Citind-o pe Jan Brett. Cartea „Mănușa”!

Jan Brett (n. 1 decembrie 1949) este un ilustrator și scriitor american de cărți ilustrate pentru copii. Este cunoscută pentru reprezentări colorate și detaliate ale unei largi varietăți de animale și culturi umane, de la Scandinavia până la Africa. Cele mai cunoscute titluri ale sale includ The Mitten, The Hat și Gingerbread Baby. Ea a adaptat sau repovestit numeroase povești tradiționale precum Omul de turtă dulce și Goldilocks și a ilustrat unele clasice precum „Owl and the Pussycat”.
În copilărie, Jan Brett a decis să fie ilustrator și a petrecut multe ore citind și desenând. Ea spune: „Îmi amintesc de liniștea specială a zilelor ploioase când am simțit că pot intra pe paginile frumoaselor mele cărți ilustrate. Acum încerc să recreez sentimentul de a crede că locul imaginar pe care îl desenez există într-adevăr. Detaliul din munca mea mă ajută să mă convingă și sper și pe alții că astfel de locuri ar putea fi reale. „

Astăzi vă voi vorbi despre cartea „Mănușa”– un basm popular ucrainean adaptat și ilustrat de Jan Brett, apărut la Editura Arthur, care ne-a plăcut la nebunie. O carte ce se cere citită și recitită… mereu descoperind o magie aparte!

În momentul în care deschizi o carte ilustrată pentru copii, ai pășit în altă lume, diferită de cea a adulților. Ești absorbit de frumusețea lumilor creionate în culori de către scriitori și ilustratori talentați, apoi întâlnești eroi fantastici alături de care orice e posibil. Mi-au plăcut dintotdeauna poveștile, însă acum, adult fiind, mamă a două comori, cărțile pentru copii m-au vrăjit de-a dreptul, iar cartea sus menționată e o bijuterie pe care o strâng la piept neîncetat!

Mănușa este o carte extrem de apropiată de sufletul meu deoarece fiind din basarabia poveștile de origine rusă și ucraineană au înfrumusețat copilăria mea colorată. Astfel când am văzut-o ca apariție la Editura Arthur, am înflorit de bucurie și am luat-o imediat cu gândul la feeria ce-mi va fi transmisă printre pagini. Și nu am greșit. Cartea tronează cu un mesaj frumos dar și cu desene viu colorate și de o pronunție excepțională pentru ochișorii curioși ai micilor copii. Protagonistul este un băiețel pe nume Nicușor ce își dorește mănuși albe ca zăpada de la bunica sa. Aceasta la rându-i îl avertizează că probabil va fi riscul să le piardă deoarece sunt albe albe. Și totuși, la insistența lui Nicușor aceasta îi împletește niște mănuși frumoase frumoase. Ieșind la joacă, năzbâtiosul Nicușor ajunge nici mai mult nici mai puțin să-și piardă …. ce credeți?…o mănușă. Iar de aici aventura abia pornește.

Mănușa trezește interesul unor animale care caută un loc dosit de frigurile iernii, iar aceasta e numai bună să-i găzduiască. Treptat câte una și încă una animalele de diferite dimensiuni aleg să se tupileze în acea mănușică cât o mânunță de copil. Din mică ea devină încăpătoare și adăpostul dorit – nimeni nu se ceartă, se acceptă unul pe celălalt pentru că mereu cel nou venit are ceva de temut. În ansamblu cartea e povestea mai multor animăluțe, care împinse de frig, își fac culcuș într-o mănușă, și tot vin și vin, și iepurașul, ariciul și burscul, ba până și ursul încape în mănușă până nu-l gâdilă neastâmpăratul de șoricel. În timp ce animalele se bucură de călduț Nicușor își caută mănușa… oare o va găsi?, vă îndemn să aflați, aventura este una dirijată de imagini frumoase conturate cu un farmec al desenelor cu tematică ucrainească și cu tradiția lor spre porturi și obiceiuri!

Noi cu mic cu mare vă îndemnăm la lectură, pentru că cartea pentru noi e oaza cea mai largă de deschidere a unei lumi pline de magie și fantezie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s