Zece motive să citești cartea „Ziua când te-apucă noaptea” de Cristian Radu Constantin!

Mai este oare poezia „de actualitate” în epoca digitală? Mai este ea prețuită la justa valoare în timpurile noastre însoțite de o rapiditate a nelămuririlor? Vă spun că este, și dovadă e dorința mea și a multora de a se descărca prin vers, prin rima năvalnică și prin emoția pură ce doar o poezie ți-o poate da. Astfel astăzi mi-am propus să vă aduc la cunoștință zece motive să citiți poezie, și nu una oarecare, ci cartea „Ziua când te-apucă noaptea” al poetului Cristian Radu Constantin apărut anul acesta la Editura Velvet Story.

„Iconoclast și ireverențios, sensibil și nonconformist, fin observator al vieții de zi cu zi, autorul disecă – uneori tranșant, alteori cu blândețe – tipologiile umane, aruncând verdicte și ștampilând etichete, dar lăsând întotdeauna cititorului opțiunea de a le accepta sau nu. Poezia lui Cristian Radu Constantin are un parfum aparte fiind o îngemănare inedită de lirică elevată, cu profund substrat intelectual și argou cotidian, totul fiind sublimat până la nivelul celei mai bune poezii urbane de după 1990.”

  1.  Poezia autorului Cristian Radu Constantin ne aduce o rupere de ritm, de rutină, de trevialitate. Iar provocarea pe care o lansează nu este una tocmai ușoară. Poeziile ne îngăduie să vedem în sufletul celui care le-a scris, descuind uşi ferecate care altfel ar rămâne poate închise.
  2. Poezia autorului face apel la emoțiile noastre, ideile îmbracă haina pasiunii, a solitudinii, a ecoului în noaptea searbădă. Și nu putem nega că Cristian Radu Constantin pune în fiecare poem o expresie foarte personală a emoțiilor. Iar ca să-i percepem sensul cu adevărat trebuie să ne raportăm la el în același mod.
  3. Poezia ne obligă să ne implicăm emoțional, nu doar să evaluăm trăirea autorului, versul ne țese prin el și o face într-un mod foarte rațional și structurat.
  4. În poezia miticulos ordonată de Cristian Radu Constantin intelectul fuzionează cu inima. Când citim versuri suntem obligați să ne oprim din ritmul nebun al vieții și să ne cufundăm în noi înșine pentru a-l înțelege pe poet. Asta da provocare!
  5. În afara faptului că poezia ne stimulează imaginația, ea ne vorbește despre realitățile perindate în zilele poetice a autorului. Cum Cristian Radu Constantin trăiește zi de zi un desfrâu al rimelor și al stărilor ce-l provoacă să împartă din lumea sa unică cu prețuitorii artei scrise.
  6. Frumusețea imaginilor poetice și a sensurilor de dincolo de ele ne face bine la suflet. Sau ne tulbură până în adâncuri, cert e că profunzimea mesajului ajunge și rămâne.
  7. Într-un turneu al propriilor noastre rătăciri și treburi cotidiene de dus la îndeplinire poezia pune în surdină zgomotul lumii și ne ajută să devenim mai intimi chiar și cu noi înșine.
  8. O carte îți poate schimba direcția vieții, o poveste te poate trezi dintr-o somnolență apatică, astfel și volumul „Ziua când te-apucă noaptea” îți poate tăia creanga de sub picioare, ca să-ți aducă aminte că ai aripi și poți zbura…
  9. Poeziile autorului te vor ajută să înţelegi însăşi semnificaţia cuvintelor. Poate și dincolo de ele. Cu fiece poezie cuvintele sunt mai magice, stările mai adânci iar viziunile mai largi.
  10.  Cititul volumului „Ziua când te-apucă noaptea” ne învață arta tăcerii, a contemplării. A aerisirii sufletești.

4 gânduri despre „Zece motive să citești cartea „Ziua când te-apucă noaptea” de Cristian Radu Constantin!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s