Citind-o pe Alina Cosma. Cartea „Legături fatale”!

Alina Cosma, născută în Oradea. A terminat Liceul Teoretic „Emanuil Gojdu” Oradea, profil informatică. După spusele autoarei: „… eram pasionată de matematică, dar mama m-a dat la Medicină. Așa s-a născut pasiunea mea pentru Medicină. Am terminat Facultatea de Medicină Generală, Universitatea Oradea, sunt medic specialist Pediatrie. Sunt căsătorită și am un băiețel.” Buchetul său literar numără cărțile: „O singură minune”, Seria: Ducele de Castle – vol1 „Fiica regelui”, vol2 „Tratatul de pace”, Seria: Tărâmul Mistic – volume: „Îngerului luminii ”și „Suflete pereche”, „Darul vieții”, „Atingerea destinului”„Înger de paz㔄Darul vieții. Predestinați”, „Luna de topaz”, „Legături fatale”, și Aripi frânte.

Astăzi este despre Alina Cosma, o autoare dragă mie care nu încetează să mă uimească, debordează de un fler scriitoresc greu întâlnit într-o lume a rapidității, semnalând iubirea, bunătatea, sensibilitatea conturând niște povești ce ung pe suflet, istorisiri ce te țin pe jar până într-un deznodământ al dragostei eterne. „Legături fatale” este un alt roman semnat Alina Cosma și scris în colaborare cu Marius Andrei, care aduce o nouă perspectiva asupra scrierilor cu care ne-a obișnuit, mă explic și de ce; am plonjat parcă într-un scenariu de film și am fost acolo până la ultima silabirire a eroilor. Deși în ansamblu cartea dezvăluie tot o poveste de dragoste cu suișuri și coborâșuri, închegarea ei e mai profundă, mai semnificativă, mai scenografică!

Soarta nemiloasă îi desparte pe Patricia și Filip, dar dragostea lor dăinuie peste decenii. În prezent, Diana, o tânără masterandă în IT, și Marius, polițist sub acoperire care și-a dedicat întreaga viață pentru a-și răzbuna eroul, bunicul ucis cu sânge rece, se întâlnesc și încearcă să rezolve misterele familiilor lor. Însă un criminal în serie îi vânează din umbră.
Ce poți face când cel care ar trebui să te protejeze este diavolul în persoană?

Cartea „Legături fatale” mi-a zdruncinat emoțiile la maxim, m-a ținut într-o ceață enigmatică, captivă într-un puzzle pe care încercam să îl rezolv, să îl înțeleg, să-l așez cât mai repede posibil acolo unde îi este locul. Un thriller romance tulburător și întunecat, cu scene ce incită imaginația cititorului dar și cu teroare și de o duritate greu de definit. Povestea este captivantă foc, periculoasă până la fumul unui glonte și…, în același timp, plină de suspans, și dragoste ce se maturizează cu orice filă rămasă în urmă.

O avem ca eroină pe Diana Bogdan, o tânără frumoasă dar care își duce existența fad, învățând și înaintând profesional, toate bune și frumoase dacă nu ar fi legată și la propriu și la figurat de o familie bogată dar cu un trecut istoric destul de secretos și ciudat. În una din zile află că este înscrisă la masterat la Cluj de către bunicul acesteia pe care ea îl detestă. Acțiunea își ia avântul o dată ce Diana este chemată de bunicul ei scump să lucreze la firma pe care el o deține, iar prezența ei la zi este obligatorie. Primirea e cât se poate de anostă, bruscări și cuvinte aruncate ce cad ca pietrele în tânăra noastră căscând în sufletul ei un hău al fricii și deziluziei. Bunicul împreună cu unchiul ei au grijă să îi facă existența amară, ba chiar dusă la extremități, cu amențări de abuzuri, violență cu urmări vizibile. Lucrurile înaintează cum nu se poate mai alarmant, iar viața tinerei noastre e pe un fir de ață, este luată și torturată, fiind ținta unchiului acesteia și a multor psihopați care asistă la filmarea live care derulează atunci când Liviu, fratele vitreg a mamei Dianei o leagă, o abuză în fața camerei și o pune în vânzare pentru virginitatea ei.

Este cumpărată, și ajunge pe mâinile, nici n-o să vă închipuiți, a lui Mariu Dragomir, juristul companiei bunicului ei! Noroc, sau nenoroc urmează să vedeți, cert e că pe acești doi tineri îi leagă mult mai multe decât sânge din sângele generației Rădulescu, pe ei îi unește emoția și memoria unor două suflete ce s-au iubit fără curajul de a sfida familiile.

