Sfaturi de la Virginia Woolf despre cum trebuie să citim cărțile!

Virginia Woolf (nume original Adeline Virginia Stephen, n. 25 ianuarie 1882, Londra – d. 28 martie 1941) a fost o scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea. În perioada interbelică, Virginia Woolf a fost o personalitate marcantă în societatea literară din Londra și membru al Grupului Bloomsbury. Operele ei cele mai renumite includ Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927), Orlando (1928) și eseul de dimensiunea unei cărți A Room of One’s Own (1929), cu faimosul său dicton: „O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”.

Într-un eseu semnează câteva sfaturi pentru cum ar trebui să citim cărți și să ne îmbogățim abilitățile literare, ea va răspunde la întrebarea „Cum ar trebui citită o carte?”. Cu cititorul, Woolf ar fi stabilit un anumit acord în prealabil: dacă sunteți de acord cu această afirmație și nu veți lua cuvintele ei drept adevăr, citiți mai departe. „Singurul sfat, adevărat, pe care îl poate oferi o persoană unei alte persoane este să nu țină cont de sfat, să-și urmeze propriile instincte, să se folosească de propriile motivații, să ajungă la propriile concluzii. Dacă am convenit asupra acestui lucru, atunci simt libertatea de a oferi la rândul meu câteva idei și sugestii, pentru că tu nu vei permite să-ți înlăture acea independență, cea mai importantă calitate pe care o poate avea un cititor. (…)

Citirea este libertate, niciun critic nu are dreptul să-ți impună care dintre cele două cărți este mai bună decât cealaltă. De unde să știe? Ce criterii pot exista? Pentru Woolf, lectura este o libertate, un loc liber de legi: aici ne putem crea propriile lumi, ne putem gândi la propria noastră, ne putem raporta la lucrări în moduri complet diferite. Scriitoarea respinge totalitarismul în alegerea literaturii ca ceva nepotrivit. Astfel propune mai jos câteva repere de a parcurge o lectură fără a fi prea critici sau de a privi din alt punct de vedere noțiunea de scriere!

  • Nu cere mai multe din cărți… Woolf observă că cititorii abordează foarte des cărțile în mod inconștient, „cerând ca ficțiunea să fie adevărată, iar poezia să fie ficțiune; de la biografie – la laudă; și din istorie – o înrădăcinare a prejudecățile noastre”. Scriitorul sfătuiește să se îndepărteze de această abordare. Nu criticați opera imediat, ci puneți-vă în locul autorului sau al prietenului său. „Intră” în ceea ce este descris în carte. Poate că îl poți înțelege mai bine pe autor nu atât când citești, atât când scrii. Încercați să transmiteți un sentiment în text; descrie ceea ce ai văzut fără să știi. Apoi recitiți. Ai reușit să transmiți totul perfect? Cei dragi îți vor înțelege sentimentele dacă citesc o astfel de descriere? Scriitorii buni, potrivit lui Woolf, NU vor încurca cititorul. Îi vor oferi o nouă perspectivă asupra evenimentelor, fără a amesteca nimic de prisos. Și pentru a percepe în mod normal această nouă lume a autorului, cititorul trebuie să renunțe la orice restricții și să-și imagineze cu îndrăzneală.
  • Faceți cunoștință cu autorul… Biografiile sunt ferestre în viața scriitorilor. Virginia descrie cum, aflând despre cine a trăit și cum a creat, ne întoarcem într-un fel peste ani, cutreierăm țări întregi de artiști și le batem din ușă în ușă. Și apoi potem reciti din nou opera sa și să vedem: cum se citește acum, în „prezența” autorului?! Aici apare deja o dilemă, pe care fiecare trebuie să o rezolve singur: cât de inerent ar trebui să percepem figura scriitorului din opera sa? Este posibil să iubești romanele unei persoane care îți evocă antipatie? S-ar părea că biografiile și memoriile nu sunt întotdeauna literatură veritabilă, dar, dacă îți vei oferi posibilitatea să le descoperi, vei deveni martora unor relicve omenești și aici nu contează dacă este o singură scrisoare, câteva rânduri într-un carnet sau un volum imens. 
  • Gândiți-vă la lectură ca la creativitate... Nu toate cărțile sunt bune și asta este un fapt. Dar, pentru a nu vă supăra dacă ați petrecut timp citind fără sens, gândiți-vă la faptul că fiecare carte este încă o încercare de a surprinde momente trecătoare; este o nouă sursă de informații din care puteți trage idei. A căror amintiri despre timpul petrecut ca atare s-ar putea să nu vă fie de valoare – ei bine, de ce trebuie să cunoașteți dialogurile altor persoane în bucătărie, țigări fumate de cineva, filme revizuite de cineva. Și totuși acumulează și experiența ta; este puțin probabil să faceți ceva la fel ca autorul textului. Foloseștele pe toate pentru a-ți dezvolta creativitatea și pentru a-ți forma o perspectivă diferită și nu neapărat negativă!
  • Descoperă poezia… „Influența poeziei este atât de semnificativă și directă încât în ​​momentul citirii pierdem toate celelalte senzații, cu excepția celor pe care ni le oferă poemul. În ce adâncuri cădem apoi – și cât de bruscă și deplină va fi adâncirea noastră „. Pentru Virginia, poezia este o modalitate de a ascunde faptul că suntem conștienți de ființa noastră cu emoții puternice care ne dau jos din picioare. Poezia este aici și acum; autorul său ne va apărea întotdeauna ca fiind contemporanul nostru. Existența sa în momentul în care citim textul este fixată pentru totdeauna în cuvinte și experiențe.
  • Totul este relativ… Când am abordat în mod deschis și atotcuprinzător citirea cărților, pe deplin încărcați de experiența lor, acum putem evalua după ce criterii să determinăm singuri dacă o carte este bună sau nu. Autorii nu pot exista în vid, fără anumite standarde și linii directoare, altfel grafomania va înflori și nu va exista o singură auto-dezvoltare a artiștilor. Pe de altă parte, altceva este, de asemenea, valoros: criticii pot distruge cartea cu o ploaie devastatoare de comentarii. Un scriitor disperat poate înceta să încerce și să creeze. Dar dacă înțelege că există și impresii ale altor cititori care nu au găsit în mod specific defecte în carte și care pur și simplu au perceput textul așa cum este, acest lucru îl poate ajuta să continue și să se îmbunătățească. Acest lucru va forța literatura înainte; va exista atâta timp cât există un cititor. Ce obținem din lectură? Prin astfel de experiențe din cărți și lectură se formează gustul nostru; evidențiem ceea ce este izbitor și ne conectăm prin emoții.

Cărțile sunt oglinzile sufletului. — Virginia Woolf

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Un gând despre „Sfaturi de la Virginia Woolf despre cum trebuie să citim cărțile!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s