Mai multe motive pentru care citirea poeziei este utilă!

Mulți dintre noi am fost stresați la școală cu memorarea repetată a poeziilor. Pentru toți cam a fost de voie de nevoie astfel s-a creat un mecanism de un profund dezgust pentru poezie. Astfel asociem poezia cu memorarea necugetată a materialelor neinteresante din programa școlară. De aceea, în principiu, evităm poezia și literatura de mult timp, dar astăzi, după ce ne-am familiarizat cu proza ​​și poezia modernă, putem spune cu siguranță că acestea nu sunt dificile și plictisitoare, ba din contra, evoluția poeziei a dus ca ea să renască din ce în ce mai boemic. Astăzi vreau să propun mai multe motive pentru a citi poezie deoarece ea merită toată atenția noastră!

 • Un minut este suficient pentru poezie: poezia nu-ți răpește mult timp, un mic fragment poate rămâne în memoria noastră mult timp. Câteva strofe și frământări poetice, pe care să le citiți dimineața sau în timpul unei pauze, este suficient pentru a reflecta cel puțin o clipă asupra vieții de zi cu zi. Poezia este o poveste concisă care poate fi citită în câteva secunde, dar poartă ideea unui întreg roman.
 • Poezia prezintă lumea prin ochii altor oameni: veți începe să vă vedeți împrejurimile dintr-o perspectivă complet diferită.
 • Poezia te face să gândești creativ: analizează, reflectează, încearcă să descoperi secretele unui puzzle verbal. Nu este vorba despre analiza cerută la lecția de română, „ceea ce a avut în minte autorul”, ci despre sensul, alegerea cuvintelor, semnificațiile pe care le puteți interpreta în experiența voastră de zi cu zi fără a vă cere cineva discernământul final.
 • Poezia este calmantă: vă permite să vă concentrați gândurile, să vă alocați timp pentru a o citi productiv și în beneficiul dumneavoastră.
 • Poezia te face să te simți viu emoțional: în timp ce o citești, nu vei putea doar să simți ceea ce vrea autorul să transmită, ci vei fi inspirat și de descoperirea propriilor emoții asociate cu textul citit.
 • Unele poezii sunt atât de acaparatoare încât le poți citi iar și iar, astfel încât aproape le înveți pe de rost. În fiecare zi, în funcție de dispoziție sau situație, putem interpreta poezia într-un mod nou.
 • Poezia arată cât de puternic este un cuvânt: fiecare personaj folosit într-o poezie este plasat acolo cu o intenție specifică. Pe măsură ce citești poezie, înveți să fii selectiv, să alegi cuvinte cheie și să le observi ambiguitatea.
 • Poezia uneori e pansament, vine cu sarcina de a alina durerile și de a ne umple propriile goluri prin îmbălsămarea cuvintelor scrise.
 • Poezia vă permite să încetiniți un moment: când viața trece, poezia ajută la reglarea ritmului zilei. Puteți să vă opriți, să priviți cuvântul ca pe o imagine și să vă bucurați de el. Din ce în ce mai mult.
 • Citind poezie, îți ascuți sensibilitatea: atunci când te concentrezi pe citirea a cel puțin unei poezii, devii mai sensibil la cuvinte, sens și context. Acest lucru se exprimă în contactele interpersonale și în viziunea dvs. asupra lumii. În conversația cu o altă persoană, îți este mai ușor să exprimi ceea ce nu este spus.
 • Poezia este distractivă: poți încerca să rezolvi o enigmă, iar soluția nu este niciodată greșită. Aici nu există răspunsuri greșite, așa că vă puteți bucura de propria idee de a interpreta această lucrare din nou și din nou.

Și totuși, ce este așadar poezia… astăzi? Întrebare aproape retorică, la care răspunsul poate varia la infinit. Dincolo de toate, poezia rămâne o creaţie a omenescului, dar care, paradoxal, este adesea prea puțin accesibilă omului. Și poate că omenirea nu va înțelege niciodată puterea ei, dar cu siguranță alte și alte generații se vor naște în umbra acestei enigme etern omenești… poezia. (jocsecund)

Sursa foto: pinterest.com

6 gânduri despre „Mai multe motive pentru care citirea poeziei este utilă!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s