Citindu-l pe Clăbuc. Cartea „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Rătăciți.”

Clăbuc este un personaj. Sosia lui este Vinicius Moldovan, „copil al basmelor”, creator de personaje fantastice, „liliți”, „ifriți”, și bătălii între întuneric și iubire. Clăbuc le poate pune oricând în scenă- ca actor, în melodii- ca artist muzical sau în pagini, ca scriitor. Creatorul pe care Alba-Iulia ni l-a descoperit este un interpret al emoțiilor și un maestru al surprizelor. Cartea întâi din seria Legiunea lui Lilith reprezintă debutul său literar!

Nu întotdeauna mă regăsesc în genul fantasy, personajele care îmi sunt departe de linia mea imaginară, însemnări cu alte terminologii îmi devin tot mai străine, însă curiozitatea bat-o vina, ea e cea ce mă împinge să cuprind cărțile fantasy și să le devorez, să absorb lumile noi și să comtemplu asupra timpului și spațiului propus de mintea unui autor ce s-a depășit pe sine pentru a așterne pe foaie o utopie a imaginativului!

Astăzi vreau să vă vorbesc despre Cartea întâi, „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Rătăciți” scrisă de Clăbuc, un fantasy românesc, povestea având loc la Alba Iulia, ceea ce este de-a dreptul mirific!

Cum ar fi ca darul tău să devină cel mai mare blestem?

Satrina află că ceea ce ştia despre viaţa ei normală este defapt o simplă iluzie. Şi că este o ifrită. Iar iubitul său un mag. Două specii care se urăsc şi vor să se anihileze. Dorind să afle ceea ce este ea cu adevărat şi cum o poate salva pe mama sa, Satrina, alături de prietenii săi, Caleb şi Cella, pornesc în căutarea persoanelor cheie pentru misiunea ei. În tot acest timp, o magă se arată dornică să-l ajute pe Partash să afle cum poate scăpa de maledicţia părinţilor săi.

Căutând o întâlnire cu destinul, Satrina se confruntă cu persoane misterioase, care doresc să o ajute să supravieţuiască… sau să moară.

„Sufletele celor Rătăciți” este o carte ca o călătorie dincolo de ceea ce-ți înnoadă mintea, e cu și despre magi, ifriți și mireni, totul creând o stare a unui film jucat la cote înalte. Acțiunea e la ea acasă, aventura curge din plin iar secretele dau pe dinafară, pericolele bat la orice pas iar personajele luptă într-o bătălie străină lor și pe care n-o înțeleg cu desăvârșire.

Îi avem ca eroi principali niște adolescenți ce trec prin procesul de preschimbare și obținerea harului, puterii, sau mai bine spus blestemului. Aceștia parcurg un drum pe marginea prăpastiei pentru a ajunge la cunoașterea lumii din care aparțin, au multe întrebări însă puține răspunsuri, au multe cărări de bătătorit însă nu cunosc direcțiile, mai ales că ajung să fie influențați de noile descoperiri și de noii așa zișii prieteni cu care își leagă viața. Acțiunea predomină la Alba Iulia dirijându-ne ocazițional la Palatul Lunii, o lume cu o poveste aparte unde se descrie începerea unei povești de iubire între Septimiu, secundul conducătorului magilor și Aurora, servitoarea miriană. Totul este atât de bine dirijat încât m-am stranspus povestitor în pielea personajelor și am vibrat o dată cu ei.

Îi descoperim astfel pe adolescenții Satrina Roya și pe Partash Euclid, pe Caleb și pe Celia, precum și pe alte câteva personaje extrem de secretoase, ciudate, misterioase, așa cum sunt Elena Arkwick și Andrej Marek, încă o enigmă pentru mine. Toți și mulți alții implicați indirect și dirijând totul cu măiestria unor păpușari își duc propriile planuri la realizare, unii mișelește, alții cu vicleșuguri, alții prin cele mai meschine moduri, însă lumea prezentă este creionată într-o tornadă a emoțiilor, a înfrângerilor, a curiozităților, a necunoscutului. Fiecare e mânat de un scop, unii să-și afle originile, unii în căutatea părinților pierduți, alții pentru slujba răului, alții pentru alte scopuri încă nedivulgate. Însă toți sunt unici în felul lor și se completează reciproc. Și cu un scop.

Dincolo de povestea celor patru prieteni, Satrina, Partash, Caleb și Celia, care își caută calea de a afla cine sunt, ce au fost și încotro să o apuce o dată cu dobândirea puterilor și al Pietroselor și Spiralatei aceștia își caută partea firească, iubirea, familia, liniștea sufletească care pur și simplu le-a fost expulzată din inima și mintea lor încă necoaptă și nepregătită să înfrunte atâtea stranietăți laolaltă. Personajele noi crează o stare de plenitudine textuală, am primit o plăcere analizându-le dialogurile, și cu amuzament am trăit nesiguranța lui Caleb, frământările lui, am admirat curajul Satrinei și am criticat dur imaturitatea lui Partash. Iar Celia, până și acum rămâne o enigmă pentru mine, cine este, cu ce scop, ce planuri are ea… Cartea aduce un iz proaspăt în lumea genului fantasy citit de mine deoarece citesc cărți dinafară din această categorie, astfel am rămas plăcut surprinsă. Romanul te poartă ca o tornadă într-un tumult de informații, dintr-o lume în alta, dintr-un real trevial al oamenilor în acel al magilor și a ifriților, însă, autorul nu se limitează doar la o destinație fixă, el e aici și acolo îndemnând cititorul să fie într-o plăcere „nebună” de a descoperi tot mai mult, aici și acolo … și oriunde.

Finalul îmi promite multe, sincer m-a lăsat cu ochii în soare, sau într-o ceață a unui portal deschis care mă tot strigă să pășesc în el, într-un cuvânt, vreau volumul doi, căci din ultimele paragrafe din carte se conturează noi direcții, noi fire narative și ceva cred peste puterile imaginației mele pe care abia aștept să le descopăr. Nu dau mai mult, deoarece aș știrbi din munca și minunăția poveștii pe care Clăbuc a scris-o divin. Îmi rămâne doar să vă îndemn la lectură, să parcurgeți tărâmuri fantastice și lumi pline de mister și să înaintați timid pe străzile orașului Alba-Iulia, acolo unde se perindă povestea unor adolescenți care vor deveni eroi, cred…

Un gând despre „Citindu-l pe Clăbuc. Cartea „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Rătăciți.””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s