este scrisă într-un stil mult mai serios față de cel din Detectivă de ocazie.

12: Câte lucrări nepublicate sau neterminate ai?

Neterminate sunt multe… Poate, la un moment dat le voi duce la capăt și vor vedea și ele lumina tiparului.

13: Care e cea mai mare provocare din viaţa unui scriitor din România în opinia ta? 

Să își găsească o editură bună care să-l îndrume, sfătuiască și promoveze astfel încât să ajungă la câți mai mulți cititori. Eu am fost foarte norocoasă când am ajuns la Editura Petale Scrise! M-au luat oamenii ăștia și m-au învățat ca pe copii tot ce trebuie să știu. M-au adoptat în familia lor, au crezut în mine uneori mai mult decât cred eu însămi, m-au sfătuit și am discutat despre absolut orice aspect legat de carte. M-au făcut să mă simt cu adevărat un autor, nu un simplu produs al editurii. Și pentru asta vreau să le mulțumesc și pe această cale!

14: Enumărați-ne cărțile publicate până la momentul actual și de unde pot fi achiziționate?

Detectiva de ocazie – poate fi achizitionata de pe site-ul editurii Petale Scrise, Carturesti, Emag, Libris.

15: Un mesaj pentru cititori!

Citiți tot ce vă place, indiferent de gen și de părerea celorlalți!

Sursa foto: arhiva autorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s