Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „De-ale iubirii”!

  Petruța Petre este profesor de limba și literatura română la o școală frumoasă din mediul rural și autoare a romanului El și ea adică noi”, și a câtorva volume de poezie: În numele iubirii” și „Pașii iubirii” apărute la editura Libris Editorial. De curând autoarea ne-a mai bucurat cu un volum, „De-ale iubirii” apărut la Editura Velvet Story.

Din notele autoarei: „…satul m-a fermecat întotdeauna, l-am adorat pe Creangă de mic copil. Îmi place meseria mea, ea m-a ales pe mine, pentru că nu aș putea să fac altceva niciodată. Iubesc copiii din tot sufletul meu și aș vrea să pot să-i ajut pe toți, să-i înțeleg pe toți, să-i susțin pe toți. Consider că omenia este calitatea noastră esențială, de aceea ne numim oameni. Scriu din pasiune, scriu din suflet; pentru mine scrisul este un mod de manifestare a spiritului, un mod de a-mi consuma viața pe hârtie, un mod de a trăi. Îmi place ceea ce fac. Scriind ofer celor de lângă mine, cunoscuți sau necunoscuți, frânturi din sufletul meu. E felul meu de a lăsa ceva după mine. Iubesc oamenii!”

Cred că deja v-am obișnuit cu ideea că eu ador poezia, că o susțin și că mă mândresc cu autorii care se exprimă prin chemarea versului. Autoarea Petruța Petre este una dintre autoarele cele mai dragi mie care oglindește prin poezie o înfrumusețare a tot ce este deformat, ea cu mânuirea cuvintelor șlefuiește viața și iubirea semeni unui diamant pentru a ajunge la forma și luciul valoros. Prin fiecare îmbinare și direcție trezește sensul secret al dorințelor, al zbuciumului și al plăcerilor noastre lumești cum doar un poet o poate face.

„De-ale iubirii” este o carte ce se citește mai mult în vis decât în realitate, mai mult cu sufletul, o carte a dorului de zbor, de stele, de nemărginire. De neant. Am parcurs fiecare vers cu un zâmbet pe buze și o căldură sufletească, pentru că poezia Petruței Petre curge lin, melodic, suav. Eu cred de fapt poezia sa, e spovedania sufletul ce se face pregătit să deschidă ușa către cei inițiați de a o primi așa cum e. Latura autoarei sau mai bine zis scopul ei e să ne lustruiască viziunea spre idealurile sau al universului său în care, ne putem regăsi dacă intrăm în ea. În unele cazuri e doar un univers plin de metafore și joc de cuvinte fără a fi un mesaj neapărat însă e de o însemnătate neprețuită.

Pentru mine, poezia este un cod emoțional genetic, cu care jonglează și autoarea Petruța Petre, poezia prin rima sa mărunțește cunoașterea lumii și o adună într-un întreg dantelat, pregătită să sublinieze intensitatea a noastră înșine, a trecutului, a prezentului și a viitorului. E asemeni mării- duce cu ea ritmuri, brize răcoroase, ne zbuciumă, se duce departe și se întoarce – revii la ea iar și iar, cu noi valuri, cu noul și vechiul într-o nevoie de a fi într-o adâncime a muzicalității și transparențele sale.

Poezia îţi aduce înţelegeri despre tine pe care nu le credeai posibile. Nu există tristeţe mai mare decât să nu te înţelegi pe tine, să nu-ţi înţelegi valoarea, şi nu există putere mai mare decât să-ţi desăvârşeşti înţelegerea de sine prin calmul textual al autoarei, și evident, prin dezlănțuirea iubirii.


” Poezia este certată cu logica. Atunci când poezia vrea să explice, toată substanța ei este distrusă. De aceea, important este ca fiecare să descopere esența poeziei.”
Nora Iuga

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s