Citind-o pe Georgiana Vâju. Cartea „Doi la pătrat, un singur pat”!

Georgiana Vâju, autoare a unui buchet impresionat de cărți, născută la Brăila, 44 ani, de profesie psiholog, momentan editor la Quantum. Căsătorită, și mamă de băiat! Îndemnul acesteia este: „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.”

„Suntem complicați. Ne apropiem și ne respingem, ne iubim și ne urâm. Apoi regretăm. Tentațiile sunt atât de multe încât, uneori, ne fac deciziile imposibile. Tu ce ai alege să trăiești între rațiune, dorința, sentiment, sex, iubire și plăcere? Și în ce ordine?
Patru suflete, trei iubiri, două povești din trecut, un singur viitor și mult umor, narate în detaliu din perspectiva a patru protagoniști prinși în vâltoarea vieții cotidiene.
Chimie, geometrie, fizică și aritmetică. Toate într-o singură formulă: cea a haosului.
Un soț infidel + o soție dezamăgită + o amantă perversă + un fost iubit  îndrăgostit = Doi la pătrat/Un singur pat. Complicat?”

Astăzi vreau să vă vorbesc de o nouă carte citită de mine, romanul autoarei Georgianei Vâju – „Doi la pătrat, un singur pat”, lansată de către Editura Quantum, Hot 18+. Cartea începe destul de sunător, vă dați seama… „instrucțiuni”, legate de vârstă și de limbaj, ingenios aș spune, și de o vădită grijă pentru cititori! Respectele mele autoarei!

„Doi la pătrat, un singur pat” aduce în prim-plan viețile a patru personaje diferite, legate unele de altele printr-un trecut comun sau prin intermediul unor întâmplări amuzante duse în pragul unor pasiuni dezlănțuite. Este un roman destul de grători și reflectă realitatea de zi cu zi, atinge notele psiho-emoționale a vieții de familie dar și izul sexualității de care ne sfiim s-o împărțim cu partenerul. Autoarei nu îi scapă să menționeze slăbiciunile noastre care de fapt sunt dar le înfrânăm din moralitate, de văzut lumii, care ne adâncesc niște angoase ce răbufnesc la un moment dat, cel mai rău e că atunci suntem vulnerabili și în stare să facem cele mai mari greșeli care sunt apăsătoare și care ne vor urmări. Georgiana Vâju aduce în lumina reflectoarelor patru oameni marcați prin viață, fiecare cu o poveste de spus dar și cu niște remușcări ale nemulțumirilor personale. Personajele sunt creionate cu o măiestrie impecabilă, devin din ce în ce mai seducătoare, mai vii, mai înflăcarate să ne prezinte nouă cititorilor piesa lor de treatru jucată prost, făcându-ne părtași la ceea ce li se întâmplă. Totul combinat cu rutina zilnică a lor, cu scenele de pat, dar și stările de discuții proprii, care conturează comicul situație combinat cu un limbaj direct, care transformă acțiunea în ceva spumos, alert și plin de autenticitate și credibilitate. Ca în viață de fapt, cine ar putea nega?

Eroii sunt cât se poate de realiști, pot fi oricine; aici îi avem pe Dorian, soţul infidel și soția sa Monica, care încărcată cu activitățile zilnice și cu cele trei fetițe triplete trăiește într-o dezamăgire și frustrare constantă, acesta fiind avocat e mereu plecat și total departe de a ști nevoile familie lăsând totul pe umerii fragili a consoartei. În una din nenorocitele zile apare ea, Camelia, amanta perversă, în postură de clientă, care îl răvășește, trecând peste paranteza umilă în care a picat tânăra, nici mai mult nici mai puțin, a căsăpit un penis, să nu zic altfel, râdeți voi râdeți, astfel aceasta îl face pe avocățel să-l dea toate căldurile și la propriu și la figurat.

„ Sunt diabolică, știu, dar să-mi fie cu iertare, sunt și mândră de asta. Faptul că am reușit – cu puțin teatru și două-trei lacrimi false – să fac o breșă în autocontrolul de fier lui Dorian, a fost victoria numărul unu și mi-a dat o speranță că-mi pot duce planul la bun sfârșit. Bărbatul ăsta e calculat și meticulos ca un englez când vine vorba de rațiune, la simțire stă mai prost. Eu i-am găsit punctul sensibil localizat în chiloți, ca la orice bărbat însurat.”

Cum o provocare nu vine singură în tablou se desenează și Florin, fostul iubit al Monicăi, care încă mai este îndrăgostit de ea. Opa. Dorian se simte atras de Camelia şi până la urmă cedează tentaţiei şi devin amanţi. În acelaşi timp, Florin simte vulnerabilitatea Monicăi şi se ține scai după ea, o ajută cu fetele, aşa că între ei se leagă o nouă „prietenie” cu încărcătură sexuală, iar colac peste pupăză, după ce află de infidelităţile soţului, Monica cedează și îi cere lui Florin tandrețea unor nopți de dragoste. Încurcate sunt cărările vieții.

„ – Mi-e foarte greu așa, Florin. Nu sunt eu cea în care m-a transformat toată întâmplarea asta. Eram altcineva când ai reapărut. Apoi s-a întâmplat chestia asta cu Dorian. Practic, am fost cu tine ca într-o capsulă a timpului, m-am reîntors în trecut și mi-a plăcut enorm să fim împreună. Dar acum capsula m-a readus în prezent…”

Cum nu ar încerca Dorian și Monica să-și găsească pansamente sau jucării sexuale în alți parteneri, se simt dezamăgiți, incompleți, într-o rușine a propriilor alegeri greșite. Spre final reuşesc să îşi dea seama că se iubesc şi că îşi vor viaţa înapoi. Dar oare lucrurile pot reveni la normal după un adulter? Vor reuși Dorian și Monica să își rezolve problemele și să formeze din nou o familie? Vor trece cei doi peste poveștile infidelităților pentru a-și redobândi liniștea și fericirea conjugală amputându-și orgoliile și geloziile? Vă îndemn să aflați, cert e că povestea își spune povestea, iar viața se cere trăită cu bune și rele. Iar conștientizarea pierderii e gustul amar al propriilor eșecuri.

   Lectura este ușoară, pe alocuri amuzantă, presărată cu picanterii, dar și cu momente în care simți cum ai vrea să-i dai cap de cap pe eroi să se trezească din amorțeala unei iluzii ce va trece. Nu vor lipsi nici scenele hot hot, nici cele amuzante și nici limbajul pipărat. „Doi la pătrat, un singur pat” este un roman despre greutățile vieții de familie, o lecție de viață fără jumătăți de măsură, și scoase la iveală toată deznădăjduirea de sub preș, scrisă cu măiestrie de Georgiana Vâju la editura QUANTUM. Vă provoc să o citiți… vă va încinge la propriu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s