“Se întrebă dacă individul îi dorea binele. Apoi își aminti cum se îngrijorase să nu răcească, având părul ud. Cu siguranță nu era dintre cei care o doreau moartă. Dar de ce ar vrea cineva ca ea să moară? Nu avea nicio explicație logică.”

Cu tot comportamentul duplicitar și rolurile pe care și le-a atribuit cu voie și fără de voie, Marius Dragomir se dovedește a fi unicul căruia îi pasă cu adevărat de Diana, în afara tatălui acesteia, care și el ale tainele sale. Acesta despică firul în patru pentru a căuta dovezi incriminatorii față de Avram Rădulescu și fiul acestuia din afara căsătoriei, Liviu Rădulescu. Asta investighează Marius, care lucrează sub acoperire. El știe doar că bunicul său a fost ucis deoarece prietena sa, Patricia-soția lui Avram Rădulescu i-a înmânat un testament crucial ce a dus la moartea multor nevinovați, inclusiv moartea mamei și a fratelui Dianei simulând un accident. Complicate sunt căile vieții… Iar uneori legăturile de familie pot fi niște legături fatale.

“Fata părea la fel de singură, așa cum s-a simțit și el când și-a pierdut părinții. Însă el a reușit să meargă mai departe. Nu știa dacă ea va face la fel.

Îi plăcea compania ei, era o tânără deșteaptă, mult prea bună pentru lumea în care trăia. Dar încă nu îi inspira încredere… era prea riscant.”

 Diana și Marius ajung să locuiască împreună, relația lor fiind când explozivă când de la distanță ucigătoare. Fiecare poartă cu sine frici adânci și cuvinte nespuse. Povestea de dragoste dintre cei doi debutează cu un pas în față și doi înapoi, însă prin cizelarea încrederii ajung să se cunoască și să se abandoneze sentimentelor ce-i încarcă, iar atracția își face simțită prezența treptat. Tot mai apăsat.

“Ea deschise ochii încet și îl privi. Era adorabilă, se gândi el, felul atât de inocent al privirii ei îi tăia respirația. Parcă era un înger din altă lume, trezit dintr-un somn al inocenței și care privea mirat lumea aceea, atât de crudă.” 

Citirea a fost un deliciu, o carte ca un film bun, și cu sinceritate constat asupra faptului că literatura română contemporană excelează cu fiece an, iar cu mândrie susțin că autoarea Alina Cosma este una dintre preferatele mele. Povestea defilată aici mi-a rupt câteva amintiri a unor povești auzite de mine în copilărie unde o familie bogată a făcut în fel și chip ca fata lor să fie luată de un pervers mutilând-o an de an doar că acesta având influențe, iar ea era mult prea neprihănită pentru a-l contrazice și divorța. Ai zice… ca povestea Patriciei. Însă urmările și dantelarea poveștii din carte e mult peste așteptările mele, avem suspans, acțiune care te ține cu sufletul la gură, chestii șocante, personaje diabolice, femei dispărute, criminali în serie, jocul de-a Dumnezeul, urmăriri în trafic, împușcături, anchete, scene incitante și cireașa de pe tort – o poveste de iubire ce s-a țesut frumos și cu migală. Legături fatale este o carte care îți dă fiori și te capturează atunci când o citești și care îți atrage atenția asupra perspectivei de a citi oamenii și viața.

Recomand cu drag această carte spre a fi citită tuturor iubitorilor stilului Alinei Cosma, precum și celor ce încă nu o cunosc dar sunt în căutarea operelor bune.

Mulțumesc Editurii Petale Scrise pentru exemplarul oferit. 

Păreri cu privire la carte:

  • ”Un thriller captivant, pe care nu vei putea să îl lași din mână! Alina și-a dovedit abilitatea de a scrie orice poveste, încununată de o imaginație debordantă și de capacitatea de a îmbina teroarea crimelor cu sensibilitatea iubirii pure.” — Eva Ancuța Hamza, Rândurile Evei 
  • “Un roman tulburător și incitant, în care suspansul îți menține interesul până la ultima pagină.” — Gabriela Rădulescu, picnicontheshelf

5 gânduri despre „Citind-o pe Alina Cosma. Cartea „Legături fatale”!”

Lasă un comentariu