Scopul Cititului. Povestea unui maestru!

Atunci când vorbim despre cărți, fără să vrem ne vin în cap tot soiul de povești care ne-au marcat într-o măsură sau alta, istorisiri menite sa ne suscite interesul și să ne scoată din bula existențială. Cu toții dorim să aflăm ce se ascunde dincolo de coperțile închise, să plonjăm în mințile încâlcite a unor autori sau în sensibilitatea altora, însă de multe ori uităm, sau facem o lectură superficială care ne face să nu dăm importanță unor detalii poate destul de importante. Astăzi am găsit o poveste destul de grăitoare cu privire la scopul cititului și cum cuvântul se întipărește în mintea noastră fără să vrem. Vă îndemn să o descoperiți și voi în rândurile de mai jos!

****

Am citit multe cărți, dar pe majoritatea le-am uitat. Deci, care este scopul cititului?

Aceasta a fost întrebarea pe care un elev i-a pus-o odată maestrului său.
Maestrul nu a răspuns la acel moment. După câteva zile, însă, în timp ce el și tânărul elev stăteau lângă un râu, a spus că îi este sete și l-a rugat pe băiat să-i aducă niște apă folosind o sită veche și murdară care era acolo pe pământ.
Elevul a zâmbit, știind ca e o cerere fără logică.
Cu toate acestea, nu și-a putut contrazice maestrul și, luând sita, a început să îndeplinească această sarcină absurdă. De fiecare dată când scufunda sita în râu pentru a trage apă pentru a aduce stăpânului său, nu putea face nici măcar un pas spre el că deja în sită nu mai era nici măcar o picătură de apă.
A încercat și a încercat din nou de zeci de ori dar, oricât a încercat să alerge mai repede de la mal la stăpânul său, apa a continuat să treacă prin toate găurile sitei și s-a pierdut pe parcurs.
Obosit, s-a așezat lângă Stăpân și i-a spus:

– Nu pot să iau apă cu sita aia. Iartă-mă maestre, e imposibil și am eșuat în sarcina mea.
– Nu, i-a răspuns bătrânul zâmbind – nu ai dat greș. Uită-te la sită, acum e ca nouă. Apa, filtrată de găurile sale a curățat-o… Când citești cărți – a continuat bătrânul maestru – ești ca o sită și ele sunt ca apa de râu. Nu contează dacă nu poți ține în memorie toată apa pe care o fac să curgă în tine, pentru că… cărțile oricum, cu ideile, emoțiile, sentimentele, cunoașterea, adevărul pe care îl vei găsi între pagini, îți vor curăța mintea și spiritul și te vor face o persoană mai bună și reînnoită. Acesta este scopul citirii.

Sursa: ICarte, IParte

lescoupsdecoeurdetara: “* ”
Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s