Zece motive să citești „De-ale iubirii” de Petruța Petre! Condeiul poeziei!

Când avem atâtea curente literare Dumnezeu a înzestrat unii oameni cu mânuirea cerească de a scrie poezie. Poezia cea care îţi aduce înţelegeri despre tine pe care nu le credeai posibile. Poezii care îți țintesc valoarea, și puterea desăvârșirii prin înţelegerea de sine. Cândva George Călinescu definea poezia ca pe… „un mod ceremonial, ineficient de a comunica iraţionalul, este forma goală a activităţii intelectuale. Ca să se facă înţeleşi, poeţii se joacă, făcând ca şi nebunii, gestul comunicării fără să comunice, în fond, nimic, decât nevoia fundamentală a sufletului uman de a prinde sensul lumii.” Mult mai târziu, într-un cu totul alt context cultural, Grigore Vieru scria, la rându-i, că „nimeni nu ştie mai bine ca inima secretele creierului. Poezia ar fi secretul creierului scăpat din gura inimii.”

Eu astăzi o să vă vorbesc despre versurile autoarei Petruța Petre, autoare care mânuiește penița cu o îndemânare cum rar mai întâlnim în timpurile noastre când poezia este într-un „praf” al necunoașterii. Astăzi este mai exact despre volumul ei recent apărut la Editura Velvet Story, „De-ale iubirii”, carte care ne primește atât vizual cât și sufletist într-o mare prețioasă de cuvinte dantelate cu iubire. Ceea ce pot spune despre versurile autoare e, ceea ce pornește de la inimă este adesea foarte greu de înţeles, de aceea atunci când citeşti o poezie trebuie să vezi dincolo de cuvinte, poate și dincolo de ele într-un extaz al beatitudinii.

Astăzi vreau să propun zece motive de a citi poezia autoarei Petruța Petre, scriitoare, poetă care m-a cucerit încă de la primele rime…

  1. Cum zicea George Călinescu: „Creatorii trebuie să folosească „gestul comunicării fără să comunice, în fond, nimic”. Numai dacă analizezi în profunzime îţi dai seama că întotdeauna există, de fapt, un sens al neînțelesului – „nevoia fundamentală a sufletului uman de a prinde sensul lumii”. Citind versurile Petruței vei încerca să diseci clipele și să cauți sensuri, să purifici, să absorbi, să te reintregești cu ce ai fost și ce pată melodică îți va lăsa aprenta poeziei.
  2. Poeziile autoarei sunt ca nişte mici scăpări ale raţiunii, evadări spre anumite lucruri şi fenomene care aparţin inimii și doar ei. Din iubire și în numele a tot ce simți.
  3. Poezia autoarei trezește armonia. Tocmai pentru că poezia sondează stări, sentimente şi trăiri şi le transmite liric, ea are puterea. Desăvârșirea. Rafinamentul. Versurile se strecoară sub piele fără să vrei, îți așează într-un anumit ritm emoția, ba chiar și viața, foloseşte măsuri şi rime, cizelează cuvinte şi metafore, dându-le înţelesuri mai înalte. 
  4. Printre pagini veți găsi poezii cu tematica fiecărei zile, luni, marți, miercuri, joi… și nu sunt unicele care o să ne încadreze în pragul săptămânii într-un tablou al sufletelor sensibile.
  5. Poeziile autoarei trezesc imagini, modifică latura emoțională a cititorilor, contribuie prin aportul de pasiune în urmărirea unor valori, „încălzind”si sensibilizând rațiunea în deciziile și scopurile ei, înălțând-o spre acele principii morale, civice și de caracter nobil.
  6. Aici cuvântul e sunet şi culoare, e mesagerul unor trăiri „de-ale iubirii”!
  7. În poezia autoarei nu e loc de lupte și înfrângeri, aici e totul sincronizat într-o armonie și perlat de starea coagulării unor două suflete pregătite pentru tot ce e mai frumos!
  8. Poezia autoarei Petruța Petre dilată Timpul. Totul devine poezie: viața noastră, a celorlalți, a toamnelor, a zilelor, a căderilor de frunze, a apusurilor, a pietrelor, a copacilor…, și ne face să nu uităm asta…
  9.  Sensul iubirii, viziunea sentimentelor, ciclu elegiilor definesc metafizica proprie a autoarei, cunoaştere care ia naștere prin contemplarea interioară a întregii ființe, a lumii, contemplare dezvăluită şi perpetuată prin existenţa nemuritoare a cuvintelor prin care Petruța Petre însuşi devine, “ceea ce este” pentru a împărți din frumosul izvorât din suflet pentru orânduirea sa prin rimă.
  10.  În final, rămâne doar esenţialul: starea de linişte interioară. Care te face să cuprinzi poezie cu poezie și să fii una cu ea!
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare şi natură

4 gânduri despre „Zece motive să citești „De-ale iubirii” de Petruța Petre! Condeiul poeziei!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s