Citind-o pe Cynthia Ország. Cartea „Scrum în vânt”!

Cynthia Ország, autoare născută în 26 mai, 1995 în Arad. A locuit o vreme la Nadlac până să plece la Timișoara, în 2014. Până la momentul actual a publicat în revista LiterNautica o poveste scurtă „Stea pe cerul meu” despre discriminarea din sistemul de învățământ românesc, de asemenea a publicat în revista Boema un text scurt „Toate astea au un cost”, ambele apariții au fost în 2019. Tânăra arădeancă a fost și olimpică la slovacă, unde a luat premiul I pe țară. A terminat facultatea de psihologie, și masteratul în psihologie clinica si psihoterapie. La momentul actual lucreză la un roman de ficțiune istorică din perioada Imperiului Austro Ungar. Acțiunea se petrece în Viena imperială și apar episodic și personajele simbolice ale vremii. Imaprateasa Elisabeta( Sisi) Rudolf, prințul imperial….

La întrebarea cum s-a ajuns la „scrum în vânt” autoarea menționează: „Cartea a pornit de la ceva real, dar nu știu cât de multă realitate am pus în personaj. Îmi pot doar imagina, căci nu l-am cunoscut pe Darius cel real îndeaproape… Anul trecut veneam cu trenul acasă și pe un peron am văzut un băiat de vreo 19 ani care se afla sub influența unei substanțe psihoactive foarte populare în Timișoara. Prefer să nu îi dau nume, dar efectele sunt foarte vizibile, adică era ușor de remarcat în mulțime. Era rrom, înalt, subțire, pe undeva pe la 19 ani putea să aibă. Și nu prea puteam să mă apropii să îl ajut. Însă de atunci l-am tot revăzut de câteva ori și așa am ajuns să scriu cartea. Era un fel de încercare de a aduce o astfel de poveste în față. Mai ales că nu e un caz singular. Sunt mulți, sunt pierduți și sunt total ignorați de stat și de societate.”

Așa a început să se coacă povestea „Scrum în vânt” scrisă de autoarea Cynthia Ország, un strigăt a unei generații, o tulburare emoțională cu care greu te poți împăca!

Cartea “Scrum în vânt” este un roman de debut, iar oricare cititor are mari așteptări de la o nouă apariție, și eu mă număr printre ei! Mereu am unele intuiri sau vagi percepții ce ține de tematica abordată sau traiectoria creionată de autor chiar din primele pagini. De această dată însă realitatea scisă în forma tinerei autoare Cynthia a depășit structura gândirii mele, povestea personajelor m-a zguduit din temelii amplificând sentimentul unei temeri și a unei vieți total străine mie. Autoarea ne prezintă o lume care te poate răscoli și îți șterge imaginea unei vieți boeme cu care te alimentezi zilnic, îți dă la o parte perdeaua cu care confortabil te protejezi și îți prezintă “închisoarea vieții” cu care se luptă unii, cu care trăiesc alții și pe care o tolerează restul. 

Citind această carte manifești curiozitate dar și oripilare, dezgust dar și înțelesurile pe lângă toate ascunzișurile minții. Nici chiar personajele principale nu te lasă indiferent la ororile cu care se confruntă, abuz, droguri, sărăcie, mizerie și abandon. Eroul principal Darius nu este nici pe departe primul și nici ultimul nu va fi care se va confrunta cu societatea într-o manieră dură, de solitudine și de înfângere. Acesta fiind privat de o copilărie într-o familie completă ajunge să fie dat dintr-un plasament unei femei pentru îngrijire până la majorat, ironia e că ea îl tolerează așa cum e însă el se răzvrătește împotriva tuturor și în special împotriva lui, fiind un consumator de substanțe, un “ratat”, un rrom fără viitor, doar cu un azi fad. Înconjurându-se doar cu persoane dubioase și legături pe interes acesta cade tot mai adânc în plasa viciilor, confundă binele cu răul, și se afundă în descompunerea propriilor zile, se perindă semeni unor nevăzători spre o viață și o trecere incertă.  

„Scrum în vânt” este o carte dedicată copiilor nimănui, a celor abandonați, a sufletelor pierdute prin ruinele drogurilor, a celor înveliți în zdrențele societății defecte, a celor neajutorați. Este o poveste a unor condamnați la sărăcie și deziluzii, la moarte prin dezinteres. E agonia copiilor despuiați de șansa unei vieți, a celor care nu au știut de mângâierea unei mame, a celor excluși fără a li se da o șansă, a celor ce nu mai au nimic. Uneori și asta li se poate lua…

Recomand cu încredere cartea „Scrum în vânt”. Am devorat cartea în două zile. Cu greu am lăsat-o din mână, cu greu mi-am mutat gândurile de la ea. Am păstrat cu mine întreaga zi personajele, durerea lor, incertitudinile. Și tot încercam să înțeleg gravitatea vieții pe care o duc. Îmi rămâne să vă îndemn la lectură…

These two deep art sketches are part of my line art drawing series. The art of love between soulmates, captured in a doodle drawing. Find more modern artwork prints for your home decor in my store. #artsy #artforsale #arte

Cartea este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Velvet Story...  pe mine mai nou mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

Sursa foto: pinterest.com

3 gânduri despre „Citind-o pe Cynthia Ország. Cartea „Scrum în vânt”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s